Appelsiini- ja kirsikkapullat

Uusimmat reseptit
Advertising information
Jokaisella meistä on mielessä varmaankin tiettyjä ruokia tai leivonnaisia, joita emme jostain syystä vaivaudu tekemään kovin usein, vaikka mieli tekisi.
Jos joltain lässähtää aina täytekakku, toinen onnistuu saamaan sämpylöistä kivikovia. Kun tietyn ruoan tai leivonnaisen valmistaminen aina epäonnistuu tai tuntuu työläältä, sen tekemistä alkaa vältellä viimeiseen saakka.
Itse olen jostain syystä aina luokitellut hiivataikinat tähän tylsään leivontakategoriaan.
Ajatus taikinatahmaisista sormista ja työläästi puhdistuvasta leivontalaudasta ei ole juuri houkutellut.
Tässä samalla voin kertoa, että monet naapurit huokailevat usein, että miten ihmeessä sä jaksat aina hyöriä ja pyöriä siellä keittiössä.
Kun asioihin tulee rutiinia, niihin tarttuu helpommin ja jotta työ ei kävisi tylsäksi, silloin tulee eteen vaihe jolloin ruvetaan harrastamaan kokeilua ja pientä tuotekehittelyä.
Kun keittiö on siisti ja tavaroilla looginen säilytyspaikka, on ruoanlaittaminen ja leivonta kivaa.
Itse alan päästä hiivataikinakammostani.
Nykyinen leivontalautani on helposti puhdistettava, johon taikina ei kuivu ja jämähdä kiinni.
Loppujen lopuksi täytyy myöntää, että hiivataikinaleivonnaiset ovat niitä helposti valmistettavia leivonnaisia, ainoastaan taikinan kohottaminen vie hieman aikaa, mutta kun aikataulut organisoi etukäteen, saa taikinan kohotessa tehdyksi ruoan tai vaikka siivotuksi.
Tein alla olevan pullataikinan ja jaoin sen kahteen osaan. Toisesta taikinaosasta tein appelsiinipullia, toisesta kirsikkapullia.
Olen kuitenkin suurentanut ohjeen sillä tavoin, että noista täytteiden ainesuhteista valmistaa pullat koko taikinamäärästä.
Esittelenpä teille tässä aluksi Sallisen vaniljakreemijauheen. Kreemijauheista kysellään edelleen usein.
Sallisen mausteita ja kreemijauheita löytyy varmimmin Citymarketeista.
Kuvassa myös appelsiininkuoripaloja, joita käytin näihin pulliin.
Appelsiini TAI kirsikkapullat n. 30 kpl
Taikina:
1/2 l maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
(1 muna)
n. 15 dl vehnäjauhoja
150 g sulatettua voita tai margariinia
Vaniljakreemi:
1 dl kreemijauhetta
3 dl vettä tai maitoa
Appelsiinipullien täyte:
vaniljakreemiä
n. 150 g paistonkestävää appelsiinimarmeladia
100 g appelsiininkuoripaloja (leivontahyllystä)
Pinnalle: kananmunaa ja DrOetkerin appelsiinimakuisia koristerakeita
Kirsikkapullien täyte:
vaniljakreemiä
1/2 – 1 prk cocktailkirsikoita silputtuna
kirsikkapurkin lientä tai kirsikka-aromia
Pinnalle: kananmunaa ja DrOetkerin helmiäisrakeita
Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva.
Lisää suola, sokeri, kardemumma, vaniljasokeri ja muna.
Alusta joukkoon vehnäjauhot.
Lisää lopuksi sulatettu voi.
Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa parikymmentä minuuttia.
Valmista kreemi sekoittamalla kreemijauhe ja maito sekaisin, anna tekeytyä hetki.
Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse suorakaiteen mallisiksi levyiksi.
Voitele levyt appelsiinimarmeladilla.
Ripottele päälle appelsiininkuoripalat.
Levitä pinnalle kreemi.
Käännä levy tiukalle rullalle ja leikkaa 3-4 cm leveiksi viipaleiksi.
Nosta pullat leikkauspinta ylöspäin Brunon pulla – tai viinerivuokiin, anna kohota hetki.
Voitele munalla, ripottele pinnalle koristerakeet.
Paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Valmista kirsikkapullat siten, että silppuat kreemin joukkoon cocktailkirsikoita, mausta kreemiä kirsikkapurkin sokeriliemellä tai kirsikka-aromilla.
Levitä kreemi kaulitun taikinalevyn pinnalle, kääri rullalle ja paista pulla- tai viinerivuoissa.