Gluteenittomat, maidottomat laskiaispullat
- 20 min Työaika
- 1 h 10 min Valmistusaika
- Helppo Vaikeustaso
Uusimmat reseptit
Advertising information
Ainekset
- 5 dl soijajuoma
- kaurajuoma
- riisijuoma
- 25 g tuorehiiva
- 2 tl psyllium
- 1 tl suola
- 1 ½ dl sokeri
- 1 rkl kardemumma
- 7 dl gluteeniton jauhoseos
- ½ tl ksantaani
- 100 g rypsiöljy
- kananmuna
- raesokeri
- mansikkahillo
- vadelmahillo
- 2 dl Alpro Airy & Creamy
- 1 tl vaniljasokeri
- 1 rkl sokeri
Naapuriperheessä on keliaakikkotyttö. Sieltä tuli joskus toive gluteenittomien pullien reseptistä ja nyt jos koska oli sopiva hetki testata gluteenittomia pullia. Huomennahan on laskiaistiistai. Monet leivonnaiset ovat jopa parempia gluteenittomista jauhoista valmistettuna, mutta hiivataikinaleivonnaiset ovat haasteellisia, sillä taikinasta puuttuu hiivataikinalle tyypillinen sitko.
Mauste- ja leivonta-ainehyllyillä myytävä Psyllium ja Ksantaani ovat gluteenittoman leivonnan apuaineita. Psyllium on ratamon kuvaittua siemenkuorta. Psylliumia käyttämällä saadaan taikinasta helposti käsiteltävää, murenematonta ja pehmeää. Leivonnassa psylliumia käytetään 1-2 rkl/litra ja sen annetaan turvota vedessä noin 10 minuuttia ennen jauhojen lisäämistä. Ksantaani puolestaan on hyydykejauhe, joka valmistetaan bakteerikäymisen avulla sokeriliemestä. Ksantaani korvaa sitkon gluteenittomassa leivonnassa. Ksantaanin annostus on hiivataikinoissa 1 1/2-2 tl/jauhokilo, pizzataikinoissa 2-3 tl/jauhokilo. Ksantaani sekoitetaan jauhoihin.
Samalla päätin testata Alpron uuden kerman kaltaisen valmisteen: Alpro Airy & Creamy. Loistava tuote. Tämän maku oli miellyttävä ja vaahto vatkautui erittäin nopeasti. Upean valkoinen ja kestävä vaahto on kaunis pursotettuna. Resepti itsessään ei sisällä munaa, mutta voitelin pullat silti kananmunalla. Munan voi jättää pois ja voidella pullat vaikkapa soijajuomalla tai vedellä. Jauhoina käytin Provena gluteenitonta kauraista jauhoseosta, jota myydään kilon sinisävyisessä paperipussissa.
Lopputulos oli hämmästyttävä. Gluteenittomat tuotteet ovat ilmeisen kehittyneitä sitten niiden hetkien, kun olen niiden kanssa ollut tekemisissä työni puolesta. Tästä reseptistä olen innoissani!
Gluteenittomat, maidottomat laskiaispullat
noin 15 kpl
5 dl soija- kaura- tai riisijuomaa
25 g tuoretta hiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1 ½ dl sokeria
1 rkl kardemummaa
7 dl Provena kauraista, gluteenitonta jauhoseosta
½ tl ksantaania
100 g rypsiöljyä
Voiteluun:
munaa tai soija- tai kaurajuomaa
raesokeria
Väliin:
mansikka- tai vadelmahilloa
2 dl Alpro Airy & Creamy
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
Lämmitä neste kädenlämpöiseksi.
Liuota joukkoon hiiva. Lisää psyllium ja anna turvota noin kymmenen minuuttia.
Lisää suola, sokeri ja kardemumma.
Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää jauhot nesteeseen. Sekoita joukkoon vielä öljy.
Vaivaa taikina heti pötköksi ja jaa tasakokoisiksi paloiksi. Pyörittele pyöreiksi pulliksi.
Kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.
Voitele pullat ja ripottele pinnalle raesokeria.
Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.
Halkaise pullat ja täytä ne jäähtyneenä hillolla ja vaniljasokerilla ja sokerilla maustetulla, vaahdotetulla Alpro Airy & Creamyllä.
Huomioithan, että jauhoerät käyttäytyvät aina hieman eri tavoin ja siksi jauhojen määrä on aina suuntaa antava. Lisää taikinan loppujauhot vähän kerrallaan. Jos taikina tuntuu liian löysältä, voit lisätä jauhojen määrää. Muista kuitenkin, että pehmeästä taikinasta valmistat herkullisimmat pullat.