Vitello tonnato -vasikanpaistia tonnikalakastikkeella

  • 45 min Työaika
  • 1 h Valmistusaika
  • Keskitaso Vaikeustaso
  • Ei hyvä, 1 / 5
  • Parannettavaa, 2 / 5
  • Ihan ok, 3 / 5
  • Loistava, 4 / 5
  • Erinomainen, 5 / 5

14 arvostelua. Keskiarvo: 3.2/5

Ei arvosteluja

Hellapoliisi logo

Resepti kaupallisessa yhteistyössä

Advertising information

Ainekset

4 annosta
  • 800 g vasikan paahtopaisti
  • 2 dl valkoviini
  • 1-2 dl vesi
  • 1 sipuli
  • 1 porkkana
  • 1 lehtisellerin varsi
  • 2 laakerinlehti
  • 10 maustepippuri
  • 1 munankeltuainen
  • 1 rkl omenaviinietikka
  • 1 rkl dijon sinappi
  • sokeri
  • suola
  • 2-3 dl rypsiöljy
  • 1 prk tonnikalapala öljyssä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl kaprismarja
  • 3 kpl sardelli

Kuinka hyvin tunnet ulkomaisia jouluruokia? Pelaa helppoa ja hauskaa peliä ja voit voittaa 1000 euron matkalahjakortin.

Joulu lähestyy. Meille suomalaisille oikea joulutunnelma tuntuu tulevan puhtaan valkeasta lumimaisemasta, pakkasesta, kynttilöistä ja perheen kanssa vietetystä rauhallisesta ajasta hyvän ruoan ja rakkaudellisen tunnelman äärellä.

Piipahdin viime viikolla Hollannissa, Ranskassa ja Espanjassa. Kahdessa ensimmäisessä oli koleaa, samanlaista säätä kuin Helsingissä tällä hetkellä. Kylmyys meni luihin ja ytimiin. Näissä ympäristöissä joulutunnelman kuvittelu ei ollut lainkaan vaikeaa. Sen sijaan Espanjassa paistoi aurinko. Vaatetukseksi riitti usein t-paita, jota pystyi täydentämään päivän viiletessä poncholla tai muulla pitkähihaisella vaatteella.

Espanjassa kadulta kantautui upea miesääni. Tyylikäs puku päällä hän lauloi muun muassa Ave Mariaa. Otin läheisen kahvilan parhaan paikan ja istuin nauttimaan esityksestä. Taustalla kodittoman näköinen mies istui leipäpalan kanssa ilman paitaa ja hänkin nautti esityksestä omalla tavallaan. Pysähdyin miettimään, että joulu on todella täälläkin vain muutaman viikon päästä. Kuinka erilainen joulutunnelma syntyykään aurinkoisessa maassa verrattuna meidän käsitykseen oikeasta ja aidosta joulusta. Tarkemmin ajateltuna meidän jouluhan on tunnelmaltaan hyvin erilainen kuin se joulu, jonka päätähdet olivat sieltä missä palmut kasvoivat. Mietin millaisia jouluruokia Espanjassa syödään. Entä Ranskassa tai Hollannissa? Espanjassa asuva ystäväni kertoi, että Espanjassa vietetään kyllä joulua, mutta lahjat siellä jaetaan vasta tammikuussa. Hän kertoi että ihmiset syövät toki yhdessä ja nauttivat viiniä, mutta joulu ei ole siellä yhtä juhlava kuin mihin meillä on totuttu.

Millaisia jouluruokakokemuksia Sinulla on joko ulkomailta tai onko ulkomaalaiset ihmiset tuoneet ehkä jonkin erilaisen jouluruokakokemuksen elämääsi?
Ebookers-sivustolla on parhaillaan käynnissä ruokapeli, jossa tehtävänä on arvata mistä maasta mikäkin jouluruoka on peräisin. Pelaamalla peliä voit voittaa 1000€ matkalahjakortin. Pelissä siirrellään ruokalautasia oikeisiin maihin.
Tässä linkki peliin: http://www.ebookers.fi/features/jouluruokamestari/

Ennen kuin jatkat eteenpäin, arvaisitko mistä maasta seuraava ruokalaji on kotoisin ja missä se on vallannut joulun ruokapöydät?
Vitello tonnato, eli vasikanpaistia tonnikalakastikkeella on monille varmasti tuttu ruokalaji, joka on saattanut tulla vastaan useissa eri maissa. Kuten yleensäkin, ruokavillitykset leviävät maailmalla ja aikojen saatossa voi olla vaikeaa sanoa mistä mikäkin ruoka todella on peräisin. Vitello tonnato on tarinan mukaan kotoisin Italian Piemontesta, mutta josta se olisi siirtynyt italialaisten siirtolaisten mukana Argentiinaan ja sitä kautta Argentiinan jouluruokapöytään.
Vitello tonnato on keitettyä vasikanpaistia, joka viipaloidaan ohuiksi viipaleiksi ja tarjotaan majoneesipohjaisen tonnikalakastikkeen kanssa. Ruoan yksinkertaisuus viittaisi todellakin, että sen alkuperä on Italiassa, jossa ruoka on tehty muutamista raaka-aineista hyvin yksinkertaisella tavalla.
Me suomalaiset olemme tottuneet pitopöytään ja seisoviin pöytiin, joissa notkuu monenlaisia alkupaloja. Siksi halusin valmistaa kansainväliseksi jouluruokareseptiksi juuri tämän ruoan, sillä se toimii aivan varmasti myös suomalaisessa joulupöydässä alkuruokana.

Kokeile sinäkin!

Vitello tonnato -vasikanpaistia tonnikalakastikkeella

Vitello tonnato -vasikanpaistia tonnikalakastikkeella
4 annosta

800 g vasikan paahtopaistia
2 dl valkoviiniä
1-2 dl vettä
1 sipuli
1 porkkana
1 lehtisellerinvarsi
2 laakerinlehteä
10 maustepippuria

Lisäksi:
1 munankeltuainen
1 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl Dijon sinappia
ripaus sokeria
ripaus suolaa
2-3 dl rypsiöljyä
1 prk tonnikalapaloja öljyssä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl kaprismarjoja
3 kpl sardelleja

Poista vasikanpaahtopaistista mahdolliset kalvot.
Huuhtele.
Laita liha pieneen kattilaan ja valuta päälle valkoviiniä ja vettä sen verran, että liha juuri ja juuri peittyy.
Kuori sipuli ja porkkana. Paloittele ne yhdessä lehtisellerin kanssa ja lisää kattilaan.
Lisää joukkoon myös laakerinlehdet ja maustepippurit.
Laita lihaan paistomittari ja anna kiehua hiljalleen noin puoli tuntia, kunnes lihan sisälämpötila on 52 astetta. Sammuta liesi ja nosta kattila sivuun. Jäähdytä. Voit jättää lihan kattilaan jäähtymään ja maustumaan seuraavaan päivään. Säilytä liha liemineen silloin jääkaapissa. Nosta liha pois liemestä ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi.
Laita tarjoiluvadille.

Valmista tonnikalakastike.

Erottele keltuainen ja valkuainen. Käytä valkuainen muussa ruoanlaitossa tai heitä pois.
Laita keltuainen kulhoon ja mittaa joukkoon omenaviinietikka, sinappi, sokeri ja suola. Sekoita.
Lisää rypsiöljy ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vispilällä sekoittaen, kunnes majoneesi on paksua. Mikäli majoneesi juoksettuu, voit korjata sen rikkomalla uuden keltuaisen kulhoon ja lisäämällä juoksettuneen majoneesin joukkoon ohuena nauhana voimakkaasti sekoittaen.
Valuta tonnikalapalat ja lisää joukkoon. Hienonna joukkoon valkosipulinkynsi. Lisää kaprismarjat ja sardellit. Jauha seos hienoksi sauvasekoittimella.

Tarjoa kastike vasikanpaistin kanssa.
Koristele kaprismarjoilla.

Advertising information

Julkaisupäivä:

Reseptin on laatinut:

Yhteistyössä