Salmiakki-sitruunakakku
- 30 min Työaika
- 3 h Valmistusaika
- Keskitaso Vaikeustaso
- 8-10 Annosta
Kaupallinen yhteistyö Haganol
Pidätkö salmiakista? Tämä kakku on salmiakin ystävän mieleen. Täytteessä maistuu myös sitruuna. Voit halutessasi korvata sen myös vadelman makuisella rahkalla tai sekoittaa maitorahkan joukkoon vadelmia. Haganolin salmiakkimixeriä ja legendaarista Apteekin Salmiakkia voit ostaa hyvin varustelluista apteekeista. Salmiakkimixeriä voit käyttää erilaisten kylmien ja lämpimien juomien maustamiseen, jäätelöiden, leivonnaisten ja jälkiruokien maustamiseen ja myös vaikka lihan marinadeihin.
Advertising information
Ainekset
8-10 annosta
Pohja:
- 2 kananmunaa
- ¾ dl sokeria
- ¾ dl perunajauhoja TAI
- ¾ dl vehnäjauhoja (vaihtoehto)
- 1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
- ¾ dl sitruunalimonadia
Täyte:
- 6 liivatelehteä + 1 l vettä
- 3 dl kuohukermaa TAI
- 3 dl vispikermaa (vaihtoehto)
- 400 g sitruunanmakuista maitorahkaa
- 2 rasiaa Haganol Apteekin salmiakkia TAI
- ½-3/4 dl Haganol Apteekin salmiakkirouhetta (vaihtoehto)
- 150 g sitruunatahnaa (lemon curd)
- ½-1 dl sokeria tai maun mukaan
- ¾ dl kiehuvaa vettä
Kiille:
- 3 liivatelehteä + 1 l kylmää vettä
- 1 dl (1 dl sitruunatahnaa)
- 1 dl Haganol Salmiakkimixeriä
- 1 dl vettä
- 1 dl sokeria
Koristeluun:
- marenkeja
- 1 rasia Haganol Apteekin salmiakki TAI
- 1 Haganol Apteekin salmiakkirouhetta (vaihtoehto)
Valmistusohje
- Ota esille halkaisijaltaan 22 cm irtopohjavuoka. Valmista pohja.
- Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
- Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kääntele varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 225 asteessa uunin keskiritilätasolla noin 7 minuuttia.
- Irrota kakkupohja vuoasta ja laita vuoan pohjalle puhdas leivinpaperi. Laita kakkupohja takaisin vuokaan ja kostuta sitruunalimonadilla.
- Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan reiluun määrään kylmää vettä.
- Vaahdota kerma ja vatkaa joukkoon sitruunanmakuinen maitorahka, apteekin salmiakki, sitruunatahna ja sokeri.
- Kiehauta vesitilkka ja purista liivatelehdistä ylimääräinen neste ja lisää kuumaan veteen ja sekoita.
- Valuta liivateneste ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.
- Kaada täyte kakkuvuokaan kostutetun pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.
- Valmista kiille. Mittaa kattilaan (sitruunatahna), salmiakkimixeri, vesi ja sokeri. Kiehauta.
- Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja lisää ne kuumaan nesteeseen ja sekoita. Anna jäähtyä.
- Lusikoi jäähtynyt liemi hyytyneen kakun pinnalle. Laita jääkaappiin noin tunniksi, kunnes kiille on jähmettynyt. Irrota kakku vuoasta veitsellä ympäri pyöräyttäen ja siirrä kakku tarjoiluvadille.
- Koristele kakku marengeilla ja apteekin salmiakeilla tai mielesi mukaan.
- Vinkki! Mikäli laitat kiilteen lämpimänä kakun pinnalle, sulaa kakkutäyte kiilteen joukkoon ja nostaa pinnalle vaaleaa täytettä. Pieninä määrinä se saa pinnan näyttämään tähtitaivaalta.