Piparkakkutaikina

  • Luonut: Hellapoliisi
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
  • Ei hyvä, 1 / 5
  • Parannettavaa, 2 / 5
  • Ihan ok, 3 / 5
  • Loistava, 4 / 5
  • Erinomainen, 5 / 5

162 arvostelua. Keskiarvo: 3.5/5

Ei arvosteluja

  • 10 min Työaika
  • 1 h Valmistusaika
  • Helppo Vaikeustaso
  • 8-10 Annosta
piparkakkutaikina

Piparkakkutaikina on helppo ja nopea valmistaa. Taikinan on kuitenkin syytä antaa maustua ja kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Advertising information

piparkakkutalo

Piparkakkutalo

Katso myös valmiista piparkakkutaikinasta valmistettu piparkakkutalo ja sen rakentamiseen käytettävät kaavat.

Piparkakkutalo

Video: Piparkakkutaikina

Ainekset

8-10 annosta
Piparkakkutaikina:
  • 2 dl tummaa siirappia
  • 2 dl taloussokeria
  • 3 rkl piparkakkumaustetta TAI
  • 2 rkl kanelia
  • 1 rkl inkivääriä
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 rkl neilikkaa
  • 250 g voita TAI
  • 250 g margariinia (vaihtoehto)
  • 2 kananmunaa
  • 9 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl ruokasoodaa

Valmistusohje

  • Mittaa tumma siirappi, taloussokeri ja mausteet kattilaan. Kiehauta.
  • Lisää paloiteltu voi ja hämmennä, kunnes seos on sulanut. Anna seoksen jäähtyä 20-30 minuuttia.
  • Lisää joukkoon munat yksitellen vatkaten.
  • Vatkaa joukkoon keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja ruokasooda.
  • Anna taikinan maustua jääkaapissa suojattuna seuraavaan päivään.
  • Leivo piparkakkutaikina piparkakuiksi!
  • Paista piparkakut 175-asteisessa uunissa 5-7 minuuttia riippuen piparkakkujen paksuudesta.
  • Tarkkaile paistumista, jotta piparkakut eivät pala.
  • Vinkki! Jos piparkakkutaikinaa jää yli, se kannattaa pakastaa.

Usein kysytyt kysymykset: Piparkakkutaikina

1. Mitä piparkakkutaikinaan tulee?

Perinteinen taikina sisältää:

  • Sokeria (tai siirappia)
  • Voita tai margariinia
  • Vehnäjauhoja
  • Mausteita: inkivääri, kaneli, neilikka, kardemumma
  • Ruokasoodaa
  • Munaa (joissain resepteissä)

2. Voiko taikinan pakastaa?

Kyllä. Piparkakkutaikina kestää hyvin pakastuksen. Pakkaa tiiviisti ja käytä 2–3 kuukauden sisällä.

3. Kuinka kauan taikinaa pitää lepuuttaa?

Useimmat reseptit suosittelevat vähintään yön yli jääkaapissa, jotta maut tasaantuvat ja taikina jähmettyy kaulittavaksi.

4. Voiko käyttää margariinia voin sijaan?

Voi. Margariini tekee taikinasta hieman pehmeämmän ja voi sopii paremmin, jos halutaan voimakkaampi maku.

5. Voiko taikinasta tehdä myös pehmeitä pipareita?

Kyllä. Paksummat ja lyhyemmän aikaa paistetut piparit jäävät pehmeämmiksi. Myös hunaja tai siirappi lisää pehmeyttä.

6. Onko taikina turvallista syödä raakana?

Ei suositella, koska se voi sisältää raakaa kananmunaa ja ruokasoodaa. Jos haluat syötävää taikinaa, etsi erityisesti siihen tarkoitettu resepti.

7. Voiko tehdä gluteenittoman version?

Kyllä. Käytä gluteenitonta jauhoseosta ja tarkista, että muut ainekset ovat gluteenittomia. Taikina voi olla hieman murenevampi.

8. Voiko tehdä vegaanisen piparkakkutaikinan?

Kyllä. Korvaa voi kasvipohjaisella margariinilla ja jätä muna pois tai käytä esim. omenasosetta tai aquafabaa sitomaan taikinaa.

9. Kuinka kauan piparit paistetaan?

Yleensä 175–200 °C noin 6–10 minuuttia, riippuen paksuudesta ja uunista. Tarkkaile reunojen ruskistumista.

Kauppalista

Yhteistyössä