Lakritsi-kinuskikakku
Uusimmat reseptit
Advertising information
Ainekset
- kananmuna
- sokeri
- vehnäjauho
- perunajauho
- leivinjauhe
- margariini
- korppujauho
- liivatelehti
- vesi
- sitruunamehu
- munankeltuainen
- vispikerma
- vaniljakreemijauhe
- maito
- mehu
- kuohukerma
- lakritsitoffee
Lakritsi-kinuskikakku
15-20 annosta
Pohja:
4 munaa
3 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
Vuokaan: margariinia ja korppujauhoja
Täyte:
5 liivatelehteä
1 ½ dl vettä
2 ½ dl sokeria
1 dl sitruunamehua
4 munankeltuaista
2 rkl vehnäjauhoja
25 g margariinia
2 dl vispikermaa vaahdotettuna
1 dl vaniljakreemijauhetta
2 dl maitoa
2 rkl vettä
Kostutus:
n. 3-3 ½ dl vaaleaa mehua tai maitoa + 1 tl vaniljasokeria
Lakritsikinuski:
3 dl kuohukermaa
n. 300 g lakritsitoffeita
Reunoille: 4 dl kuohu- tai vispikermaa, sokeria, vaniljasokeria
Vatkaa huoneenlämpöiset munat kuohkeaksi vaahdoksi, lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan, jonka vetoisuus on reilu kaksi litraa.
Paista kakkua uunin alimmalla ritilätasolla 150 asteessa, kunnes kakku irtoaa vuoan reunoilta.
Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan.
Mittaa kattilaan vesi, sokeri, sitruunamehu, keltuaiset, vehnäjauhot ja margariini. Kiehauta, kunnes sakenee. Anna jäähtyä. Jos haluat nopeuttaa jäähtymistä, kaada kiisseli laakeaan, mielellään muoviseen astiaan.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vaniljakreemijauhe ja maito keskenään.
Laita liivatteet likoamaan runsaaseen nesteeseen noin viideksi minuutiksi. Kiehauta vesitilkka ja liuota vedestä puristetut liivatteet siihen.
Yhdistä sitruunakiisseli, vaniljakreemi, sekä viimeiseksi kermavaahto. Kaada joukkoon liivateneste ohuena nauhana ja sekoita täyte tasaiseksi.
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan, vuoraa vuoka kahdella kelmulla niin, että kelmujen reunat tulevat vuoan reunojen yli. Laita pohjalle kakun päällimmäinen kerros ylösalaisin, kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla tai vaalealla mehulla. Kaada puolet täytteestä päälle. Nosta täytteen päälle kakun keskiosa, kostuta ja kaada päälle loput täytteestä. Nosta päällimmäiseksi kakun pohjaosa ja kostuta. Käännä kelmujen liepeet kakun suojaksi ja nosta kylmään hyytymään vähintään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Kumoa hyytynyt kakku tarjoiluvadille.
Keitä päälle lakritsikinuski. Laita ainekset kattilaan ja hämmentele koko ajan, kunnes karamellit sulavat kerman joukkoon ja kastike sakenee. Liemi on aluksi harmaata ja löysää, mutta sakenee kyllä. Kastikkeen keittäminen vie aikaa enemmän kuin normaalin kinuskikastikkeen valmistus.
Levitä sakea kastike kakun päälle.
Pursota reunoille sokerilla ja vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa.
Voit koristella kakun esimerkiksi hämähäkkikaramelleilla.
Kesän hienostuneeseen juhlakakkuun laitetaan herkullisia kirsikoita.