Voileipäkakku (maidoton)

  • Ei hyvä, 1 / 5
  • Parannettavaa, 2 / 5
  • Ihan ok, 3 / 5
  • Loistava, 4 / 5
  • Erinomainen, 5 / 5

40 arvostelua. Keskiarvo: 3.5/5

Ei arvosteluja

Advertising information

Ainekset

  • paahtoleipä
  • maustekurkkuliemi
  • tartex luomu kasvistahna
  • maustekurkku
  • persilja
  • maidoton majoneesi
  • kylmäsavustettu poronpaistileike
  • kurkku
  • kirsikkatomaatti
  • persilja
  • ituja
  • itu

Tein iltapalaksi voileipäkakun maidottomana, koska siitä esitettiin hiljattain toive.
Maidottoman majoneesin voi valmistaa itse, tai sitten katsoa kaupan majoneesien tuoteselosteita.
S-ketjujen kaupoissa myydään X-tra -merkkistä kevytmajoneesia, joka on maidotonta.

Tartex-luomutahnat ovat maidottomia, munattomia ja gluteenittomia. Niitä myydään eri makuisina. Tartex-tahnoja voi tilata netin kautta täältä .
Käytin lihaksi poroa, jossa ei ole lisättyjä aineksia. Mikäli käytät jotain muuta valmistetta, tarkista tuotteen maidottomuus.

Voileipäkakku (maidoton)

9 isoa paahtoleipää

Kostutus:
maustekurkkulientä (voit laimentaa vedellä)

1 tahna: 100 g Tartex luomu kasvistahnaa
1 dl maustekurkkua silputtuna
persiljaa silppuna

2 tahna:
1 dl X-tra majoneesia (maidoton)
1 tl Dijonsinappia (originale)
n. 50 g Kylmäsen Kylmäsavustettua poronpaistileikettä hienoksi jauhettuna tai veitsellä silputtuna

Päällä:
n. 100 g X-tra majoneesia (maidoton)
n. 50 g Kylmäsen Kylmäsavustettua poronpaistileikettä
kurkkua
kirsikkatomaatteja
persiljaa
sinimailasen ituja


Leikkaa leivistä reunat.
Lado leivät reilun kokoisen kelmun päälle tarjottimelle tai muulle alustalle siten, että kolme leipäviipaletta on peräkkäin.
Kostuta leivät maustekurkkupurkin liemellä tai esimerkiksi lihaliemellä. Tarkista kuitenkin, että liemivalmiste on maidotonta.
Sekoita keskenään Tartex-tahna, silputut maustekurkut ja silputtu persilja.
Levitä seos leipäviipaleiden päälle.

Voileipäkakku (maidoton)

Nosta päälle kerros leipäviipaleita, kostuta.
Sekoita keskenään majoneesi, Dijonsinappi ja silputtu poronpaistileike. Levitä seos leipäviipaleiden päälle.
Nosta pinnalle vielä kolmas kerros leipiä, kostuta ja kääri tiukasti kelmuun.
Anna vetäytyä muutama tunti tai yli yön.

Poista kelmu kakun ympäriltä, tasoita tarvittaessa reunoja. Levitä
pinnalle ja reunoille majoneesia, koristele rullatuilla
poronpaistileikkeillä, kurkulla, kirsikkatomaateilla, persiljalla ja
sinimailasen iduilla.

Häkellyttääkö kaupassa sinappihyllyn valikoima?
Olette varmasti kuulleet, että Dijonsinappia pidetään erityisen hienona sinappina. Mutta tiedättekö miksi?
Tässä teille hieman tietoa.


Maille -sinappien aatelia!

Sinapin juuret ovat Vähässä Aasiassa ja Välimeren maissa, joskin
sinappia on vanhimpien tietojen mukaan käytetty jo 3000 eKr.
Sinapinsiemeniä löytyy montaa eri väriä laadusta riippuen; valkoisia,
ruskeita ja keltaisia.
Tästä syystä myös eri sinappien värit vaihtelevat huomattavasti.
Sinapin maku tulee eteerisistä öljyistä, joita muodostuu murskattuja
tai hienoksi jauhettuja sinapinsiemeniä sekoitettaessa veteen.
Kun mukaan lisätään jotain suolaista ja hapanta, sekä ehkä jotain makeaa, syntyy aine, jota kutsumme sinapiksi.

Maailman tunnetuin ja ehkä parhain sinappi tulee Dijonista, Burgundin
pääkaupungista Ranskasta. Vuonna 1747 Ranskan kuninkaalliseksi
hovihankkijaksi julistettiin Sir Antoine Maille Dijonista. Hän oli
kehitellyt sinapistaan jo useita eri makuvariaatioita ja tullut
tunnetuksi myös viinietikoistaan, joiden parantavaan vaikutukseen
yleisesti uskottiin.

Maillen maine kiire pitkin Eurooppaa ja hänestä tuli pian arvostettu
hovihankkija muillekin Euroopan kuninkaallisille. Tuohon aikaan sinappi
oli erittäin kallista ja harvinaista, joten se pysyi vain kaikkein
varakkaimpien herkkuna.
Dijonin alueen maaperä ja otolliset kasvuolosuhteet yhdistettynä
ensiluokkaisiin raaka-aineisiin ja salaiseen alkuperäisreseptiin ovat
pitäneet Maille-Dijon -sinapin herkkusuiden ylistämänä ykkösenä jo  260
vuoden ajan!


Dijon Originale
Vahva sinappi, samettisen pehmeä. Ei sisällä sokeria, sopii
pöytäsinapiksi ja ruoanlaittoon. Sopii kaikkiin liha-, kala-, ja
makkararuokiin, sekä ennen kaikkea kastikkeisiin.


A l’ Ancienne

Mieto kokojyväsinappi, jonka siemenet koristavat aterian. Sopii ruoanlaittoon ja paistien ja joulukinkun kuorruttamiseen.


Hunaja Dijon
Dijon-sinappia hunajalla maustettuna. Sopii erinomaisesti niin
kinkun, kuin paistetun tai grillatun lihan tai kanan kanssa. Kokeile
myös makkaran kanssa tai kinkun kuorruttamiseen.


Provencale
Valkosipulilla, paprikalla ja valkoviinillä maustettu
Dijon-sinappi, joka antaa ruoalle makua ja väriä. Sopii erityisen hyvin
kastikkeisiin, dippeihin ja lihapatoihin.


Dijonnaise
Sinappimajoneesi, joka on majoneesia kevyempi ja maukkaampi
vaihtoehto. Sopii dippeihin, salaatinkastikkeisiin tai voileivälle
sellaisenaan sekä kastikkeeksi kalalle, kanalle, lihalle ja kasviksille.


Advertising information

Julkaisupäivä:

Reseptin on laatinut:

Yhteistyössä