Hapanlimput
Uusimmat reseptit
Advertising information
Ainekset
- hapan ruisleipä
- hapanleipätaikina
- vesi
- ruisjauho
- hiiva
- suola
Vihdoin sain tehdyksi hapanlimppuja, joiden ohje löytyi suosikkileipurini Kaarina Roinisen kirjasta Parhaat Kotileivonnaiset.
Vaikka näiden tekemiseen piti käyttää aikaa kahtena päivänä, oli se mielestäni sen arvoista. Itse taikinajuuren ja taikinan tekeminen, sekä leiviksi leipominen kävi nopeasti. Änkesin kaikki kolme limppua samalle pellille, koska paistoaika oli niin pitkä, etten viitsinyt uhrata siihen ylimääräistä tuntia paistamalla kahdessa erässä.
Hapanlimput 3 kpl
Taikinajuuri:
2 viipaletta hapanta ruisleipää
tai 1-2 rkl hapanleipätaikinaa
1 l vettä
1 l ruisjauhoja
Seuraavana päivänä:
1 dl vettä
50 g hiivaa
n. 1 rkl suolaa
n. 1 1/2 l ruisjauhoja
Leikkaa hapanleipäviipaleista kuoret pois, murenna jäljelle jäänyt leipä taikinakulhoon.
Kaada päälle haalea (n + 30 C) vesi, sekoita joukkoon ruisjauhot.
Peitä taikinakulho kelmulla, tee muutama ilma-aukko kelmuun. Anna taikinajuuren käydä huoneenlämmössä vähintään 1 vuorokausi, silloin taikinajuuri kuplii ja tuoksuu happamelle.
Seuraavana päivänä:
Liuota veteen hiiva ja sekoita taikinajuureen. Lisää myös suola ja alusta ruisjauhoilla melko tiiviiksi taikinaksi.
Jos valmistat reikäleipiä, vähennä jauhojen määrää muutamalla desillä.
Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Kohoaminen on huomattavasti hitaampaa kuin muilla hiivataikinoilla.
Ota taikinasta pieni pala (1-2 rkl) seuraavan kerran leipomista varten, pakasta se esimerkiksi pienessä pussissa. Liuota se käyttöön otettaessa haaleaan veteen ja valmista taikinajuureksi ohjeen mukaan. Kun käytät hapantaikinaa juurena, leivän aromi paranee muutaman kerran sitä käytettyäsi.
Leivo taikinasta kolme limppua, jätä ne melko korkeiksi, kohotessaan ne madaltuvat sopiviksi. Anna leipien kohota lämpimässä paikassa peitettynä.
Pistele leivät haarukalla, paista 200 asteisessa uunissa alimmalla ritilätasolla noin 1 tunti.