Graavilohipiirakka

  • Luonut: Hellapoliisi
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
  • Ei hyvä, 1 / 5
  • Parannettavaa, 2 / 5
  • Ihan ok, 3 / 5
  • Loistava, 4 / 5
  • Erinomainen, 5 / 5

135 arvostelua. Keskiarvo: 3.8/5

Ei arvosteluja

  • 15 min Työaika
  • 50 min Valmistusaika
  • Helppo Vaikeustaso
  • 8 Annosta
graavilohipiirakka

Graavilohipiirakka sopii ruokaisuutensa vuoksi lounaaksi ja ilapalaksi. Graavilohesta valmistettu piiras on myös tyylikäs illanistujaistarjottava. Graavattu lohi on itsessään niin suolaista, että täytteeseen ei ole syytä lisätä lainkaan suolaa.

Advertising information

Ainekset

8 annosta
Pohja:
  • 100 g voita TAI
  • 100 g margariinia (vaihtoehto)
  • 2 ½ dl vehnäjauhoja
  • ½ dl vettä
  • ½ dl tilliä silppuna
  • suolaa
Täyte:
  • 150 g graavilohta
  • 200 g kylmäsavuloh ituorejuustoa tai muuta tuorejuustoa
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl kermaa
  • sitruunaista kalamaustetta
  • 1 ruukku ruohosipulia

Valmistusohje

  • Nypi rasva ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi.
  • Lisää vesi ja tillisilppu nopeasti sekoittaen.
  • Painele taikina pyöreän, halkaisijaltaan noin 24 cm piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
  • Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa noin kymmenen minuuttia.
  • Viipaloi pohjan päälle graavilohta.
  • Sekoita tuorejuusto, kananmunat, kerma, mausteet ja ruohosipuli tasaiseksi tahnaksi ja valuta piiraan päälle.
  • Jatka kypsentämistä 175-200 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes pinta on hyytynyt ja kauniin värinen.
  • Tarjoa graavilohipiirakka joko lämpimänä tai kylmänä.

Usein kysytyt kysymykset: Graaviohipiirakka

1. Mikä on graaviohipiirakka?

Graaviohipiirakka on suolainen piirakka, jossa täytteenä on graavattua lohta (graavilohta), usein yhdistettynä esimerkiksi tuorejuustoon, kermaviiliin, kananmunaan ja tilliin. Pohja voi olla perinteinen suolainen piirakkapohja tai lehtitaikina.

2. Voiko käyttää kylmäsavulohta tai tuoretta lohta?

Kyllä, mutta maku muuttuu:

  • Graavilohi tuo suolaisuutta ja pehmeyttä.
  • Kylmäsavulohi antaa savuisen vivahteen.
  • Tuore lohi vaatii kypsennyksen ja maustamista.

3. Miten täyte kannattaa tehdä?

Yleinen täyte sisältää:

  • Graavilohta paloiteltuna
  • Kermaviiliä tai ranskankermaa
  • Tuorejuustoa tai smetanaa
  • Kananmunia (sitomaan)
  • Tillisilppua, mustapippuria, halutessa sitruunankuorta

4. Voiko pohjan tehdä gluteenittomana?

Kyllä. Käytä gluteenitonta jauhoseosta tai valmista gluteenitonta piirakkapohjaa. Lehtitaikinasta on saatavilla myös gluteenittomia versioita.

5. Voiko graaviohipiirakkaa pakastaa?

Ei suositella. Graavilohi ja maitotuotteet voivat kärsiä pakastuksesta – rakenne muuttuu vetiseksi. Säilytä jääkaapissa ja käytä 1–2 päivän sisällä.

6. Mitä lisukkeita sopii graaviohipiirakan kanssa?

  • Raikas vihersalaatti
  • Sitruunalohkot
  • Tillikastike tai piparjuurikastike
  • Kuohuviini tai kevyt valkoviini juhlapöydässä

7. Voiko piirakan tehdä etukäteen?

Kyllä! Voit tehdä sen edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa. Tarjoa kylmänä tai kevyesti lämmitettynä.

Kauppalista

Yhteistyössä