Rapujuhlat

  • 3 h Työaika
  • 3 h Valmistusaika
  • Keskitaso Vaikeustaso
Rapujuhlat
  • Ei hyvä, 1 / 5
  • Parannettavaa, 2 / 5
  • Ihan ok, 3 / 5
  • Loistava, 4 / 5
  • Erinomainen, 5 / 5

6 arvostelua. Keskiarvo: 3.8/5

Ei arvosteluja

Hellapoliisi logo

Ravustuskausi alkaa heinäkuussa ja jatkuu aina lokakuun loppuun saakka.

Ruotsista Suomeen rantautunut rapujuhla on loppukesään ajoittuva vapaamuotoinen juhla, jolloin voit halutessasi kutsua ystävät saman pöydän ääreen nauttimaan loppukesän kauniista päivistä, joita voi jatkaa tunnelmallisten lyhtyjen loisteessa pitkälle iltaan. Meno on rentoa ja tarkoitus on pitää hauskaa!

Perinteiseen rapujuhlaan liitetään hyvässä seurassa nautittujen rapujen lisäksi snapsilaulut, teeman mukaan koristellut pöydät, ruokailuvälineet ja etiketti, johon kuuluu muun muassa se, että illan emäntä tai isäntä valitsee joko toisilleen tai vierustoverilleen illan ensimmäisen ravun ja kertoo samalla montako rapua kullekin ruokailijalle on varattuna.
Kattaukseen kuuluu myös reilu määrä lautasliinoja ja sormien huuhteluvesi, johon voi puristaa sitruunamehua poistamaan tuoksuja.

Perinteisesti rapujen kanssa tarjotaan paahtoleipää tai ranskanleipää, voita ja tillisilppua. Juomaksi tarjoillaan snapseja, olutta, vettä ja kivennäisvettä. Rapuviineiksi suositellaan Sauvignon blanc- ja Riesling-rypäleistä valmistettuja viinejä. Ammattilaiset neuvovat mielellään sopivan viinin hankinnassa. Tarjoa seuraksi myös muita mietoja ja väkeviä alkoholijuomia. Varaa myös vaaleaa olutta oluen ystäville. Älä kuitenkaan unohda alkoholittomiakaan vaihtoehtoja!

Ravut ovat hintavia ja niissä on vain vähän syötävää. Varaa siksi tarjolle myös muuta purtavaa.

Helpointa on hankkia ravut marketeista valmiiksi keitettyinä. Toki voit valita myös eläviä rapuja altaasta tai jopa ravustaa itse, mikäli luvat ovat kunnossa. Suomessa kasvava jokirapu on ravuilla herkuttelevien suosikki. Amerikasta kotoisin oleva täplärapu on aivan yhtä kelvollista tarjottavaa. Valmiiksi keitetyt ravut ovat tarjoilukelpoisia sellaisenaan. Koristele lautanen tillikukinnoilla ja sitruunaviipaleilla.

(Rapujuhlat on julkaistu Kodin juhlakirjassa (2013)

Advertising information

Rapujuhlat

Rapujuhlat - menu

Jokirapuja, tillisilppua (+ paahtoleipää ja voita)
Kantarellikeitto
Ruisnapit perunasalaatilla ja loimulohella
Ankanrintaa ja appelsiini-kermakastiketta
Vadelma-granaattiomenahyytelö

Rapujuhlat - jokirapuja

Jokirapuja tai täplärapuja

Mikäli valmistat rapusi tuoreina, toimi seuraavasti:

Ainekset

4 annosta
Jokirapuja tai täplärapuja
  • 6 l vettä
  • 2 dl merisuolaa
  • kruunutilliä
  • 3-6 sokeripalaa
  • 24 jokerirapuja TAI
  • 24 täplärapuja (vaihtoehto)

Ohje

  • Kiehauta liemen ainekset suuressa kattilassa ja lisää ravut yksitellen elävinä.
  • Keitä muutama minuutti ja jäähdytä omassa liemessään yön yli, jolloin ne ehtivät maustua.
  • Siivilöi liemi pois ja nosta tarjolle.
  • Vinkki! Mikäli käytössäsi ei ole suurta kattilaa, valmista tämä muutamassa erässä. Suurenna ohjetta tarpeen mukaan!
Rapujuhlat - kantarellikeitto

Kantarellikeitto

Kantarellikeitto sopii rapukauteen, kun tuoreita kantarelleja on hyvin saatavilla. Tarjoa keitto väliruokana rapujen jälkeen, mikäli herkuttelu saa jatkua pitkään. Voit halutessasi jättää keiton väliin, jos tahdot tarjota rapujen jälkeen täyttävämmän pääruoan.

Ainekset

4 annosta
Kantarellikeitto (4 annosta)
  • 50 g voita TAI
  • 50 g margariinia (vaihtoehto)
  • 1 sipuli silputtuna
  • ½ l kantarelleja
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl vettä
  • ½ kasvisliemikuutio TAI
  • ½ kanaliemikuutio (vaihtoehto)
  • 2 dl kuohukermaa TAI
  • 2 dl ruokakermaa (vaihtoehto)
  • 100 g sulatejuustoa TAI
  • 100 g tuorejuustoa
  • tarvittaessa suolaa
  • tuoretta persiljaa

Ohje

  • Sulata voi kattilassa. Kuullota sipulisilppua hetki.
  • Lisää joukkoon paloitellut kantarellit ja kääntele, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut.
  • Ripottele pinnalle vehnäjauhoja ja kääntele ne sienten joukkoon.
  • Lisää vesi, liemikuution pala, kerma ja sulatejuusto.
  • Keitä miedolla lämmöllä viitisentoista minuuttia.
  • Tarkista maku.
  • Ripottele halutessasi pinnalle tuoretta persiljaa.
Rapujuhlat - ruisnapit

Ruisnapit perunasalaatilla ja loimulohella (8 kpl)

Pienet rukiiset suupalat erilaisilla suolaisilla täytteillä ovat mukavaa tarjottavaa. Ne sopivat monenlaiseen tilanteeseen. Voit korvata kalan myös erilaisilla leikkeleillä.

Ainekset

4 annosta
Ruisnapit
  • 3 kypsää keskikokoista perunaa
  • 1 pieni sipuli TAI
  • 1 kevätsipuli (vaihtoehto)
  • ½ pieni omena
  • ½ maustekurkku
  • 1 dl majoneesia
  • mustapippuria myllystä
  • ruohosipulia
  • n. 100 g loimulohta TAI
  • n. 100 g lämminsavulohta TAI
  • n. 100 g graavilohta (vaihtoehto)

Ohje

  • Kuori perunat, sipuli ja omena.
  • Kuutioi peruna pieniksi kuutioiksi, silppua sipuli ja kuutioi omena ja maustekurkku.
  • Yhdistä ainekset. Sekoita joukkoon myös majoneesi, mustapippuria ja halutessasi hienonnettua ruohosipulia.
  • Jaa perunasalaatti ruisnappien päälle ja nosta päälle pala loimulohta ja ruohosipulia.
Rapujuhlat - ankanrintaa

Ankanrintaa ja appelsiini-kermakastiketta

Ankanrintaa voit ostaa kaupan pakastealtaasta. Sen valmistaminen on yksinkertaista ja nopeaa.
Lopputulos on juhlava ja murea.

Ainekset

4 annosta
Ankanrinta:
  • 3 ankanrintaa
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
Appelsiini-kermakastike:
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 rkl ruskistettu salottisipuli-fondi tai kasvisfondia
  • ½ hyvin pestyn appelsiinin kuoriraast
  • 1 appelsiinin puristettu mehu
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • mustapippuria myllystä

Ohje

  • Säädä uuni 200 asteeseen.
  • Ota (sulanut) liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kypsennystä.
  • Leikkaa nahkapuolelle ristiviillot ruudukon malliseksi.
  • Hiero lihan pintaan suolaa ja mustapippuria.
  • Laita liha kylmälle pannulle ja paista 3 minuuttia per puoli.
  • Kääri liha folioon ja kypsennä 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia.
  • Anna levätä folion sisällä ja valmista kastike.
  • Anna levätä folion sisällä ja valmista kastike.
  • Tarkista maku.
  • Leikkaa rinta ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa seuraksi appelsiini-kermakastiketta.
  • Vinkki! Tarjoa seuraksi höyrytettyjä porkkanoita tai papuja. Mausta valkosipulilla ja suolalla.
Rapujuhlat - vadelma-granaattiomenahyytelö

Vadelma-granaattiomenahyytelö (4–6 annosta)

Ihastuttava ja kevyt jälkiruoka valmistetaan sesongin marjoista. Käytä vaihdellen vadelmia, mustaherukoita tai punaherukoita.

Ainekset

4 annosta
Vadelma-granaattiomenahyytelö
  • 200 g vadelmia
  • 2 granaattiomenaa
  • 5–6 dl vettä TAI
  • 5–6 dl laimeaa vadelmamehua (vaihtoehto)
  • 1 ½ dl hyytelösokeria

Ohje

  • Jaa vadelmat annoskulhoihin.
  • Puolita granaattiomenat ja lusikoi siemenet vadelmien joukkoon.
  • Kiehauta vesi ja lisää hyytelösokeri koko ajan hämmentäen. Anna kiehua, kunnes liemi kirkastuu.
  • Kaada liemi marjojen päälle ja nosta kulhot jääkaappiin.
  • Anna hyytyä hetki tai seuraavaan päivään.

Advertising information

Julkaisupäivä:

Reseptin on laatinut: