Hamppunäkkileipä

 • 10 min Työaika
 • 1 h 40 min Valmistusaika
 • Keskitaso Vaikeustaso
 • Ei hyvä, 1 / 5
 • Parannettavaa, 2 / 5
 • Ihan ok, 3 / 5
 • Loistava, 4 / 5
 • Erinomainen, 5 / 5

6 arvostelua. Keskiarvo: 4.5/5

Ei arvosteluja

Resepti kaupallisessa yhteistyössä

Advertising information

Ainekset

10 annosta
 • 1 dl Impolan kasvitila hampunsiemen
 • 1½ dl Impolan kasvitila kuorittu hampunsiemen
 • 1 dl auringonkukansiemeniä
 • ½ dl seesaminsiemeniä
 • 1 dl ruisjauho
 • 1 dl maissitärkkelys
 • 1 tl suola
 • ½ dl Impolan kasvitila kylmäpuristettu Camelinaöljy
 • 2½ dl vesi

Hellapoliisi -sivustolta löydät vuoden 2019 aikana Impolan kasvitilalla tuotetuista hampputuotteista valmistettuja reseptejä.
Lue alta mielenkiintoista tietoa hampusta. Tämän jälkeen löydät helppotekoisen ja herkullisen reseptin kotona valmistettavaan hamppunäkkileipään.

Täsmätietoa hampusta:
Hamppu on vanha viljelykasvi, jonka tuotanto on uudelleen elpymässä. Impolan kasvitila kasvattaa öljyhamppua, joka tuottaa siemensatoa.
Viljelty lajike on Finola, joka tuottaa hyvälaatuista siementä ja joka valmistuu puitavaksi myös Suomen lyhyessä kasvukaudessa.

Öljy
Hamppuöljy sisältää 75% ihmisille välttämättömiä rasvahappoja sekä biologisesti arvokkaita gammalinoleenihappoa (GLA) ja stearidonihappoa (SDA). Yhdessä nämä rasvahapot auttavat pitämään veren kolesteroliarvot matalampina ja ylläpitävät hyvää terveyttä. Rasvahapot ovat optimaalisessa suhteessa omega3:omega6 on noin 1:2-1:3.
Hamppuöljyssä on korkea E-vitamiinipitoisuus (tärkeä antioksidantti). Gammalinoleenihappo saattaa auttaa tulehduksissa ja ihosairauksissa. Stearidonihappo on elimistölle helppokäyttöistä omega 3:a.

Proteiini
Hampunsiementen proteiini (25% siemenestä) sisältää kaikkia ihmisille välttämättömiä aminohappoja. Proteiini koostuu 65% edestiiniä ja 35% albumiinia, jotka molemmat ovat korkealaatuisia ja hyvin imeytyviä. Sekä edestiini että albumiini ovat hypoallergisia eli ne aiheuttavat hyvin vähän allergisia reaktioita.

Hampunsiemen on maailman paras lähde globuliinien rakennusaineille. Tämä tukee voimakkaasti immuunijärjestelmämme toimintaa, joka tarvitsee alpha-, beeta- ja gamma-globuliineja puolustautumiseen. Sisältää runsaasti arginiini-aminohappoa, mikä edesauttaa NO (nitric oxida) muodostusta ja sitä kautta hyvää veren virtaamista.

Vitamiinit
Hampunsiemen sisältää runsaasti vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja ja fytosteroleita. Hampunsiemen on yksi harvoista siemenistä joka sisältää klorofylliä eli lehtivihreää.

Kuidut ja hiilihydraatit
Hampunsiementen sisältämä hiilihydraatti on kuitua. Liukenematonta 24g ja liukenevaa 6g. Kuidut auttavat tasapainottamaan vatsan toimintaa.
Sopiiko hamppu keliaakikolle?
Hamppu on luontaisesti gluteeniton, mutta viljelyssä kontaminaation riski on suuri (sama kuin puhdas kaura vs. tavallinen kaura). Lajittelu ja muu prosessointi mahdollistaa, että voimme turvallisin mielin tarjota kuorittua hampunsiementä ja hamppuöljyä myös gluteenittomaan ruokavalioon. Muutkin tuotteet ovat erittäin vähägluteenisia, mutta emme näitä suosittele keliaakikoille.
Sopiiko hampputuotteet vegaanille?
Tuotteet ovat vegaanisia (myös kosmetiikkamme), paitsi mysli (hunaja) ja maitosuklaa.

Allergisoiko hamppu?
Hamppu ei allergisoi. Yhtään tapausta allergisesta reaktiosta ei ole tullut meidän tietoomme.

Raskasmetallit: Hampulla ei ole raskasmetalliongelmaa kuten pellavalla tai auringonkukalla, mutta Ruokavirasto on suositellut kaikkia öljykasvien siemeniä käytettäväksi enintään kaksi ruokalusikallista päivässä.

Camelinaöljy: Valmistamme ja myymme myös kylmäpuristettua camelinaöljyä. Öljy saadaan camelina kasvista, millä ei ole mitään tekemistä hampun kanssa. Öljy sisältää erittäin paljon omega-3 rasvoja ja antioksidantteja. Säilyy hyvin ja kestää myös kuumennusta. Voidaan käyttää esim rypsiöljyn tavoin. Auttaa kolesterolin hallinnassa.

Lähde: Impolan kasvitila

Hamppunäkkileipä
uunipellillinen

1 dl Impolan kasvitila hampunsiemeniä
1½ dl Impolan kasvitila kuorittuja hampunsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
½ dl seesaminsiemeniä
1 dl ruisjauhoja
1 dl maissitärkkelystä
1 tl suolaa
½ dl Impolan kasvitila kylmäpuristettua Camelinaöljyä
2½ dl kiehuvaa vettä

Mittaa leivontakulhoon hampunsiemenet, kuoritut hampunsiemenet, auringonkukansiemenet, seesaminsiemenet, ruisjauhot, maissitärkkelys, suola ja camelinaöljy. Lisää kiehuva vesi ja sekoita taikina tasaiseksi puuhaarukalla.
Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille nuolijan tai lusikan avulla.
Paista 125-150 asteessa uunin keskiritilätasolla noin 1½ tuntia.
Leikkaa lämpimänä tai murra paloja jäähtyneestä näkkileipälevystä.

Advertising information

Julkaisupäivä:

Reseptin on laatinut:

Yhteistyössä