Piparijuustokakku
- 30 min Työaika
- 2 h 30 min Valmistusaika
- Helppo Vaikeustaso
- 10-12 Annosta
Kaupallinen yhteistyö Dansukker
Piparijuustokakku on ihastuttavan jouluinen, jonka pohja valmistetaan tietysti piparkakuista. Voit toki lisätä piparkakkuja muruina myös täytteeseen tai maustaa täytettä ripauksella piparkakkumausteella. Tähän kakkuun on täytteeseen sekoitettu viikunamarmeladia, mutta voit halutessasi laittaa myös luumumarmeladia, variaatiot ovat loputtomat.
Koristele kakku mielesi mukaan joko piparkakkumuruilla, joulukonvehdeilla tai vaikka puolukoilla tai karpaloilla.
Advertising information
Ainekset
Kakkupohja:
- 200 g piparkakkuja
- 75 g voita TAI
- 75 g margariinia (vaihtoehto)
Täyte:
- 8-9 liivatelehteä
- 5 dl kuohukermaa
- 400 g tuorejuustoa TAI
- 400 g mascarponejuustoa (vaihtoehto)
- 100 g viikunamarmeladia
- ¾-1 dl Dansukker Taloussokeria
- ½ dl vettä
Koristeluun:
- piparkakkuja tai joulumakeisia
Valmistusohje
- Hienonna piparkakut muovipussissa lihanuijalla tai kaulimella nuijien ja sekoita joukkoon sulatettu voi tai margariini.
- Painele seos leivinpaperilla vuorattuun, halkaisijaltaan noin 24 cm irtopohjavuokaan.
- Valmista täyte.
- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen limittäin.
- Vaahdota kuohukerma ja vatkaa joukkoon tuorejuusto tai mascarponejuusto ja viikunamarmeladi.
- Tarkista maku. Lisää sokeria maun mukaan.
- Kuumenna vesi kiehumispisteeseen kasarissa tai mikroaaltouunissa.
- Lisää joukkoon vedestä puristetut liivatelehdet ja sekoita liemi tasaiseksi.
- Valuta liivateneste ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.
- Kaada täyte piparkakkumurujen päälle vuokaan ja anna jähmettyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.
- Irrota kakku vuoasta veitsellä vuoan reunaa pitkin pyöräyttäen ja siirrä kakku tarjoiluvadille.
- Koristele piparijuustokakku piparkakkupaloilla tai joulumakeisilla.
Usein kysytyt kysymykset: Piparijuustokakku
Mikä on piparijuustokakku?
Piparijuustokakku on jouluinen jälkiruoka, jossa piparkakkupohja yhdistyy samettiseen juustokakkutäytteeseen. Se on näyttävä ja herkullinen vaihtoehto joulupöydän makeaksi kruunuksi.
Voiko kakun tehdä etukäteen?
Kyllä. Piparijuustokakku kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä, sillä se jähmettyy ja maustuu jääkaapissa. Näin rakenne on kiinteä ja maku syvempi tarjoiluhetkellä.
Kauanko piparijuustokakku säilyy?
Jääkaapissa tiiviisti peitettynä kakku säilyy 3–4 päivää. Se ei sovellu pakastettavaksi yhtä hyvin kuin perinteiset kuivakakut, sillä juustokakkupohja voi kärsiä rakenteessa.
Voiko reseptiä muokata kevyemmäksi?
Kyllä. Tuorejuuston voi osittain korvata kevyemmällä rahkalla tai jogurtilla, ja sokerin määrää voi vähentää. Piparkakkupohjaan voi käyttää myös kaurakeksejä, jos haluaa miedomman maun.
Mihin tilanteisiin piparijuustokakku sopii?
- Joulupöydän jälkiruoaksi
- Glögijuhliin ja pikkujouluihin
- Kahvipöydän näyttäväksi tarjottavaksi
- Lahjaksi kauniisti koristeltuna miniversiona
Voiko kakun koristella eri tavoin?
Kyllä. Yleisiä koristeita ovat piparkakut, kermavaahto, suklaarouhe, granaattiomena tai jouluiset marjat. Näin kakusta saa helposti näyttävän ja sesonkiin sopivan.