Hyydytetty mansikka-jugurttikakku, päällinen vaahtokarkeista tehtyä taikinaa

  • Ei hyvä, 1 / 5
  • Parannettavaa, 2 / 5
  • Ihan ok, 3 / 5
  • Loistava, 4 / 5
  • Erinomainen, 5 / 5

2 arvostelua. Keskiarvo: 3.5/5

Ei arvosteluja

Advertising information


mansikkakakku

Hyydytetty mansikka-jugurttikakku, päällinen vaahtokarkeista tehtyä taikinaa

Pohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
0,5 dl sokeroimatonta kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta

Täyte:
2,5 dl Flora Vanillaa
5 dl maustamatonta jugurttia
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
n 2 dl mansikkasosetta
8 liivatelehteä + sulatukseen tilkka vettä

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 225 asteisessa uunissa n 7 minuuttia. Kumoa paistettu pohja sokeroidulle leivinpaperiarkille. Varaa esille haluamasi kokoinen ja muotoinen kulho. Vuoraa kulho muutamalla kelmun palalla, niin, että kelmu tulee reilusti yli kulhosta. Nosta pohja kulhoon ja painele se kulhon reunoja vasten. Kostuta esim spritella tai mehulla. Leikkaa reunan yli jäävät taikinaosat pois, säästä ne.

Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa Flora Vanilla vaahdoksi, lisää jugurtti, sokeri, vaniljasokeri ja mansikkasose, tarkista maku. Kuumenna tilkka vettä kattilassa ja nosta vedestä puristetut liivatelehdet kuumaan veteen sulamaan. Jäähdytä seosta hetki, kaada se sitten ohuena nauhana jugurttiseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada seos kostutetun pohjan päälle. Nostele pinnalle ylimääräiset taikinapalat ja kostuta. Käännä kelmun reunat päälle suojaksi ja hyydytä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Kumoa kakku ja koristele kermalla, marsipaanilla tai vaahtokarkkitaikinalla.

Vaahtokarkkitaikina:

Laita n 400 g vaahtokarkkeja + 2rkl vettä mikron kestävään kulhoon ja laita täysteholle (800 w) n 40 sekunniksi, jolloin vaahtokarkit sulavat. Lisää joukkoon käsin nyppimällä 750 g tomusokeria ja 1 tl vanilja-aromia. Vaivaa taikinaa, kunnes se on tasaista ja muistuttaa muovailuvahaa.

Kaulitse taikina levyksi siivilöidyn tomusokerin päällä.
Vaahtokarkkitaikinasta voi muotoilla myös esimerkiksi ruusuja tai muita koristeita marsipaanin tapaan. 

Näin teen monet hyydytetyt kakut.

Leivon ensin kääretorttupohjan. Vuoraan sopivan muotoisen kulhon muutamalla erillisellä kelmun palasella. Nostan kääretorttulevyn kulhoon kelmun päälle ja kostutan kuten kakkupohjan yleensä. Teen liivatteilla hyydytettävän täytteen ja kaadan kulhoon kostutetun levyn päälle. Kun kakku on hyytynyt n neljä tuntia tai pidempään, sen voi kumota. Laitan tarjoilualustan kulhon päälle ja kippaan sen ilmassa ylösalaisin.

Tässä kakku on kumottu, mutta kelmu on vielä paikallaan. Tällä tavalla on kätevää kostuttaa ja täyttää myös tavallinen täytekakku. Kun kakku vetäytyy vuoassa, sen pinnasta muotoutuu kauniin tasainen, joka on varsinkin kinuskikakussa tärkeää.

Tämä on muuten hyvä vaihtoehto manteliallergikoille ja niille, joista marsipaanikakut ovat kauniita, mutta joita sen maku ei miellytä!

Advertising information

Julkaisupäivä:

Reseptin on laatinut:

Yhteistyössä