Juhlatarjoilut
- 2 h Työaika
- 2 h Valmistusaika
- Keskitaso Vaikeustaso
Uusimmat reseptit
Juhlia suunnitellessa kannattaa ensin listata kuinka monta juhlavierasta paikalle on tulossa ja montako nÀistÀ on pieniÀ lapsia ja kuinka iso osa nuoria ja aikuisia. Ota huomioon myös mahdolliset ruoka-aineallergiat. Jos joukossa on useita vÀhÀlaktoosista ruokavaliota noudattavaa, kannattaa leivonnaisten maitotuotteet vaihtaa suoraan vÀhÀlaktoosisiin. NÀin vÀltyt varsinaisten diettileivonnaisten tekemiseltÀ.
Juhlan luonne sanelee kuinka paljon tarjottavaa kannattaa varata. MyöhÀÀn jatkuvissa iltajuhlissa pÀÀpaino kannattaa huomioida suolaisiin tarjoiluihin. Tee mielikuvamatka tarjoilupöytÀÀn ja mieti mitÀ itse mieluusti lautasellesi kerÀisit. Jos tiedÀt, ettÀ osa vieraistasi on kranttuja, eivÀtkÀ mielellÀÀn syö mitÀÀn tavallisuudesta poikkeavaa, tarjoa silloin jotain myös ihan perinteistÀ, kuten voileipÀkakkua, cocktailpiirakoita, kinkkupiirasta tai vastaavaa.
TÀmÀ tarjoiluehdotus on julkaistu alunperin 2009. Menun kuvat on pÀivitetty suuremmiksi ja reseptien raaka-aineita tÀsmennetty.
Advertising information
LihavoileipÀkakku
VoileipÀkakut ovat juhlien kestosuosikkeja. Suolaiset tarjoilut vievÀt nykyÀÀn voiton makeista, joten niihin kannattaa panostaa varsinkin, jos juhlavieraat saapuvat pitkÀn matkan takaa. PyöreÀn voileipÀkakun saat, kun valmistat sen irtopohjaiseen kakkuvuokaan ja leikkaat reunoille tulevien leipien reunoja pyöreiksi. TÀssÀ kakussa on vain vaaleita leipÀviipaleita. Voit halutessasi vaihtaa puolet leivistÀ ruisvuokaleipÀÀn.
Ainekset
- 35 kpl isoja paahtoleipiÀ
- n. 4 dl lihalientÀ
1. tÀyte:
- 400 g palvikinkkua
- 200 g creme fraichea
- maun mukaan persiljaa
- 1 pieni keltainen paprika kuutioina
2. tÀyte:
- 200 g kinkkusulatejuustoa
- 125 g maksamakkaraa
- persiljaa silppuna
- 10-15 kpl kirsikkatomaatteja puolitettuina
Pinnalle:
- 300 g majoneesia
- 200 g pippurihÀrkÀÀ
- 6-7 kumkvattia
- kirsikkatomaatteja
- muutama viinirypÀle
- 50-100 g juustoraastetta
- herneenversoja
Valmistusohje
- Leikkaa leivistÀ reunat. Laita irtopohjavuoka ilman pohjaa suoraan tarjoiluvadille. Voit halutessasi tehdÀ kakun myös vuokaan, jossa on pohja, vuoraa silloin pohja leivinpaperirinkulalla.
- Asettele leivÀt vuokaan ja kostuta lihaliemellÀ.
- Jauha palvikinkku, creme fraiche ja persilja tasaiseksi tahnaksi esimerkiksi sauvasekoittimella, silppua joukkoon paprika.
- LevitÀ puolet tÀytteestÀ leipÀkerroksen pÀÀlle. Asettele pÀÀlle toinen kerros leipiÀ, kostuta.
- Sekoita kinkkusulatejuusto, maksamakkara ja persiljasilppu tasaiseksi tahnaksi, levitÀ koko tahna leipÀkerroksen pÀÀlle.
- Ripottele pinnalle puolitettuja kirsikkatomaatteja. Laita pÀÀlle leipÀkerros, kostuta ja levitÀ loput palvikinkkutÀytteestÀ.
- Nosta pÀÀlle vielÀ yksi leipÀkerros ja kostuta. Nosta kylmÀÀn vetÀytymÀÀn mielellÀÀn yli yön.
- Irroita vuoka kakun ympÀriltÀ ja levitÀ pinnalle ja reunoille majoneesi. Koristele pippurihÀrÀllÀ ja kumkvateilla, kirsikkatomaateilla ja viinirypÀleillÀ.
- Painele kakun reunoille juustoraastetta. Nosta lautasen reunoille herneenversoja.
Broileri-pestorulla
Juhlatarjoiluja tehdessÀ joutuu miettimÀÀn monenlaisia asioita. Koska monet tarjottavat pitÀÀ valmistaa vain hetkeÀ ennen tarjoilua, on aikatauluttaminen tÀrkeÀÀ. VoileipÀkakut ovat melko aikaavieviÀ, joten jos haluat pÀÀstÀ hieman helpommalla, valmista voileipÀkakku rullaksi. TÀytteeseen voit laittaa tonnikalaa, kasviksia, savukalaa, kinkkua tai mitÀ ikinÀ keksit.
TÀmÀ rulla on tÀytetty broileritÀytteellÀ ja se sopii nuorekkaalle juhlavÀelle. Koska pesto on suolaista, ÀlÀ lisÀÀ tÀytteeseen suolaa. KÀytÀ marinoimattomia fileesuikaleita!
Ainekset
- 15 viipaletta juustopaahtoleipÀÀ tai muita isoja paahtoleipiÀ
- n. 2 dl kanaliemeÀ TAI
- kasvislientÀ (vaihtoehto)
- tilkka öljyÀ
- 400 g broilerin fileesuikaleita
- n. 100 g pestoa
- 200 g sulatejuustoa
- 100 g smetanaa
- 1 pieni punainen paprika pieninÀ kuutioina
- 10-15 cm pala tuorekurkkua pieninÀ kuutioina
- muutama rapeaa salaatinlehteÀ
Pinnalle:
- 200 g majoneesia
- 120 g mozzarellapalloja
- kirsikkatomaatteja
- herneenversoja
- basilikanlehtiÀ
Valmistusohje
- Kuumenna tilkka öljyÀ pannussa, paista broilerin fileesuikaleet kypsiksi, mausta pestolla.
- Anna jÀÀhtyÀ. Leikkaa leivistÀ reunat. Asettele leivÀt suorakaiteen muotoon leivinpaperin pÀÀlle, kostuta kana-, tai kasvisliemellÀ.
- LisÀÀ jÀÀhtyneiden fileesuikaleiden joukkoon sulatejuusto ja smetana, sekÀ paprika-, ja kurkkukuutiot, sekoita tasaiseksi.
- LevitÀ tÀyte leipÀviipaleiden pÀÀlle, silppua myös salaatinlehdet.
- KÀÀri levy tiukalle rullalle leivinpaperia apuna kÀyttÀen ja nosta kylmÀÀn, mielellÀÀn seuraavaan pÀivÀÀn.
- Nosta kakku tarjoiluvadille ja levitÀ pinnalle majoneesi.
- Koristele mozzarellapalloilla, kirsikkatomaateilla, herneenversoilla ja basilikanlehdillÀ.
- Laita yrtit vasta juuri ennen tarjoilua, jotta ne eivÀt ehdi nuukahtaa.
Couscoussalaatti (15-20 annosta)
Salaatit maistuvat aina! Ainakin yksi suolainen salaatti kannattaa valmistaa juhlapöytÀÀn.
Ainekset
- 1 rkl öljyÀ
- 1 iso punasipuli silppuna
- 5 dl vettÀ
- 400 g (5 dl) Couscousia (tÀysjyvÀ)
- 2 rkl limettimehua
- 1 pieni kurkku kuutioina
- 1 punainen paprika kuutioina
- 200 g fetajuustoa murustettuna tai paloina
- 125 g mozzarellapalloja
- 3/4 dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina
- vihreitÀ oliiveja
- 1 dl auringonkukan siemeniÀ
- kurpitsansiemeniÀ
- cashew-pÀhkinöitÀ
- tuoretta basilikaa
Valmistusohje
- Kuumenna öljy pannussa, paista sipulisilppua hetki.
- LisÀÀ vesi ja anna kiehahtaa. Nosta pois liedeltÀ. LisÀÀ couscous ja anna turvota noin viisi minuuttia.
- Purista joukkoon limen mehua. LisÀÀ kurkku-, ja paprikakuutiot, murustettu feta, mozzarellapallot, aurinkokuivatut tomaatit ja vihreitÀ oliiveja maun mukaan.
- Sekoita joukkoon auringonkukan-, ja kurpitsansiemeniÀ, sekÀ cashew-pÀhkinöitÀ.
- Silppua pinnalle tuoretta basilikaa.
JauhelihahyrrÀt (n. 15 kpl)
Vaikka sekoitettu rahkavoitaikina onkin suosikkini, onnistuu suolaisten hyrrien valmistus valmiistakin taikinasta. NÀmÀ maistuvat hyvin lapsillekin. Lasten suosikkitÀyte on yleensÀ tuttu jauheliha. Voit toki vaihdella tÀytteitÀ oman mieltymyksesi mukaan.
Ainekset
- 600 g lehtitaikinalevy
- 400 g naudan paistijauhelihaa
- 1 sipuli silppuna
- 1 punainen paprika paloiteltuna
- 2 valkosipulinkynttÀ hienonnettuna
- suolaa
- Pasta Rossa mausteseosta
- 70 g tomaattipyreetÀ
- 150 g smetanaa
- 150 g juustoraastetta
- kananmuna
Valmistusohje
- Anna lehtitaikinan sulaa rauhassa. Valmista tÀyte.
- Paista jauheliha pannussa, lisÀÀ sipulisilppu, paprika ja valkosipuli.
- Mausta suolalla ja Pasta Rossa mausteseoksella. LisÀÀ tomaattipyree ja smetana, kuumenna.
- LisÀÀ juustoraaste ja anna jÀÀhtyÀ.
- LevitÀ tÀyte sulaneelle lehtitaikinalevylle ja kÀÀri tiukalle rullalle. Leikkaa viipaleiksi ja nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tai viinerivuokiin.
- Voitele kananmunalla ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.
- Vinkki! Tee pohjataikinaksi pizza-, tai sÀmpylÀtaikina!
Tyrni-mansikkakakku (20-30 annosta)
Iskeekö runsaudenpula kakkua miettiessÀ?
Tekisikö ehkÀ mieli tehdÀ muutamaakin erilaista kakkua? Valmista hyydytetty kakku isoon vuokaan kahta eri tÀytettÀ kÀyttÀmÀllÀ siten, ettÀ kakusta voi leikata kahdesta eri kohdasta ja syödÀ halutessaan vain jompaa kumpaa tÀytettÀ. TÀssÀ kakussa maistuu aikuisempaan makuun tyrnit ja lapsille paremmin maistuvat mansikat. Kakku on tehty Vesililja-reunavuokaan. Jos kÀytÀt pyöreÀÀ irtopohjavuokaa, valitse vuoka jonka halkaisija on noin 26-28 cm.
Ainekset
Pohja:
- 4 kananmunaa
- 1 œ dl sokeria
- 1 œ dl perunajauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
Kostutukseen:
- 1 dl maitoa
- 2 tl vaniljasokeria
TĂ€yte:
- 10 liivatelehteÀ
- 5 dl vispikermaa TAI
- vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (vaihtoehto)
- n. 1 dl sokeria
- 3 tl vaniljasokeria
- 300 g Vanilja tuorejuuston tyyppistÀ kasvirasvavalmistetta
- Âœ dl vettĂ€ TAI
- 1 œ dl mehua (vaihtoehto)
- 200 g mansikkasosetta
- 150 g tyrnihilloa
- 100 g tyrnimarjoja
Reunoille:
- 2 œ dl vispikermaa
- 1 tl vaniljasokeria
- maun mukaan mansikanmakuista tomusokeria
Pinnalle:
- 200 g mansikoita
- 50 g tyrnimarjoja
Valmistusohje
- Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisÀÀ keskenÀÀn sekoitetut kuivat aineet.
- LevitÀ taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 225 asteessa noin 7 minuuttia.
- Kumoa sokeroidulle leivinpaperille. Leikkaa taikinalevystÀ vuoan pohjan kokoinen pala ja nosta vuoka ja pohja suoraan tarjoiluvadille.
- Kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla.
- Laita liivatteet likoamaan kylmÀÀn veteen. Vaahdota vispikerma, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
- Sekoita joukkoon vanilja tuorejuuston tyyppinen kasvirasvavalmiste. Kuumenna vesi tai mehu kiehuvaksi ja lisÀÀ joukkoon vedestÀ puristetut liivatelehdet.
- Kaada liivateseos ohuena nauhana tÀytteeseen koko ajan sekoittaen. Jaa seos kahteen osaan.
- Sekoita toiseen seokseen mansikkasose, toiseen tyrnihillo ja puolet tyrnimarjoista, tarkista maku.
- Kaada tÀytteet vuokaan vieretysten tai kerroksittain ja anna hyytyÀ suojattuna muutama tunti tai yli yön.
- Irroita kakku vuoastaan tai nosta reunavuoka pois.
- Vaahdota vispikerma ja mausta se vaniljasokerilla ja mansikanmakuisella tomusokerilla.
- Pursottele kerma kakun reunoille. Koristele puolet kakusta mansikoilla ja puolet tyrnimarjoilla. SÀilytÀ kylmÀssÀ!
- Tyrni-mansikkakakku kestÀÀ pakastamista. Ota se sulamaan tarjoilua edeltÀvÀnÀ iltana ja koristele juhlapÀivÀnÀ.
Sitruunainen lakumisu (n. 10 annosta)
Tiramisu ja siitÀ johdetut leivonnaiset ovat helppoja ja nopeita juhla- ja arkiherkkuja. PidÀ aina paketti SavoiardikeksejÀ kaapissa, niistÀ saat kostuttamalla kakkupohjan tyylisen pohjan moneen erilaiseen leivonnaiseen. SavoiardikeksejÀ myydÀÀn myös gluteenittomana. MikÀli et halua kÀyttÀÀ liivatteita, jÀtÀ ne pois, mutta tarjoile tÀmÀ silloin reunallisesta vuoasta ja laita ottimeksi lusikka.
Ainekset
- 2 liivatelehteÀ
- 12 SavoiardikeksiÀ
- n. 1 dl sitruunalimua
- 100 g tÀytelakuja
- 3 dl vispikermaa
- 200 g sitruunatuorejuustoa
Pinnalle:
- lakuja
- sitruunan kuoriraastetta
Valmistusohje
- Laita liivatteet likoamaan kylmÀÀn veteen. Asettele Savoiardikeksit reunalliseen vuokaan ja kostuta sitruunalimulla.
- Ripottele pohjan pÀÀlle lakupaloja. Vaahdota vispikerma, lisÀÀ sitruuna-tuorejuusto, vaniljasokeri ja tomusokeri.
- Mausta seos lakritsiaromilla tai lakukastikkeella. Kuumenna vesi tai sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota joukkoon vedestÀ puristetut liivatteet.
- Kaada liivateneste ohuena nauhana tÀytteeseen ja sekoita tasaiseksi.
- Kaada tÀyte vuokaan ja anna hyytyÀ muutama tunti.
- Koristele lakupaloilla ja sitruunan kuoriraasteella.
Perinteinen tiramisu (n. 10 annosta)
Perinteinen Tiramisu on helppotekoinen ja maistuu juhlassa kuin juhlassa. JÀlkiruokana se on vertaansa vailla. KahvipöydÀn Tiramisuun kannattaa lisÀtÀ muutama liivatelehti, jotta se on rakenteeltaan enemmÀn kakkumainen. Jos et halua kÀyttÀÀ liivatteita, voit jÀttÀÀ ne poiskin. Tee se silloin reunalliseen vuokaan ja laita ottimeksi iso tarjoilulusikka.
Ainekset
- 12 savoiardikeksiÀ
- n. 1 dl maitokahvia
- 2 liivatelehteÀ
- 3 dl vispikermaa
- 250 g mascarponejuustoa
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 rkl sokeroitua kaakaojauhetta
- 1 rkl mantelilikööriÀ
- Ÿ dl tomusokeria
- n. œ dl sokeroimatointa kaakaojauhetta
Valmistusohje
- Laita savoiardikeksit reunalliseen vuokaan, kostuta maitokahvilla. Laita liivatteet likoamaan kylmÀÀn veteen.
- Vaahdota vispikerma, lisÀÀ mascarponejuusto, vaniljasokeri ja sokeroitua kaakaojauhetta.
- Kuumenna mantelilikööri kiehuvaksi, lisÀÀ vedestÀ puristetut liivatteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
- LisÀÀ liivateneste ohuena nauhana tÀytteeseen koko ajan sekoittaen, mausta tomusokerilla. Tarkista maku.
- Kaada tÀyte kostutettujen keksien pÀÀlle ja nosta muutamaksi tunniksi jÀÀkaappiin.
- Ripottele pinnalle siivilöityÀ, sokeroimatonta kaakaojauhetta juuri ennen tarjoilua.
- Koristele tiramisu mielesi mukaan.
Mokkapalat
Mokkapalat kuuluvat tarjoilujen ikisuosikkeihin, jotka maistuvat niin lapsille, kuin aikuisillekin. Mokkapalojen taikina ja kuorrute ovat hyvinkin muuntelukykyisiÀ. Mausta jompaa kumpaa esimerkiksi erilaisilla karamellirouheilla, pÀhkinÀ-, tai mantelirouheilla, aromeilla tai valmista kuorrute erimakuisista tomusokereista.
Ainekset
- 3 kananmunaa
- 3 dl sokeria
- 4 Âœ dl vehnĂ€jauhoja
- œ dl kaakaojauhetta
- 2 tl leivinjauhetta
- 150 g sulatettua margariinia
- 1 œ dl maitoa
Kuorrutus:
- 4 rkl kuumaa kahvia
- 4 rkl sulatettua margariinia
- 225 g tomusokeria
- 2 rkl kaakaojauhetta
Valmistusohje
- Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi, lisÀÀ keskenÀÀn sekoitetut kuivat aineet.
- LisÀÀ vielÀ joukkoon sulatettu margariini (jÀtÀ n. 4 rkl kuorrutusta varten) ja maito.
- Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille, paista 225 asteessa 10-15 minuuttia, kun pohja alkaa olla kypsÀ, tee kuorrutus.
- Sekoita kaikki kuorrutteen ainekset sekaisin ja levitÀ lÀmpimÀlle pohjalle nuolijan avulla.