Kurkkupikkelssi

  • Luonut: Hellapoliisi
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
  • Ei hyvä, 1 / 5
  • Parannettavaa, 2 / 5
  • Ihan ok, 3 / 5
  • Loistava, 4 / 5
  • Erinomainen, 5 / 5

127 arvostelua. Keskiarvo: 3.6/5

Ei arvosteluja

  • 15 min Työaika
  • 2 h 30 min Valmistusaika
  • Helppo Vaikeustaso
  • 10-20 Annosta
kurkkupikkelssi

Avomaankurkut ja kurpitsat valtaavat satokauden tullessa keittiöt ja kauppojen vihanneshyllyt. Pikkelssit syntyvät vaivatta ja sopivat monen ruoan ja suolaisen välipalan lisäkkeeksi. Valmista ajaton kurkkupikkelssi helposti.

Advertising information

Ainekset

10-20 annosta
1 purkki:
  • 6 avomaankurkkua (n. 1 litra kuutioina)
  • 1 punainen paprika kuutioina
  • 1 sipuli silppuna tai ohuina suikaleina
  • 2 rkl suolaa
  • 1 ½ dl etikkaa
  • ½ dl vettä vettä
  • 1 ½ dl sokeria
  • 1 rkl sinapinsiemeniä
  • 1 laakerinlehti
  • ½ dl tilliä

Valmistusohje

  • Leikkaa kurkut ja paprika pieniksi kuutioiksi, silppua tai viipaloi sipuli.
  • Laita ne kulhoon ja ripottele pinnalle suolaa.
  • Anna seistä kaksi tuntia ja valuta lävikössä.
  • Keitä etikka, vesi, sokeri, sinapinsiemenet ja laakerinlehti. Silppua tilli ja lisää muiden ainesten kanssa liemeen. Kiehauta.
  • Tölkitä kuumennettuihin lasipurkkeihin.
  • Säilytä kurkkupikkelssi kylmässä.

Usein kysytyt kysymykset kurkkupikkelssistä

Mitä kurkkupikkelssi tarkoittaa?

Kurkkupikkelssi viittaa säilöttyihin kurkkuihin, jotka on valmistettu joko suolaliemessä (suolakurkku) tai etikkaliemessä (etikkakurkku). Ne voivat olla kokonaisia, viipaloituja tai kuutioituja, ja maustettu monin eri tavoin.

Mitä eroa on suolakurkulla ja etikkakurkulla?

  • Suolakurkku: Käyminen tapahtuu suolaliemessä, jolloin syntyy maitohappokäymisen kautta hapan maku.
  • Etikkakurkut: Säilötään etikkaliemessä, usein sokerin ja mausteiden kera – maku on makean hapan.

Voiko kurkkupikkelssiä tehdä kotona?

Kyllä!
Katso resepti Hellapoliisin sivuilta. Tai tee oma versiosi jolloin tarvitset vain:

  • Tuoreita avomaankurkkuja
  • Etikkaa tai suolaa
  • Vettä
  • Sokeria (valinnainen)
  • Mausteita kuten tilliä, sinapinsiemeniä, valkosipulia tai chiliä

Kotitekoinen pikkelssi säilyy jääkaapissa viikkoja – tai jopa kuukausia, jos säilöt kunnolla.

Onko kurkkupikkelssi terveellistä?

  • Plussat: Sisältää probiootteja (suolakurkku), vähän kaloreita, runsaasti makua.
  • Miinukset: Korkea natriumpitoisuus – kannattaa nauttia kohtuudella.

Miten kurkkupikkelssiä käytetään ruoassa?

  • Hampurilaisissa ja hot dogeissa
  • Salaateissa ja voileivissä
  • Lisukkeena liharuokien kanssa
  • Tartar-kastikkeessa tai venäläisessä salaatissa

Kuinka kauan kurkkupikkelssi säilyy?

  • Avaamaton purkki: Useita kuukausia tai jopa vuosia, kun säilytetään viileässä ja pimeässä.
  • Avattu purkki: Noin 1–2 kuukautta jääkaapissa.

Voiko pikkelssin liemen käyttää uudelleen?

Voi, mutta varoen. Liemi sopii esimerkiksi:

  • Salaattikastikkeisiin
  • Marinadeihin
  • Cocktailien maustamiseen (esim. Bloody Mary)

Kauppalista

Yhteistyössä