Kukkakaaligratiini
- 15 min Työaika
- 30 min Valmistusaika
- Helppo Vaikeustaso
- 2-4 Annosta
Advertising information
Ainekset
- 1 kukkakaali
- vettä
- 50 g margariinia
- ½ dl vehnäjauhoja
- ½ l maitoa
- suolaa
- muskottipähkinää
- 150 g juustoraastetta
Valmistusohje
- Keitä paloiteltu kukkakaali kiehuvassa vedessä. Valuta ja laita uunivuokaan.
- Sulata margariini ja sekoita vehnäjauhot joukkoon, älä ruskista.
- Lisää maito vähän kerrallaan, anna kiehua viitisen minuuttia.
- Mausta valmis kastike suolalla ja ripauksella muskottipähkinää. Sekoita joukkoon juustoraaste.
- Kaada kastike kukkakaalin päälle ja paista uunissa kovalla lämmöllä 250 asteessa mielellään grillivastuksella, kunnes pintaan muodostuu ruskeita pilkkuja.
- Kukkakaaligratiini on valmis tarjottavaksi!
Usein kysytyt kysymykset: Kukkakaaligratiini
1. Mikä on kukkakaaligratiini?
Kukkakaaligratiini on uunissa kypsennetty kasvisruoka, jossa kukkakaali yhdistyy kermaiseen kastikkeeseen ja usein juustoon. Pinnalle tulee rapea gratinointi, joka syntyy juustosta tai korppujauhoista.
2. Voiko sen tehdä etukäteen?
Kyllä. Voit valmistaa gratiinin valmiiksi ja säilyttää jääkaapissa 1–2 päivää. Kuumenna uunissa ennen tarjoilua.
3. Mitä juustoa kannattaa käyttää?
Suosittuja vaihtoehtoja ovat:
- Emmental tai mozzarella (miedot ja sulavat hyvin)
- Cheddar tai aurajuusto (voimakkaampi maku)
- Vegaaninen juusto toimii myös, jos haluat kasvisversion
4. Voiko kerman korvata jollain?
Kyllä. Voit käyttää:
- Kasvipohjaisia vaihtoehtoja kuten kaura- tai soijakermaa
- Kevyempää ruokakermaa tai maitoa + voita
5. Onko tämä kasvisruoka?
Kyllä, jos käytät kasviskermaa ja juustoa. Vegaaniseksi saat vaihtamalla juuston ja kerman vegaanisiin versioihin.
6. Voiko gratiinin pakastaa?
Kyllä, mutta rakenne voi hieman muuttua. Pakasta kypsennettynä, jäähdytettynä ja sulata hitaasti jääkaapissa ennen uudelleenlämmitystä.
7. Mitä mausteita sopii mukaan?
Hyviä vaihtoehtoja:
- Muskottipähkinä (klassinen valkokastikkeessa)
- Valkosipuli, mustapippuri, timjami
- Ripaus chilihiutaleita tuo potkua
8. Voiko mukaan lisätä muita kasviksia?
Ehdottomasti! Kokeile esimerkiksi:
- Parsakaalia, porkkanaa, palsternakkaa
- Esikeitä tai höyrytä ennen uuniin laittamista