Maisemakahvilan omenapiirakka
- 15 min Työaika
- 1 h Valmistusaika
- Helppo Vaikeustaso
- 20-25 Annosta
Kaupallinen yhteistyö Alavuden Öljynpuristamo
Syksyn odotetuimpia herkkuja ovat tietenkin ihanat omenaleivonnaiset. Maisemakahvilan omenapiirakan voit valmistaa uunipellillä tai puolittamalla ohjeen pyöreään tai suorakaiteen malliseen piirakkavuokaan. Käyttämällä kotimaisia omenoita, voit käyttää omenat kuorineen. Alavuden Öljynpuristamon kylmäpuristettu rypsiöljy on aromikasta, kotimaisten viljelijöiden rypsistä valmistettua, jossa säilyy rypsin aito ja luonnollinen maku.
>> Tutustu Alavuden Öljynpuristamon tuotteisiin tästä <<Advertising information
Ainekset
20-25 annosta
Maisemakahvilan omenapiirakka (uunipellillinen)
- 8 dl vehnäjauhoja TAI
- 8 dl gluteenitonta jauhoseosta (vaihtoehto)
- 3 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 tl ruokasoodaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 2 ½ dl Alavuden Öljynpuristamon Kylmäpuristettua rypsiöljyä TAI
- 2 ½ dl 2 ½ dl Alavuden Öljynpuristamon Kylmäpuristettua Luomurypsiöljyä (vaihtoehto)
Lisäksi:
- 2 dl piimää
- 1 kananmuna
Pinnalle:
- 4-6 keskikokoista omenaa
- 2 tl kanelia
Päälle:
- 500 g maitorahkaa
- 2 kananmunaa
- 2 dl sokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
Valmistusohje
- Mittaa kulhoon vehnäjauhot tai gluteeniton jauhoseos, sokeri, vaniljasokeri, ruokasooda, leivinjauhe ja kylmäpuristettu rypsiöljy ja sekoita keskenään.
- Ota seoksesta 1/3 osa sivuun myöhempää käyttöä varten.
- Sekoita 2/3 osan joukkoon piimä ja kananmuna. Levitä tämä seos leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
- Huuhtele omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa ohuiksi lohkoiksi.
- Laita omenalohkot taikinan päälle ja ripottele pinnalle kanelia.
- Sekoita kulhossa keskenään maitorahka, kananmuna, sokeri ja vaniljasokeri ja kaada omenoiden päälle.
- Ripottele lopuksi pinnalle sivuun ottamasi muruseos.
- Kypsennä 175 asteessa uunin keskiritilätasolla noin 45 minuuttia.
- Jäähdytä ja leikkaa annospaloiksi.
- Tarjoa omenapiirakan seuraksi halutessasi vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa.
Kysytyimmät kysymykset omenapiirakasta:
1. Mitä omenoita kannattaa käyttää omenapiirakkaan?
- Parhaita ovat kirpeän makeat kotimaiset omenat, kuten Lobo, Discovery tai Antonovka. Ne kestävät hyvin paistamista ja tuovat makuun syvyyttä.
2. Miten omenat käsitellään ennen piirakkaan laittamista?
- Omenat kuoritaan, lohkotaan ja viipaloidaan. Ne voi pyöritellä kaneli-sokeriseoksessa tai maustaa sitruunamehulla, jotta ne eivät tummu.
3. Miten saada piirakasta mehevä eikä kuiva?
- Taikinaan voi lisätä piimää, jogurttia tai rahkaa. Fariinisokeri tuo makuun syvyyttä ja kosteutta. Omenat kannattaa painella taikinaan, jotta ne kypsyvät kunnolla.
4. Voiko omenapiirakan tehdä ilman kananmunaa tai voita?
- Kyllä! Vegaaninen versio onnistuu kasvipohjaisilla rasvoilla ja kananmunan korvikkeilla, kuten omenasoseella tai chia-siemenillä.
5. Mitä tarjoilla omenapiirakan kanssa?
- Klassiset lisukkeet ovat vaniljakastike, vaniljajäätelö tai kermavaahto. Ne täydentävät piirakan makua ja tuovat juhlavuutta.
Kauppalista
Saatat pitää myös...
Helppo omenapiirakka on sivuston yksi suosikkiresepteistä. Testaa myös tämä