Sitruuna-vadelmakakku
Uusimmat reseptit
Advertising information
Ainekset
- kananmuna
- muscovadosokeri
- vehnäjauho
- leivinjauhe
- sokeroimaton kaakaojauhe
- perunajauho
- vadelmamehu
- maito
- sitruunamehu
- voi
- banaani
- liivatelehti
- vispikerma
- creme fraiche
- vaniljatuorejuusto
- vadelma
- vaniljasokeri
- vadelmamehu
- kiwi
- vadelmahillo
- hyytelösokeri
- flora vispi
- vaniljasokeri
Vuosien varrella monet ovat olleet kiinnostuneita suurista kakkuvuoista. Nyt voin kertoa, että ainakin HeiRolilla on edullisia vuokia monessa koossa. Itse innostuin jopa niin, että kaapissani on yksi niin iso vuoka, ettei se mahdukaan tavalliseen uuniin=/
Tämä kakku sen sijaan on tehty halkaisijaltaan 30 senttiseen vuokaan, jonka korkeus on 7 cm. Vuoan tilavuus on 5 litraa. Tuolla vuoalla saa jo mahtavan kokoisen kakun. Munien koosta riippuen siihen voi tehdä 10-15 munan kakkupohjan. Koska munien määrässä on noin suuria eroja, on parasta mitata ainesten tilavuus, jotta ei tule tehneeksi liian pientä, tai liian suurta taikinaa. Antamillani ainesuhteilla kakusta tulee vuoan yläreunan korkeuteen kohoava kakku, pari munaa lisäämällä kakusta saa hieman vielä korkeamman.
Toisessa välissä on sitruuna-tahnaa (lemon curd), jota valmistin edellisellä viikolla.
Hankaluuksia tuli, kun mietin mille tarjoiluvadille kakkuni laitan, ainoa sopiva alusta oli HeiRolin pizzalautanen.
Sitruuna-vadelmakakku
Pohja:
1/2 l munia
1/2 l Muscovado-sokeria (tai taloussokeria)
1/2 l vehnäjauhoja /voit korvata osan jauhoista perunajauhoilla ja/tai sokeroimattomalla kaakaojauheella
(tässä kakussa on noin 1 dl sokeroimatonta kaakaojauhetta)
4 tl leivinjauhetta
Kostutus: 7-8 dl vadelmamehua tai vanilja-maitoa
Sitruunatäyte:
2 munaa
2 dl sokeria
2 sitruunan mehu
75 g voita
+ 5 banaania soseutettuna
Vadelmatäyte:
7 liivatelehteä
3 dl vispikermaa
100 g creme fraichea
200 g vanilja-tuorejuustoa
300 g vadelmia paseerattuna tai soseutettuna
n. 1 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
1 dl vadelmamehua tai vettä liivatteiden liuottamiseen
Päälle:
n. 7 kiiwi-hedelmää
1 dl vadelmahilloa
250 g vadelmia
Kiille:
3 dl vadelmamehua tai vettä
1 1/2 dl hyytelösokeria
Reunakermat:
7,5 dl Flora vispiä
sokeria
vaniljasokeria
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keskenään
sekoitetut kuivat aineet, kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun
vuokaan. Paista 150 asteisen uunin alimmalla ritilätasolla vähintään 1
1/2 tuntia, tai kunnes taikina irtoaa vuoan reunoista.
Leikkaa jäähntynyt kakku kolmeen osaan.
Kokoa kakku kelmutettuun paistovuokaan.
Laita alimmaiseksi kakun kansiosa ylösalaisin, kostuta.
Sitruunatäytteen valmistus:
Vatkaa munat ja sokeri paksupohjaisessa kattilassa.
Lisää sitruunamehu ja jatka vatkaamista vielä muutama minuutti.
Sekoita joukkoon voi ja hämmennä kunnes seos on sakeaa ja kermaisen pehmeää.
Varo polttamasta. Voit tehdä tämän myös vesihauteessa.
Kaada pohjan päälle sitruunatahna ja soseutetut banaanit.
Nosta päälle kakun keskiosa, kostuta.
Kaada pinnalle vadelmatäyte:
Laita liivatteet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä.
Vaahdota kerma, lisää joukkoon creme fraiche, vanilja-tuorejuusto, soseutetut vadelmat, sokeri ja vaniljasokeri.
Tarkista maku.
Kiehauta vesi/vadelmamehu mikrossa tai kasarissa, liuota vedestä puristetut liivatteet siihen, anna jäähtyä hetki.
Lisää liivateneste ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.
Kaada seos kakkulevyn päälle, nosta pinnalle vielä kakun pohjaosa ylösalaisin, kostuta.
Suojaa kakku kelmulla ja nosta kylmään muutamaksi tunniksi tai mielellään yön yli.
Kumoa kakku tarjoilualustalle, asettele viipaloidut kiiwit kakun reunoille, laita keskelle kakkua vadelmahilloa, ripottele pinnalle vadelmat.
Valmista kiille kiehauttamalla neste kasarissa. Lisää kiehuvaan nesteeseen hyytelösokeri ja sekoittele, kunnes seos kirkastuu.
Nostele hieman jäähtynyt hyytelösokeriliemi päälle lusikalla. Sivele kiiwit pullasutia apuna käyttäen.
Vatkaa Flora vispi vaahdoksi, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
Pursota ensin kakun reunat pystypursotuksella tähtityllalla.
Pursota sitten reunat kiertämään kakkua.