Baklava

  • 30 min Työaika
  • 1 h Valmistusaika
  • Keskitaso Vaikeustaso
Baklava
  • Ei hyvä, 1 / 5
  • Parannettavaa, 2 / 5
  • Ihan ok, 3 / 5
  • Loistava, 4 / 5
  • Erinomainen, 5 / 5

26 arvostelua. Keskiarvo: 3.9/5

Ei arvosteluja

Baklava on syytä valmistaa jo edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan, jotta se ehtii kostua herkullisen meheväksi. Baklavan valmistus saattaa tuntua työläältä, mutta se on lopulta helppo valmistaa ja sen maku palkitsee varmasti. Annos on reilu, mutta kun sen valmistukseen ryhtyy, kannattaakin tehdä kerralla isompi annos. Voit halutessasi puolittaa annoksen.

Advertising information

Ainekset

24 annosta
Pohja:
  • 1 pkt (450 g) filotaikinaa, pakastealtaasta
  • 75-125 g voita
Täyte:
  • 3⁄4 dl sokeria
  • 50 g saksanpähkinöitä
  • 50 g hasselpähkinärouhetta
  • 50 g mantelirouhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl jauhettua kanelia
  • 1 appelsiinin kuori raastettuna
Kostutus:
  • 1 1⁄2 dl sokeria
  • 3⁄4 dl hunajaa
  • 1 1⁄2 rkl sitruunanmehua
  • 1 1⁄2 dl vettä
Koristeluun:
  • pistaasipähkinöitä

Valmistusohje

  • Sulata filotaikinaa kaksi tuntia pakkauksessaan. Kun käsittelet filotaikinaa, suojaa se kostealla liinalla sillä välin kun käsittelet muita aineksia.
  • Valmista täyte. Hienonna saksanpähkinät ja sekoita kaikki pähkinät, sokeri ja mausteet keskenään. Pese appelsiini, raasta kuori ja sekoita joukkoon.
  • Sulata voi ja voitele noin 15x25 cm uunivuoka pohjalta ja reunoilta. Levitä filotaikina pöydälle ja avaa se koko leveydelle (48 cm).
  • Leikkaa taikina terävällä veitsellä kolmeen osaan (16 cm) ja leikkaa päädyistä pois vuoan yli menevä osa.
  • Peitä taikina kostealla keittiöliinalla, jotta taikina ei kuivu. Aseta kaksi taikinalevyä vuoan pohjalle ja sivele varovasti pullasudilla hieman voisulaa levyn päälle.
  • Lisää seuraavat kaksi levyä ja voitele kevyesti. Lisää vielä kaksi levyä ja voitele. (Yhteensä kuusi levyä).
  • Lisää kerroksen päälle vajaa desilitra pähkinärouhetta. Lisää päälle jälleen kuusi filotaikinalevyä kahden levyn seteissä aina välit voidellen. Lisää jälleen vajaa desilitra pähkinätäytteestä.
  • Tee vielä kaksi taikina- ja täytekerrosta samalla tavalla (yhteensä neljä pähkinäkerrosta). Viimeisen pähkinäkerroksen päälle tulee 12 filotaikinalevyä, edelleen kaksi kerrallaan ja välit kevyesti voisulalla siveltynä.
  • Voitele päältä reilusti voisulalla. Sulata tarvittaessa lisää voita.
  • Paloittele baklava varovasti neliöiksi terävällä veitsellä ennen paistamista. Jaa levy pystysuunnassa kolmeen osaan ja leveyssuunnassa kahdeksaan osaan.
  • Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia. Valmista sokeriliemi sillä aikaa, kun baklava on uunissa.
  • Mittaa sokeri, hunaja, sitruunamehu ja vesi kattilaan. Kiehauta ja keitä kokoon hiljalleen miedolla lämmöllä 5 minuuttia ja jäähdytä.
  • Ota baklava uunista ja kaada sokeriliemi heti päälle. Koristele rouhituilla pistaasipähkinöillä.
  • Anna jäähtyä peittämättömänä vähintään neljä tuntia, mielellään vuorokauden, jotta sokeriliemi ehtii imeytyä kunnolla.
  • Tarjoa seuraksi halutessasi vaniljajäätelöä.
Baklava

Kauppalista

Advertising information

Julkaisupäivä:

Reseptin on laatinut:

Yhteistyössä