Appelsiini-vaahtokarkit
Uusimmat reseptit
Advertising information
Olen ollut vuosia aikeissa tehdä vaahtokarkkeja, mutta kun ohjekin joutui hukkaan, testaaminen jäi.
Joulun ruokaohjeita Me-lehdestä selatessani huomasin ohjeen kanelisiin vaahtokarkkeihin. Ohjeen on kehitellyt Midi Vuorela.
Tein pienen muutoksen ja vaihdoin mauksi raikkaan appelsiinin.
Valmistaminen oli helppoa, mutta jatkokäsittely hankalampaa. Vaahtokarkkilevy oli tahmainen ja takertui sormiin.
Ripottelin pinnalle hieman tomusokeria, mutta vasta syöntivaiheessa karamellia käsissä pyöritellessäni huomasin, että tomusokeri tarttui kivasti pintaan ja rakenne oli kuin kaupan vaahtokarkissa.
Siispä tomusokeri kannattaa hieroa reilusti vaahtokarkkien pintaan ripottelun jälkeen.
Säilytin vaahtokarkkeja jääkaapissa ja ne olivat parhaimmillaan pari päivää seistyään.
Näitähän voi maustaa mieleisikseen erimakuisilla leivonta-aromeilla ja leivontamausteilla.
Appelsiini-vaahtokarkit
n. 40 kpl
8 liivatelehteä
1 3/4 dl sokeria
1/4 dl vaaleaa siirappia (itselläni oli käytössä vain tummaa, joten massa jäi aika tummaksi, mutta onnistui silläkin)
3/4 dl vettä
2 munan valkuaista
appelsiiniaromia maun mukaan
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia.
Mittaa kattilaan sokeri, siirappi ja vesi.
Keitä, kunnes seos sakenee ja sen lämpötila nousee noin 130 asteeseen. Mikäli käytössäsi ei ole tarkoitukseen sopivaa mittaria, testaa seoksen oikea paksuus tiputtamalla tippa seosta kylmään veteen. Jos se jähmettyy, seos on sopivaa.
Laita esimerkiksi juomalasiin vedestä puristetut liivatelehdet ja sulata ne mikroaaltouunissa noin 10-20 sekunnin ajan, kunnes ne ovat sulaneet.
Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää joukkoon appelsiiniaromi, sokeriliemi ja sulatettu liivate ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten.
Kaada kuohkeaksi vatkattu seos suorakaiteen muotoiseen lasivuokaan ja tasoita pinta. Nosta kylmään hyytymään mielellään seuraavaan päivään.
Ripottele pinnalle tomusokeria ja leikkaa vaahtokarkit terävällä veitsellä paloiksi.
Säilytä jääkaapissa.