Kesämenu neljälle
- 1 h 10 min Työaika
- 3 h Valmistusaika
- Keskitaso Vaikeustaso

Uusimmat reseptit
Advertising information
Ainekset
Muikkuleivät:
- 1 saaristolaisleipä
- 200 g muikku
- 1 ½ dl vehnäjauho
- (vaihtoehto) ruisjauho
- 1 tl suola
- 100 g margariini
- 2 rkl tuore ruohosipuli
- (vaihtoehto) tilli
Kirkas perunasalaatti
- vesi
- 1 tl suola
- 800 g varhaisperuna
- ½ purjosipuli
- 3-4 maustekurkku
- 2 omena
- 3 rkl kaprismarja
- ½ tuore persilja
- ½ dl rypsiöljy
- 1 rkl viinietikka
- 2 rkl sinappi
- ripaus suola
- maun mukaan mustapippurirouhe
Täytetyt kesäkurpitsat
- 2 kesäkurpitsa
- 1-2 rkl rypsiöljy
- 2 tomaatti
- 1 sipuli
- 2-3 valkosipulinkynsi
- ½-1 punainen chili
- 2 rkl rypsiöljy
- maun mukaan mustapippurirouhe
- maun mukaan suola
- 1-2 tl kuivattu rakuuna
Raparperi-mansikkajuoma
- 1 kg raparperi
- ½ l tuore mansikka
- 2 rkl sitruunahappo
- 2 l vesi
- 6 dl sokeri
- kivennäisvesi
- sitruunalimu
- 1 ruukku tuore minttu
- (vaihtoehto) tuore sitruunamelissa
- ½ l tuore mansikka
Raparperi-kaurapaistos
- nokare margariini
- 500 g raparperi
- 1 dl siirappi
- (vaihtoehto) fariinisokeri
- 3 dl kaurahiutale
- 100 g margariini
- 1 tl kaneli
- 2 ½ dl kauravispi
- 2 rkl sokeri
- 1 tl vaniljasokeri
Tänä kesänä pienetkin kesäjuhlat ovat entistä arvokkaampia. Nyt kokoonnutaan perheen tai ystävien kesken nauttimaan yhdessä olosta ja hyvästä ruoasta. Ideoimme tämän kesäruokamenun teille yhdessä energiapalveluyhtiö Väreen kanssa. Väre on sähköyhtiö, jonka tavoitteena on myydä mahdollisimman vähän sähköä. Heidän kulmakivinään toiminnassa on vastuullisuus sekä palvelut, joilla energiakulutusta sekä hiilijalanjälkeä on mahdollista merkittävästi vähentää. Väreen asiakkaat voivat hyödyntää sähkönkulutuksen seurannassa kätevää Väppi-palvelua, joka päivittää asiakkaille nähtäväksi lähes reaaliaikaista dataa sähkönkulutuksesta sekä vinkkejä energiankulutuksen pienentämiseen. Tämä puolestaan mahdollistaa sen, että voi itse havaita mitkä toiminnat kotona tai mökillä kasvattavat sähkölaskua ja mitä silloin asialle kannattaisi tehdä. Suunnittelimme teille mahdollisimman ilmastoystävällisen kesämenun. Tutustu Väreen palveluihin ja muihin etuihin, kuten kätevään Avainturvaan Väreen kotisivuilla.
Valmista koko menu tai osa siitä kesäpäivää juhlistamaan. Huomioi että kesäjuoman valmistus on syytä aloittaa vähintään tarjoilua edeltävänä päivänä.
Kesämenu neljälle:
Muikkuleivät
Kirkas perunasalaatti
Täytetyt kesäkurpitsat
Raparperi-kaurapaistos ja marinoituja mansikoita
(Katso ohje Väreen sivuilta)
Raikas raparperi-mansikkajuoma
(Katso ohje Väreen sivuilta)
Muikut ja saaristolaisleipä ovat erottamaton osa kesää. Molempia voit ostaa myös valmiina, mutta toki itse paistetut muikut ovat herkullisia ja niistä tulee ilmoille ihana tuoksu.

Muikkuleivät
4 annosta
1 pieni saaristolaisleipä
200 g muikkuja putsattuina
1 ½ dl vehnäjauhoja tai ruisjauhoja
1 tl suolaa
50 g margariinia
Lisäksi:
50 g margariinia
2 rkl hienonnettua ruohosipulia tai tilliä
Leikkaa saaristolaisleipä viipaleiksi ja säilytä suojattuna tarjoiluhetkeen asti. Huuhtele muikut ja kuivaa kevyesti talouspaperilla. Laita lautaselle vehnä- tai ruisjauhoja ja suolaa, sekoita. Kääntele muikut jauhoissa. Paista kuumalla pannulla margariinissa. Valmista levite. Sekoita margariinin joukkoon hienonnettu ruohosipuli tai tilli ja sekoita tasaiseksi. Voitele leivät ruohosipulilevitteellä ja nauti paistettujen muikkujen kanssa.

Kirkas perunasalaatti on mainio lisäke kesäpäivään. Nauti sellaisenaan tai muun ruoan kanssa.
Kirkas perunasalaatti
4 annosta
vettä
1 tl suolaa
800 g varhaisperunoita
½ purjosipuli
3-4 maustekurkkua
2 omenaa
3 rkl kaprismarjoja
½ ruukkua persiljaa
½ dl rypsiöljyä
1 rkl viinietikkaa
2 rkl sinappia
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
Laita vettä kattilaan ja kiehauta. Lisää suola ja pestyt varhaisperunat. Anna kiehua hiljalleen kannen alla, kunnes perunat ovat kypsiä. Valuta ja jäähdytä. Pienet perunat voi laittaa salaattiin kokonaisina. Isommat voi leikata sopiviksi suupaloiksi.
Halkaise purjosipuli pitkittäin ja huuhtele lehtien välit. Leikkaa purjosipuli ohuiksi suikaleiksi. Kuutioi tai suikaloi kuoritut omenat ja hienonna kaprismarjat. Hienonna persilja ja sekoita ainekset keskenään. Sekoita rypsiöljy, viinietikka, sinappi ja suola keskenään ja valuta salaatin joukkoon. Rouhi joukkoon vielä hieman mustapippuria
myllystä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Anna mielellään maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

Ihana kesäherkku valmistuu uunissa tai grillissä. Täytteenä voit käyttää myös muita kasviksia oman makusi mukaan.
Täytetyt kesäkurpitsat
4 annosta
2 kesäkurpitsaa
1-2 rkl rypsiöljyä
2 tomaattia
1 pieni sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
½-1 punainen mieto chili
2 rkl rypsiöljyä
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
1-2 tl kuivattua rakuunaa
Huuhtele kesäkurpitsat ja halkaise ne pitkittäin kahteen osaan. Koverra
kesäkurpitsasta sisus ja jätä myöhempää käyttöä varten. Laita kesäkurpitsat grilliin tai uuniin 200 asteeseen ja pirskota pinnalle hieman rypsiöljyä. Anna kurpitsoiden pehmetä. Hienonna veitsellä kurpitsan sisus. Leikkaa tomaatit ja sipuli hienoksi silpuksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja chili. Kuumenna rypsiöljy pannulla ja lisää hienonnettu kurpitsa, tomaatti, sipuli, valkosipuli ja chili. Kääntele hetki, kunnes seos pehmenee. Rouhi joukkoon mustapippuria myllystä. Mausta seos suolalla ja kuivatulla rakuunalla. Jaa seos koverrettujen kurpitsoiden täytteeksi ja
grillaa tai jatka kypsennystä uunissa, kunnes pinta on kauniin värinen.

Raikas raparperi-mansikkajuoma
(Katso ohje Väreen sivuilta)

Raparperi-kaurapaistos ja marinoituja mansikoita
(Katso ohje Väreen sivuilta)
Menun laatinut:
