Perinteinen appelsiini-suklaakakku

Uusimmat reseptit
Advertising information
Minulta kysytään usein mistä ideat eri resepteihin kumpuavat. Kerronpa teille miten tämä kakku syntyi=)
Viisivuotiaani toivoi mokkapaloja.
Rikoin munat kulhoon ja kippasin sokerin perään. Ihanan muhkeat
appelsiinit vilkuttelivat hedelmäkorissa ja muistuttelivat
olemassaolostaan.
Hmm…mitäpäs jos laittaisinkin appelsiinia taikinaan, mietin.
Kaivoin laatikosta sitrusraastimeni ja sain viimein myös testatuksi
ensimmäistä kertaa suloista pinkkiä sitruspuserrintani, jonka sain
syntymäpäivälahjaksi joulun alla. Monta kärpästä samalla iskulla siis!
Kaapista minua kutsui uusi sydänkakkuvuokani , jota olisi sopiva hetki
testata juuri nyt. Miten tuollainen taikina käyttäytyy kakkuvuoassa?
Koska kokeiluni alkoi olla jo kaukana mokkapaloista otin esiin Maraboun
Premium-suklaalevyn, jonka kaakaopitoisuus on peräti 86%. Laitetaan suklaata pohjataikinaan kaakaojauheen tilalle.
Tehdään siis oikea testikakku kaikinpuolin. Kun kakku oli uunissa,
huomasin, että suklaa oli jäänyt pöydälle, no tehdäänpä suunnitelmaan
muutos, laitetaan se sitten kakun päälle.
Kakku valmistui silmänräpäyksessä. Suklaan sulatettuani maistoin sitä.
Maku oli vahvan kaakaomainen, muttei lainkaan makea, joten jotain
jatketta kuorrutteeseen oli saatava. Tiedän, että parhaimman rakenteen
suklaakuorrutteeseen saa lisäämällä joukkoon voita. Mutta koska olin
luvannut tehdä mokkapaloja, ajattelin lisätä joukkoon
kaakaotomusokeria. En halunnut kuitenkaan sotkea enää kahvin makua mukaan, joten
lisäsin nesteeksi hieman appelsiinimehua (Kuinka vakuuttavat mokkapalat ilman kahvia!). Koska ”mokkapalat” olivat
päässeet nyt vuokaan, ajattelin että se korkeutensa vuoksi jää vaisuksi
ilman täytettä. Appelsiinimarmeladi olisi sopinut muiden
raaka-aineidensa puolesta täytteeksi, mutta itse hyödynsin
aprikoosimarmeladin jämät, joka sopikin tosi hyvin. Kuorrutteesta tuli
paksu, mutta hyvin levittyvä, se leikkautuikin tuoreena hyvin, mutta
päivän vanhana vaati jo terävää veistä. Kaapista ei kuitenkaan
etsinnöistä huolimatta löytynyt yhtään kermaa eikä mitään sen
tapaistakaan, niinpä reunat jäivät paljaaksi.
Summa summarum, kokonaisuus oli hyvä, appelsiini antoi ihanan maun. Reunakerma olisi kruunannut koko testailuni.
Näin ohjeeni usein syntyvätkin. Toisinaan ajatus taas on kirkkaana heti mielessä, jonka vaan toteutan.
Appelsiini-suklaakakku
4 munaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 appelsiinin raastettu kuori
1 dl puristettua appelsiinimehua
150 g sulatettua margariinia
margariinia ja korppujauhoja vuoan voiteluun ja jauhottamiseen
Kostutus:
n. 2 dl puristettua appelsiinimehua
(voi myös laimentaa vedellä)
Täyte:
100-150 g aprikoosi- tai appelsiinimarmeladia
Kuorrute:
100 g Maraboun Premium-suklaata
1,5 dl Dansukkerin kaakaotomusokeria
n. 3/4 dl puristettua appelsiinimehua
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keskenään
sekoitetut kuivat aineet, sekä appelsiininkuoriraaste, -mehu ja
sulatettu margariini.
Paista kakkua uunin alimmalla ritilätasolla 175- 200 asteessa noin puoli tuntia.
Jäähdytä kakku ja leikkaa se kahteen osaan.
Nosta kakku tarjoiluvadille ja kostuta pohjaosa.
Levitä pinnalle aprikoosi- tai appelsiinimarmeladitäyte, nosta kakun kansi päälle ja kostuta.
Sulata suklaa mikrossa puolen minuutin jaksoissa välillä sekoitellen.
Sekoita joukkoon kaakaotomusokeri ja appelsiinimehu.
Levitä notkea kuorrute reippaasti kakun pintaan.
Pursota reunoille halutessasi kermaa.