Leipäjuustoa ja vaniljakastiketta

  • 10 min Työaika
  • 20 min Valmistusaika
  • Helppo Vaikeustaso
  • Ei hyvä, 1 / 5
  • Parannettavaa, 2 / 5
  • Ihan ok, 3 / 5
  • Loistava, 4 / 5
  • Erinomainen, 5 / 5

11 arvostelua. Keskiarvo: 3.8/5

Ei arvosteluja

Advertising information

Ainekset

4 annosta
Leipäjuustoa vaniljakastikkeessa:
  • 500 g leipäjuusto
  • 2 ½ dl vaniljakastike
  • marja
  • lakka
Kaljavelli:
  • 1 ½ dl makaroni
  • 3 dl vesi
  • 1 rkl sokeri
  • 7 dl kotikalja
  • siirappi
  • suola
  • 200 g leipäjuustokuutio

Kainuussa ja muutenkin pohjoisessa juustoa kutsutaan yleisesti juustoleiväksi, mutta etenkin Etelä-Pohjanmaalla ei ole epäilystäkään siitä, etteikö juusto olisi leipäjuustoa. Juusto on samaa, mutta suolaisuudessa saattaa olla hieman eroja. Ennen vanhaan leipäjuustoa kuivatettiin ja säilytettiin viljalaareissa viljan joukossa ja kuivana sitä murustettiin kuuman kahvin joukkoon, jolloin se pehmeni.

Leipäjuustoa vaniljakastikkeessa

n. 500 g leipäjuustoa
2 ½ dl vaniljakastiketta

Lisäksi:
marjoja tai hedelmiä, tai lakkahilloa

Leikkaa leipäjuusto kuutioiksi tai vinoneliöiksi ja laita uunivuokaan.
Kaada päälle vaniljakastike siten, ettei juustopalat kokonaan peity.
Kuumenna 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.
Tarjoa lisäksi marjoja, hedelmiä tai lakkahilloa.

Alla ohje Pohjanmaalaiseen perinneruokaan, johon käytetään leipäjuustoa.

Kaljavelli Mäkiahon tapaan


1 ½ dl makaroneja
3 dl vettä
1 rkl sokeria
7 dl kotikaljaa
siirappia
suolaa
200 g Mäkiahon leipäjuustokuutioita

Keitä kahvikupillinen makaroneja kymmenisen minuuttia 3 dl:ssa vettä, jossa on 1 rkl sokeria. Lisää 7 dl kotikaljaa. Mausta keitto siirapilla ja hyppysellisellä suolaa. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää lopuksi noin 200 g Mäkiahon leipäjuustokuutioita. Nauti hyvässä ystäväseurassa.

Advertising information

Julkaisupäivä:

Reseptin on laatinut:

Yhteistyössä