Ihana baklava
- 30 min Työaika
- 1 h Valmistusaika
- Keskitaso Vaikeustaso

Uusimmat reseptit
Advertising information
Ainekset
24 annosta
Pohja:
- 1 pkt (450 g) filotaikinaa, pakastealtaasta
- 75-125 g voita
Täyte:
- 3⁄4 dl sokeria
- 50 g saksanpähkinöitä
- 50 g hasselpähkinärouhetta
- 50 g mantelirouhetta
- 1 tl kardemummaa
- 1 tl jauhettua kanelia
- 1 appelsiinin kuori raastettuna
Kostutus:
- 1 1⁄2 dl sokeria
- 3⁄4 dl hunajaa
- 1 1⁄2 rkl sitruunanmehua
- 1 1⁄2 dl vettä
- (appelsiinivettä tai ruusuvettä)
Koristeluun:
- pistaasipähkinöitä
Valmistusohje
- Sulata filotaikinaa kaksi tuntia pakkauksessaan. Kun käsittelet filotaikinaa, suojaa se kostealla liinalla sillä välin kun käsittelet muita aineksia.
- Valmista täyte. Hienonna saksanpähkinät ja sekoita kaikki pähkinät, sokeri ja mausteet keskenään. Pese appelsiini, raasta kuori ja sekoita joukkoon.
- Sulata voi ja voitele noin 15x25 cm uunivuoka pohjalta ja reunoilta. Levitä filotaikina pöydälle ja avaa se koko leveydelle (48 cm).
- Leikkaa taikina terävällä veitsellä kolmeen osaan (16 cm) ja leikkaa päädyistä pois vuoan yli menevä osa.
- Peitä taikina kostealla keittiöliinalla, jotta taikina ei kuivu. Aseta kaksi taikinalevyä vuoan pohjalle ja sivele varovasti pullasudilla hieman voisulaa levyn päälle.
- Lisää seuraavat kaksi levyä ja voitele kevyesti. Lisää vielä kaksi levyä ja voitele. (Yhteensä kuusi levyä).
- Lisää kerroksen päälle vajaa desilitra pähkinärouhetta. Lisää päälle jälleen kuusi filotaikinalevyä kahden levyn seteissä aina välit voidellen. Lisää jälleen vajaa desilitra pähkinätäytteestä.
- Tee vielä kaksi taikina- ja täytekerrosta samalla tavalla (yhteensä neljä pähkinäkerrosta). Viimeisen pähkinäkerroksen päälle tulee 12 filotaikinalevyä, edelleen kaksi kerrallaan ja välit kevyesti voisulalla siveltynä.
- Voitele päältä reilusti voisulalla. Sulata tarvittaessa lisää voita.
- Paloittele baklava varovasti neliöiksi terävällä veitsellä ennen paistamista. Jaa levy pystysuunnassa kolmeen osaan ja leveyssuunnassa kahdeksaan osaan.
- Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia. Valmista sokeriliemi sillä aikaa, kun baklava on uunissa.
- Mittaa sokeri, hunaja, sitruunamehu ja vesi kattilaan. Kiehauta ja keitä kokoon hiljalleen miedolla lämmöllä 5 minuuttia ja jäähdytä.
- Ota baklava uunista ja kaada sokeriliemi heti päälle. Koristele rouhituilla pistaasipähkinöillä.
- Anna jäähtyä peittämättömänä vähintään neljä tuntia, mielellään vuorokauden, jotta sokeriliemi ehtii imeytyä kunnolla.
- Tarjoa baklavan seuraksi halutessasi vaniljajäätelöä.