Rapea omenapiirakka ja kermavaahtoa

  • Ei hyvä, 1 / 5
  • Parannettavaa, 2 / 5
  • Ihan ok, 3 / 5
  • Loistava, 4 / 5
  • Erinomainen, 5 / 5

11 arvostelua. Keskiarvo: 3/5

Ei arvosteluja

Advertising information

Ainekset

No nyt sitten vihdoinkin laitan ohjetta. Ostin siis tuota säilyketölkissä olevaa omenaa, joka osoittautui kyllä oikein mainioksi ja kokeilemisen arvoiseksi täytteeksi, jos sellaista siis jossain tulee
vastaan. Tässä kuvassa näette millaista se on.
Itse keittelisin täytteen kokonaisista omenista niin, että pilkkoisin happamia omppuja kuutioiksi ja laittaisin ne kattilaan sokerin kanssa. Sokerina voisi hyvinkin käyttää fariinisokeria.
Täytteen voi halutessaan maustaa kanelilla. 
Kun omenat ovat pehmenneet, täyte jäähdytetään ja valmistetaan taikina.

Rapea omenapiirakka ja kermavaahtoa

Tässä kuvassa siis pohjataikina ja päällä täyte.
Löysin Kaarina Roinisen Parhaat kotileivonnaiset-kirjasta Ranskalaisen omenakakun ohjeen,
josta nappasin tuon piirakkataikinan. Tein sitä tuplamäärän ja painelin kansitaikinan
kelmun välissä lituskaksi ja kippasin taikinalevyn piirakan päälle.

Tässä sitten lopputulos. Oli kyllä hyvää. Vatkasin kaveriksi kermaa,
kun en jaksanut vaniljakastiketta ruveta tekemään. Vaniljajäätelökin
olisi ollut hyvä lisuke.

Nytpä vasta tulin vilkaisseeksi samaisen ohjeen omenatäytettä,
laitan sen myös tähän, jos haluatte kokeilla.
HUOM!
Jos haluat tehdä piirakkaan kannen kuten minä, tuplaa taikinan ainekset ja jaa se kahtia,
taputtele puolet taikinasta piirakkavuoan pohjalle ja kaulitse tai taputtele toinen puolikas kelmun
välissä levyksi. Muussa tapauksessa noudata seuraavaa ohjetta ja tee alkuperäisen version mukaan.
Ohjeen omenamäärä kuulostaa paljolta verrattuna tekemääni piirakkaan.

Rapea omenapiirakka ja kermavaahtoa

Taikina:

100 g margariinia tai voita
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
½ tl suolaa
1½ rkl kylmää vettä

Vuoan pohjalle:

7-8 hapanta omenaa
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
½ dl fariinisokeria
kanelia

Lisäksi vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä

Sekoita pehmeän rasvan joukkoon jauhot, sokeri ja suola. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi.

Siirrä taikina kelmulle ja laita toinen kelmupala päälle. Painele taikina käsin litteäksi levyksi ja anna seistä kylmässä.

Leikkaa kuoritut omenat lohkoiksi, sulata rasva kattilassa,
lisää joukkoon sokerit ja keitä seosta miedolla lämmöllä 2-3 minuuttia koko ajan
sekoittaen.

Lado voideltuun vuokaan (halkaisija n. 24 cm) kerroksittain omenalohkoja ja levitä väliin rasva-sokeriseosta ja kanelia.

Kauli taikina vuoan kokoiseksi levyksi ja nosta omenien päälle kanneksi. Pistele levy haarukalla.

Paista 200-asteisessa uunissa alimmalla ritilätasolla 45-50 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä haaleaksi ja kumoa se suoraan tarjoiluastiaan.

Tarjoa lisäksi vaniljakastiketta tai jäätelöä.

Advertising information

Julkaisupäivä:

Reseptin on laatinut:

Yhteistyössä