1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (25 arvostelua, keskiarvo: 3,60 / 5)
Ladataan...

Facebookissa käydyn keskustelun mukaan monelle jää ruokaan hyvin vähän rahaa. Eräs lukijoista ilmoitti päivän ruokabudjetiksi vain 1,5 euroa. Tällä summalla aletaan olla jo todellisen haasteen edessä, jos rahalla pitää saada kaikki päivän ruoat. Jokainen tietää, että valmistamalla ison kattilallisen keittoa edullisista aineksista ja syömällä sitä monta päivää, säästää tietysti rahaa ja vaivaa. Tämän ehdottaminen olisi ollut minulta kuitenkin tylsää, sillä sen jokainen tietää muutenkin. Siksi päätin laatia viikon ruokalistan perusraaka-aineista ja pyrin saamaan mahdollisimman monipuolisen ruokaviikon. Aamu- ja iltapalat ovat hieman tylsiä, myönnettäköön. Ehkä innostun tekemään joskus kuukauden ruokalistan, jolloin listasta saadaan monipuolisempi.
Lähdin liikkeelle erään opiskelijan ehdottamasta 25 eurosta. Tällä rahalla pyrin saamaan suhteellisen vaihtelevan ruokalistan viikoksi ilman, että tarvitsee syödä montaa päivää samaa ruokaa.

Oletan, että opiskelija saa lämpimän aterian koululta, joten tällä rahalla valmistettiin päivittäin yksi lämmin ateria ja aamupalaksi ja iltapalaksi nautittiin puuroa ja itse leivottuja sämpylöitä.

Laadin suunnitelman, joka muutti hieman muotoa toteutusvaiheessa.

Kauppana käytin S-Markettia ja kuitista näette mitä kaupasta viikon varalle ostin.

Jos kuvitteellisessa opiskelijan kuukausibudjetissani olisi ollut käytössä kuukaudelle varattu 100 euroa, olisin päätynyt osittain erilaisiin ratkaisuihin.
Olisin ostanut tarjoustuotteita pakastimeen, hankkinut leikkeleitä ja/tai juustoa ja pakastanut mahdollisesti osan leikkeleistä loppukuulle. Myös kasviksia olisi valikoitunut ostoskoriin enemmän, varsinkin pakastealtaasta. Syksyllä tosin juurekset ovat edullisia tuoreinakin.
Nyt budjetista osan haukkasi jauhot ja puurohiutaleet.
Kasvikset ja juomat jäivät nyt minimiin, eikä leivän päälle saatu margariinin lisäksi kuin ylähuuli.
Kuukausittaisesta budjetista olisin napannut myös rahaa näkkileipää, hapankorppuja tai ruisleipää varten ja ostanut laimennettavaa mehua.

Budjetti ylittyi hieman suunnitellusta 25 eurosta. Loppusumma oli 26,96. Jouduin ostamaan muovikassin, koska kauppakassia ei ollut mukana. Lisäksi jouduin hankkimaan vielä yhden kermaviilin ja ruokakerman, joiden yhteishinta on noin 1,2 euroa. Tällöin rahaa kului noin 28,16.

Mausteet, sinappi, ketsuppi,  korppujauhot ja näkkileipä löytyivät kaapista ja pakastimessakin sattui olemaan marjoja vispipuuroa varten.
Muuten lista on toteutettu ostamistani raaka-aineista.

Kuten Facebook-keskusteluissa totesin, en ole koskaan asunut yksin, enkä ollut tilanteessa, jossa joutuisin ruokkimaan vain itseni. Tehtävä oli siksi hieman erilainen, mutta ehdottomasti erittäin mielenkiintoinen. Yhdelle henkilölle saa rakennettua herkullisia ruokia hyvinkin pienistä määristä. Jämistä voi saada vaikkapa illanistujaisherkun, josta riittää tarjottavaa myös ystäville!

Jos viimeistään nyt innostutte siitä, miten edullisesti voi valmistaa hyvää kotiruokaa, ihan ensimmäisenä ehdotan, että jokainen hankkii mahdollisuuksien mukaan kohtuullisen perusvaraston ruokakaappiinsa.  Sillä  tavoin jatkossa ruoanlaitto on huomattavasti edullisempaa, kun riittää, että ostaa täydentäviä raaka-aineita ruokia varten sen sijaan, että joutuu ostamaan reseptin jokaisen aineksen. Tätä linjaa olen noudattanut itsekin aikanaan opiskelijana ja pienten lasten äitinä. Kun viitsii nähdä hieman vaivaa kuukauden ruokalistan suunnitteluun, säästää rahaa ja aikaa, kun kaupassa ei tarvitse juosta kiusaamassa itseään mahdollisilla heräteostoksilla ja toisaalta ruoka riittää kuun loppuun vaikka rahat olisivatkin vähissä. Perusraaka-aineista  valmistaa helposti myös herkkuleivonnaisia tarvittaessa!

Vanhemmat ja sukulaiset voivat muistaa syksyn tulevia opiskelijoita ja uutta elämää omilla siivillään harjoittelevia ruokakassilla. Ruokatuliaiset ovat tosin ihania ihan kenelle tahansa!

Herkullista ruokaviikkoa!

Maanantai:
Aamupala: kaurapuuroa, pakastemarjoja
Lounas: koulussa
Päivällinen: uunikalaa, perunoita, raejuustoa
Iltapala: lasillinen hedelmäjogurttia, sämpylä, margariinia

Tiistai:
Aamupala: kaurapuuroa, sämpylä, margariinia
Lounas: koulussa
Päivällinen: jauhelihakastiketta ja makaronia, sämpylä, margariinia
Iltapala: mannapuuroa, sämpylä, margariinia

Keskiviikko:
Aamupala: lasillinen hedelmäjogurttia, sämpylä, margariinia
Lounas: koulussa
Päivällinen: pinaattikeittoa ja kananmuna
Iltapala: mustaherukka-vispipuuroa, sämpylä, margariinia

Torstai:
Aamupala: mustaherukka-vispipuuroa, sämpylä, margariinia
Lounas: koulussa
Päivällinen: jauhelihalasagne, raejuustoa, sämpylä, margariinia
Iltapala: lasillinen hedelmäjogurttia, sämpylä, margariinia

Perjantai:  
Aamupala: kaurapuuroa, sämpylä, margariinia
Lounas: koulussa
Päivällinen: paistettua seitiä, perunoita, kermaviilikastiketta ja porkkanaraastetta
Iltapala: mustaherukka-vispipuuroa

Lauantai:
Aamupala: kaurapuuroa, sämpylä, margariinia
Lounas: nakkikastike, perunoita, sämpylä, margariinia
Päivällinen: jauhelihalasagnea
Iltaherkku:  jauheliha-pizzapannari
Iltapala: sämpylä, margariinia, keitetty muna

Sunnuntai:
Aamupala: lasillinen hedelmäjogurttia, sämpylä, margariinia
Lounas: nakkimunakas, tomaattia
Päivällinen: uuniperuna tonnikalatäytteellä, tomaattia
Iltapala: pala jauheliha-pizzapannaria

Jäikö nälkä?
Kaapissasi on jäljellä vielä pari munaa, sokeria, jauhoja ja nuudeleita.  Jos et ole käyttänyt kaikkea maitoa, voit halutessasi vielä herkutella!
Paista ihania räiskäleitä tai lettuja. Tai valmista munakas. Tai ehkäpä valmistat rapeita marenkeja ja pyydät ystävän niitä maistelemaan! Tai herkuttelet viikon aikana ihan itse!

Ja vielä vinkiksi syksyyn! Onko tuttavallasi tai naapurillasi monta omenapuuta ja puutarha pullollaan omenoita? Kysy reilusti saisitko kerätä niitä hieman, jos näet että joku on pulassa ison omenamääränsä kanssa. Harva pystyy käyttämään koko omenasatoa itse. Niiden haravoiminen kompostiin on aikaa vievää ja sulaa hulluutta! Omenoista voit valmistaa ihanat soseet talven varalle tai pakastaa ne viipaleina ja käyttää  leivonnaisiin ja jälkiruokiin.

Tai ehkä Sinun pihassasi on monta omenapuuta, joiden satoa et itse pysty kokonaan hyödyntämään? Tarjoa niitä opiskelijoille, perheille tai ylipäänsä kenelle tahansa, jos et itse niitä tarvitse.

Hellapoliisin suosima vinkki! Katso ympärillesi! Asuuko lähelläsi yksinhuoltaja, yksineläjä tai muuten vähävarainen? Tai ehkä muuten vaan mukavia ihmisiä, joita haluat ilahduttaa. Jos Sinulta jäi ruokaa tai raaka-aineita yli, ehkä joku muu voisi ilahtua niistä.
Laita hyvä kiertämään!

Maanantai:


Kaurapuuro
1 annos

2 dl vettä
pieni ripaus suolaa
1 dl kaurahiutaleita

Lisäksi: nokare margariinia tai pakastemarjoja

Mittaa vesi kasariin ja kiehauta.
Lisää suola ja kaurahiutaleet.
Anna kiehua miedolla lämmöllä 3-5 minuuttia.

Tarjoa margariininokareen tai marjojen kanssa.

Vinkki! Täyteläisemmän puuron saat, kun käytät nesteenä maitoa.

Päivällinen:


Uunikalaa ja perunoita

2 annospalaa pakasteseitiä
ripaus suolaa

Pinnalle:
1 dl ruokakermaa
1 rkl sinappia
½ tl kuivattuja yrttejä/tilliä
½ tl suolaa

Laita sulaneet kalapalat uunivuokaan. Ripottele kevyesti pinnalle suolaa molemmin puolin.
Sekoita ruokakerma, sinappi, yrtit ja suola .
Kaada seos kalapalojen päälle.
Kypsennä 175 asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia.
Nauti seuraksi keitettyjä perunoita, raejuustoa ja tomaattia.

Vinkki! Kuumenna osa herne-maissi-paprikasta ja tarjoa ruoan kanssa. (Mutta säästä osa pizzapannaria varten!)

Nyt on aika leipoa reilu annos sämpylöitä, joita riittää koko viikoksi ja saattaapa niitä jäädä jokunen vielä seuraavallekin viikolle.
Valmista yksi perustaikina ja jaa se sitten kahteen osaan. Toiseen voit lisätä muutaman raastetun porkkanan. Mikäli kaapistasi löytyy erilaisia hiutaleita, leseitä tai siemeniä, voit korvata osan jauhoista niillä. Näin saat muutamaa erilaista sämpylää. Säilytä pakastimessa ja ota sulamaan tarvittava määrä kerralla.

Tavalliset sämpylät

Porkkanasämpylät
Sämpylät
noin 25 kpl
 
1 l vettä
2 tl suolaa
50 g hiivaa
2 ½ dl kaurahiutaleita
17,5 dl vehnäjauhoja
¾ dl-1 dl sulatettua margariinia (jos kaapissasi on ruokaöljyä, voit käyttää sitä)

Lisäksi:
2 raastettua porkkanaa

Laita kädenlämpöinen vesi kulhoon.
Sekoita joukkoon suola ja hiiva.
Lisää kaurahiutaleet ja vehnäjauhot vähän kerrallaan alustaen.
Lisää lopuksi sulatettu margariini tai öljy.
Ota taikinasta puolet sivuun ja vaivaa joukkoon porkkanaraaste.

Kohota taikinat lämpimässä paikassa liinan alla.
Vaivaa ilmakuplat pois ja pyöritä tangoiksi.
Leikkaa annospaloiksi ja pyöritä pyöreiksi sämpylöiksi.
Kohota ja paista 200-225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Laita jäähtyneet sämpylät pakastepusseihin ja laita pakastimeen. Ota sulamaan tarvittava määrä kerralla.

Tiistain päivällinen:

Jauhelihakastike ja makaronia

Jauhelihakastike

1 rkl margariinia tai öljyä
1 sipuli silputtuna
400 g jauhelihaa
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
3 rkl vehnäjauhoja
7 dl vettä
1-2 rkl tomaattipyreetä (tai ketsuppia vähän enemmän)

Lisäksi:
vettä
½ tl suolaa
1 dl makaronia

Sulata margariini kattilassa.
Paista silputtu sipuli ja jauheliha. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Sekoita joukkoon vehnäjauhot kauttaaltaan. Lisää vesi ja tomaattipyree.
Anna kiehua miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia, kunnes kastike sakenee.

Kiehauta vettä kasarissa. Lisää kiehuvaan veteen suola ja makaronit.
Keitä, kunnes makaronit ovat sopivan kypsiä. Valuta.

Ota 2 isoa kauhallista jauhelihakastiketta makaronin kanssa ja säästä loput lasagnea varten. Syö ruoan kanssa sämpylä halutessasi.

Keskiviikko:

Nyt herkutellaan itse valmistetulla samettisella pinaattikeitolla ja herkullisella vispipuurolla. Vispipuuroon voit käyttää mitä tahansa marjoja joita pakastimessasi on. Syksyllä vispipuuron voit valmistaa myös omenoista!

Pinaattikeitto
1 annos

1 rkl margariinia
1 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
4-5 nappia pakastepinaattia
1 keitetty muna

Sulata margariini kattilassa.
Sekoita joukkoon vehnäjauhot.
Lisää maito ja pinaatti.
Anna kiehua hiljalleen usein hämmentäen 5-10 minuuttia.
Varmista ettei keitto pala pohjaan.

Tarjoa keitto keitetyn munan kanssa.


Valmista herkullinen ja vitamiineja sisältävä vispipuuro, josta riittää syötävää useammaksi päiväksi.
Säilytä valmis vispipuuro suojattuna jääkaapissa. Nauti sellaisenaan, tai maidon ja sokerin kanssa.

Mustaherukka-vispipuuro
(iso kulhollinen)

1 l vettä
3-4 dl mustaherukoita tai muita marjoja
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl mannasuurimoita

Mittaa vesi, marjat ja sokeri kattilaan.
Anna kiehua noin kymmenen minuuttia.
Lisää joukkoon vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen mannasuurimot.
Anna kiehua miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia.
Jäähdytä puuro.

Vatkaa sähkövatkaimella tai yleiskoneella kuohkeaksi vispipuuroksi.
Säilytä kylmässä.

Torstai

Tänään hyödynnetään tiistain jauhelihakastike.
Jos kaapissasi ei ole lasagnelevyjä, käytä niiden sijaan makaronia.
Jätä jauhelihakastikkeesta iso kauhallinen sivuun (3 dl). Tästä voit valmistaa pizzapannarin! Valmista pizzapannari samalla uunilämmöllä tai jos olet kiireinen, laita kastike pienessä rasiassa pakastimeen ja sulata lauantaina.

Jauhelihalasagne

loput tiistain jauhelihakastikkeesta
loput tiistain tomaattipyreestä tai noin 2 rkl tomaattipyreetä
400 g tomaattimurskaa
2 tl pizzamaustetta, oreganoa tai basilikaa
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Juustokastike
1 rkl margariinia
1 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
ripaus suolaa
noin 100 g juustoraastetta (loput pizzapannariin)

n. 2 ½ dl makaronia (tai 2-3 lasagnelevyä)

Kuumenna jauhelihakastike.
Lisää joukkoon tomaattipyree, tomaattimurska, pizzamauste ja hienonnetut valkosipulinkynnet.
Kuumenna ja tarkista maku.

Valmista juustokastike.
Sulata margariini kasarissa.
Sekoita joukkoon vehnäjauhot, mutta älä ruskista.
Lisää maito ja anna kiehua hiljalleen muutaman minuutin ajan usein hämmentäen.
Mausta suolalla ja sekoita lopuksi joukkoon juustoraaste.

Laita pieniin uunivuokiin jauhelihakastiketta, juustokastiketta ja makaronia kerroksittain siten, että pinnalle jää juustokastike.
Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Perjantai:

Tänään nautitaan ihanaa, paistettua kalaa ja kermaviilikastiketta!

Paistettua seitiä ja kermaviilikastiketta, perunoita

1-2 annospalaa pakasteseitiä
1 muna
1 rkl korppujauhoja (jos ei ole, käytä vehnäjauhoja)
sitruunapippuria maun mukaan
suolaa maun mukaan
margariinia paistamiseen

Kermaviilikastike

200 g kermaviiliä
sitruunapippuria
sinappia (tai sitruunamehua)
ripaus suolaa
½ tl kuivattua tilliä (mieluiten tuoretta jos on)

Kääntele sulaneet tai hieman kohmeiset kalapalat munassa.
Ripottele lautaselle korppujauhot ja mausteet.
Käännä kalapalat seoksessa molemmin puolin.

Kuumenna ja sulata margariini paistinpannulla.
Paista kalapalat molemmin puolin.

Valmista kermaviilikastike.
Sekoita kermaviilin joukkoon sitruunapippuria, sinappia tai sitruunamehua, suolaa ja tilliä.
Säästä puolet kastikkeesta sunnuntain uuniperunalle.

Tarjoa paistettua kalaa perunoiden ja kermaviilikastikkeen kanssa. Tarjoa lisäksi raejuustoa ja tomaattia.

Lauantai

Tänään syödään nakkikastiketta, lasagnea ja illalla herkutellaan vielä pizzapannarilla.
Pizzapannarista osan voit pakastaa.

Nakkikastikkeesta riittää muutamaksi kerraksi syötävää, joten voit pakastaa yhden annoksen myöhempää käyttöä varten. Säästä pari nakkia sunnuntain munakkaaseen!

Nakkikastike
2 annosta

2 rkl margariinia
1 sipuli silputtuna
7 nakkia paloiteltuna
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl vettä
1 rkl sinappia
1 rkl ketsuppia
n. ½ tl suolaa

Sulata margariini kattilassa. Paista sipulisilppu ja nakkipalat.
Lisää joukkoon vehnäjauhot ja kääntele tasaisesti joukkoon.
Lisää vesi, sinappi, ketsuppi ja suola.
Anna kiehua hiljalleen noin kymmenen minuuttia, kunnes kastike sakenee.
Tarjoa seuraksi keitettyjä perunoita ja porkkanaraastetta.

 

Pizzapannari
8-10 annospalaa

3 dl maitoa
2 munaa
¼ tl suolaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
2 rkl sulatettua margariinia (tai öljyä)
3 dl jauhelihakastiketta (jota jäi lasagnen valmistuksesta)
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
50 g juustoraastetta
100 g herne-maissi-paprikaa

Mittaa maito, munat, suola, vehnäjauhot ja margariini kulhoon. Sekoita tasaiseksi.
Lisää joukkoon jauhelihakastike, hienonnettu valkosipulin kynsi , juustoraaste ja herne-maissi-paprika.

Vuoraa halkaisijaltaan noin 26 cm piirasvuoka tai muu reunallinen vuoka leivinpaperilla.
Kaada seos vuokaan ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia, tai kunnes pannari on jähmettynyt.

Sunnuntai

Nyt on aika käyttää säästetyt nakit munakkaaseen ja päivällisaikaan nautitaan ihanaa uuniperunaa.

munakas

Nakkimunakas

margariinia paistamiseen
3 nakkia paloiteltuna
puolikas sipuli silputtuna
3 munaa
1 rkl vettä
ripaus suolaa

Kuumenna margariini paistinpannussa.
Lisää joukkoon nakkipalat ja silputtu sipuli. Kääntele hetken aikaa.
Riko munat kulhoon ja sekoita joukkoon vettä ja suolaa.
Kaada seos nakkien ja sipulisilpun joukkoon pannulle ja työnnä seosta reunoilta keskelle, kunnes munakas kiinteytyy.

Valuta munakas lautaselle ja nauti!


Uuniperuna valmistuu lähes itsekseen uunissa.
Hyödynnä kalaruoalta yli jäänyt kermaviilikastike täytteeseen.

Uuniperuna tonnikalatäytteellä

1 Rosamunda peruna

Kastike:
loput kermaviilikastikkeesta (noin 1 dl)
sitruunapippuria
1 prk tonnikalaa valutettuna
2 rkl raejuustoa
pala paprikaa silputtuna

Tökkää perunaan haarukalla reikiä ja kääri se folioon.

Sekoita kermaviilikastikkeen joukkoon sitruunapippuria, valutettua tonnikalaa, raejuustoa ja paprikasilppua.
Tarjoa kypsän uuniperunan kanssa.

Pst! Olisiko aika laittaa uusi sämpylä- tai leipätaikina kohoamaan?
Tai jos vaihteeksi leipoisitkin pellillisen leipää tai patonkeja. Ohjeet löydät suolaiset leivonnaiset -kategoriasta!