Kumkvattikakku

  • Ei hyvä, 1 / 5
  • Parannettavaa, 2 / 5
  • Ihan ok, 3 / 5
  • Loistava, 4 / 5
  • Erinomainen, 5 / 5

3 arvostelua. Keskiarvo: 3.7/5

Ei arvosteluja

Advertising information

Ainekset

  • kananmuna
  • sokeri
  • vehnäjauho
  • perunajauho
  • sokeroimaton kaakaojauhe
  • leivinjauhe
  • maito
  • vaniljasokeri
  • liivatelehti
  • flora vispi
  • valkosuklaa
  • wienernougat crush
  • vesi
  • banaani
  • flora vanilla
  • appelsiinijogurtti
  • st. dal four kumkvattihillo
  • sokerimassa
  • oranssi elintarvikeväri
  • appelsiiniaromi

Kumkvattihillo oli sen verran kiinnostava tuote, että halusin tehdä tyttäreni syntymäpäiväkakun siltä pohjalta.
Jopa lähikaupastamme löytyi koristeeksi muutama kumkvatti. Ne ovat pieniä sitrushedelmiä, jotka voi syödä kuorineen.

Päälle päätin kokeilla sokerimassaa, jonka värjäsin oranssilla jauhemaisella elintarvikevärillä, jota voi ostaa ainakin Talkamat -nettikaupasta tai Helsingin keskustan Cafe cake away -liikkeestä Mikonkadulta.
Geelivärejä voi tilata täältä.
Maustoin sokerimassan appelsiini-aromilla.

Kakun ”paraatipuolella” lenteli sudenkorento.
Takaosaan tuli niin ruma repeämä, että jouduin paikkailemaan sitä näillä perhosilla, jotka lentelevät suorastaan parvessa=)
Kuvassa näkyy sudenkorentomuotti, johon sokerimassa, marsipaani tai mantelimassa painellaan ja kumotaan.
Vasemmalla taka-alalla on pieni kaulin, joka on kätevä pienten kaulittavien massojen käsittelyssä, mutta mikäli työn alla on halkaisijaltaan isompi kaulittava, saa kaulinkin olla jo reilusti suurempi, kuten tuossa oikealla.

Kakku on tehty halkaisijaltaan 28 senttiseen vuokaan, jonka vetoisuus on melkein 4 1/2 litraa.

Kumkvattikakku

Pohja:
8 isoa kananmunaa
tilavuusosina saman verran sokeria
tilavuusosina saman verran vehnäjauhoja (osan jauhoista voi korvata perunajauhoilla tai vaikka sokeroimattomalla kaakaojauheella)
3 tl leivinjauhetta

Kostutus n. 1/2 l maitoa + vaniljasokeria

Täyte 1:
6 liivatelehteä
2 munaa
1/2 dl sokeria
2 1/2 dl Flora vispiä
2 levyä valkosuklaata (130 g/levy)
1/2 pss Wienernougat crushia (leivontahyllystä)
1/2 dl vettä

3 banaania viipaleina

Täyte 2:
8 liivatelehteä
2 1/2 dl Flora vanillaa
4 dl appelsiinijugurttia (Ingman)
3/4 prk St. Dalfour kumkvattihilloa (284 g/prk)
sokeria maun mukaan
2 tl vaniljasokeria
1/2 dl vettä

Pinnalla:   sokerimassaa  noin 800 grammaa
oranssia elintarvikeväriä
appelsiiniaromia

Riko munat esimerkiksi juomalasiin tai mittakannuun, tarkista tilavuus (esimerkiksi 2 1/2 dl).
Kaada munat leivontakulhoon, mittaa joukkoon deseinä saman verran sokeria, kuin munia.
Vaahdota ainekset kuohkeaksi, kestäväksi vaahdoksi.
Lisää sama määrä deseinä jauhoja, joiden joukkoon leivinjauhe on sekoitettu. Sekoita ainekset varovasti nuolijalla sekaisin.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun, noin 4 1/2 litraiseen paistovuokaan.

Kypsennä 150 asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 1 1 /2 tuntia, tai kunnes kakun reunat irtoavat vuoasta.
Kumoa hieman jäähtynyt kakku.

Leikkaa kakku kolmeen osaan.
Vuoraa paistovuoka kahdella reilunkokoisella kelmulla.
Laita vuoan pohjalle kakun pintakerros ylösalaisin, kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Vaahdota Flora vispi.
Sulata valkosuklaa mikrossa puolen minuutin jaksoissa välillä sekoitellen.
Yhdistä vaahdot, lisää joukkoon sula suklaa ja sekoita tasaiseksi.
Lisää vaahtoon myös Wienernougat crush.
Kuumenna vesi kiehuvaksi, liuota joukkoon vedestä puristetut liivatteet, anna jäähtyä hetki. Lisää liivateneste ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.
Kaada täyte kostutetun pohjaosan päälle kakkuvuokaan.
Nosta päälle kakun keskiosa, kostuta. Levitä kakkukerroksen pinnalle viipaloidut banaanit.

Laita toisen täytteen liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vaahdota Flora vanilla, lisää joukkoon appelsiinijugurtti, kumkvattihillo ja tarpeen mukaan sokeria. Mausta seos vaniljasokerilla.
Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi, lisää joukkoon vedestä puristetut liivatteet, anna jäähtyä hetki ja lisää seos täytteeseen koko ajan sekoittaen.
Kaada täyte banaaniviipaleiden päälle ja nosta päällimmäiseksi kakun pohjaosa ylösalaisin, kostuta.
Suojaa kakku kelmulla ja nosta kylmään yön yli.

Kumoa kakku tarjoiluvadille.
Sivele pinta lopulla kumkvattihillolla.

Värjää sokerimassa tomusokeria apuna käyttäen elintarvikevärillä halutun väriseksi, mausta halutessasi leivonta-aromilla.
Kaulitse sokerimassa muutaman milli paksuiseksi levyksi, sihtaa ensin alustalle tomusokeria, jottei massa tartu kaulitessa kiinni.
Mikäli lähistöllä on tarjolla apukädet, nyt on aika pyytää niitä avuksi, muussa tapauksessa nosta sokerimassa kakun pinnalle kaulimen avulla.
Painele massa kakun pinnalle ja reunoille, leikkaa ylimääräiset palat pois.
Koristele kumkvateilla ja sokerihelmillä.

Advertising information

Julkaisupäivä:

Reseptin on laatinut:

Yhteistyössä