Dolma -viininlehtikääryleet
Uusimmat reseptit
Advertising information
Ainekset
- öljy
- riisi
- jauheliha
- sipuli
- chilipaprika
- neilikka
- inkiväärijauhe
- suola
- mustapippuri
- aurinkokuivatun limetin kuori
- vesi
- tomaattipyree
- tomaattimurska
- rusina
- persilja
- viininlehti
Hellapoliisin lukija, irakilainen Zeina lähestyi Hellapoliisia yhdellä lempireseptillään.
Kyseessä on arabialainen ruoka Dolma, joka on monille tuttu suolainen alkupala ulkomaanmatkoilta.
Tämän ruoan valmistus on helppoa ja melkoisen nopeaakin.
Annos on suuri, tästä valmistaa suuren määrän viininlehtikääryleitä, jotka ovat herkullista tarjottavaa vaikkapa illanistujaisissa.
Tarkkaa kappalemäärää en osaa sanoa, mutta valmiita kääryleitä tästä määrästä saa useita kymmeniä, ainakin 50 kappaletta.
Samaa täytettä voit käyttää myös täytettyjen paprikoiden, -munakoison, tai -kesäkurpitsan täytteenä.
Noomi basre- aurinkokuivatut limetit, sekä Kishmish ahmar -kirpeät rusinat kuuluvat etnisten kauppojen valikoimiin. Ne voit jättää halutessasi pois.
Dolma -viininlehtikääryleet
2 rkl öljyä
4 dl riisiä
250 g jauhelihaa
1 sipuli silppuna
1/2-1 chilipaprika hienonnettuna
neilikkaa jauheena maun mukaan
inkivääriä jauheena maun mukaan
suolaa
mustapippuria
aurinkokuivatun limetin raastettu kuori (Noomi basre)
6 dl vettä
70 g tomaattipyreetä
1 prk tomaattimurskaa
(punaisia kirpeitä rusinoita – Kishmish ahmar)
1 ruukku persiljaa silppuna
1 iso paketti viininlehtiä
Kuumenna öljy kattilassa, kuullota riisiä hetki. Lisää jauheliha ja sipuli, paista, kunnes jauheliha on kypsää. Lisää chilipaprika, neilikka, inkivääri, suola ja aurinkokuivatun limetin raastettu kuori, sekä vesi, tomaattipyree ja tomaattimurska. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoitellen, kunnes riisi on kypsää. Lisää loppuvaiheessa rusinat ja silputtu persilja.
Huuhtele viininlehdet yksi kerrallaan ja aseta ne työlaudalle yksitellen. Nosta lusikalla täytettä lehden keskiosaan ja käännä lehti rullalle siten, että rullauksen puolivälissä käännät ulkoreunat sisälle päin, jolloin rullasta tulee päistä umpinainen.
Kääri kaikki kääryleet ja paista ne sitten öljyssä kuumassa pannussa välillä käännellen.
Vinkki! Voit käyttää aurinkokuivatun limen tilalla myös muutaman silputun limetinlehden!