Omenat soseeksi
Uusimmat reseptit
Advertising information
Nyt on taas se aika vuodesta, kun toiset haaveilevat omenista joita ei itsellä ole ja monilla niitä on ihan riesaksi asti.
Harva pystyy käyttämään edes muutamasta puusta tullutta satoa itse.
Minusta on ilahduttavaa törmätä silloin tällöin porttien pielissä oleviin koreihin, joissa kehoitetaan ottamaan maistiaisia, tai lappuja, jotka ohjaavat ohikulkijoita keräämään omenia puutarhasta.
Säilönnästä on tullut monille pakkosuorittamista, koska niin ”kuuluu” tehdä.
Itse säilön nykyään pakastimeen tai muussa muodossa vain sen jonka tiedän myös käyttäväni. Kauppojen pakastealtaista saa ympäri vuoden marjoja ja vihanneksia, joten niillä ei ole pakko pakastinta täyttää, jos ei oikeasti usko niitä tarvitsevansa.
Jo pieni määrä erilaisia kesän makuja purkeissa ilahduttaa talven pimeinä hetkinä.
Nyt hyvä kiertämään ja ylimääräiset omput jakoon!
Jo parista kilosta omenia saa noin 1 1/2 litraa ihanaa omenasosetta, joka maistuu pannukakun ja lettujen kanssa, tai vaikka kakun välissä tai kääretortun täytteenä.
Omenasose
2 kg kotimaisia omenia
1 dl vettä
n. 1 dl sokeria
1 kanelitanko tai ripaus kanelia
Kuori omenat ja poista siemenkodat.
Laita omenapalat kattilaan yhdessä veden, sokerin ja kanelitangon kanssa.
Keitä miedolla lämmöllä parikymmentä minuuttia, tai kunnes omenat tuntuvat pehmeiltä.
Soseuta sauvasekoittimella.
Tarkista maku.
Jaa jäähtynyt sose Eskimo pakastusrasioihin, joita on myynnissä montaa eri kokoa omien tarpeidesi mukaan.
Pakasta talven varalle ja nauti osa vaikka heti pannukakun kanssa.
Huom! Isoja määriä tehdessä ei omenoita tarvitse kuoria, vaan voit soseuttaa ne sosemyllyllä, jolloin kuoret jäävät myllyyn.