Syrnikit eli rahkaletut
- 15 min Työaika
- 15 min Valmistusaika
- Helppo Vaikeustaso
- 15 Annosta
Syrnikit, eli rahkaletut, ovat venäläis- ja ukrainalaislähtöinen herkku, joka on löytänyt tiensä myös suomalaisten pannuille. Näissä paksuissa ja mehevissä letuissa yhdistyvät maitorahkan täyteläisyys ja vaniljan lempeä makeus. Syrnikit sopivat täydellisesti viikonlopun brunssille, jälkiruoaksi tai vaikka iltapäivän hemmotteluhetkeen. Tarjoa ne marjojen, hillon tai smetanan kanssa – ja anna makujen viedä.
Advertising information
Ainekset
- 250 g maitorahkaa
- 3 kananmunaa
- 1 dl vehnäjauhoja
- ½ dl sokeria
- ripaus suolaa
Paistamiseen:
- voita
Lisäksi:
- 200 g vesimelonia TAI
- 200 g cantaloupemelonia (vaihtoehto) TAI
- 200 g hunajamelonia (vaihtoehto)
- 1 päärynä
- 100 g vihreitä ja punaisia rypäleitä
- ½ dl kuusenkerkkäsiirappia TAI
- ½ dl vaahterasiirappia (vaihtoehto)
- 2-3 rkl hienonnettua minttua
Valmistusohje
- Laita maitorahka kulhoon ja riko joukkoon kananmunat. Sekoita.
- Lisää vehnäjauhot, sokeri ja ripaus suolaa ja sekoita taikina tasaiseksi.
- Paista taikina lettupannulla voissa molemmin puolin miedolla lämmöllä.
- Paloittele hedelmät ja mausta kuusenkerkkä- tai vaahterasiirapilla ja mintulla.
- Tarjoa rahkalettujen kanssa.
Usein kysytyt kysymykset: Syrnikit - rahkaletut
Mikä on syrnikki?
Syrnikki on perinteinen itäslavialainen rahkalettu, joka valmistetaan rahkasta (tai tuorejuustosta), kananmunista ja jauhoista. Ne paistetaan pannulla ja tarjoillaan usein smetanan, hillon tai hunajan kanssa.
Kuinka kauan valmistus kestää?
Valmistusaika on noin 20–30 minuuttia:
- 10 min taikinan sekoittamiseen ja muotoiluun.
- 10–15 min paistamiseen pannulla.
Voiko käyttää muuta kuin rahkaa?
Kyllä. Rahkan voi korvata esimerkiksi tuorejuustolla, ricottalla tai hyvin valutetulla kermarahkalla. Lopputulos on hieman erilainen, mutta silti herkullinen.
Mitä lisukkeita voi tarjota?
- Klassiset: smetana, hillo, hunaja.
- Modernit: tuoreet marjat, jogurtti, vaahterasiirappi.
- Suolaisena versiona: yrttidippi tai suolainen tuorejuusto.
Voiko syrnikit tehdä gluteenittomina?
Kyllä. Vehnäjauhot voi korvata esimerkiksi riisijauhoilla, kaurajauhoilla tai gluteenittomalla jauhoseoksella.
Voiko syrnikkejä pakastaa?
Kyllä. Paistetut syrnikit voi pakastaa ja lämmittää myöhemmin uunissa tai pannulla. Taikinaa ei suositella pakastettavaksi.
Kenelle ruoka sopii?
- Sopii koko perheelle aamiaiseksi, välipalaksi tai jälkiruoaksi.
- Helppo tarjottava myös brunssilla tai juhlapöydässä.
Vinkki onnistumiseen
Valuta rahka hyvin ennen taikinan tekoa. Liian kostea taikina tekee syrnikeistä löysiä ja vaikeasti paistettavia.