Vesipaistettua kalaa Jaakko Kolmosen tapaan

Julkaistu: 19.12.2007

Sain idean, että olisi mukava kysellä julkisuudestakin tutuilta henkilöiltä heidän suhdettaan ruokaan ja ruoanvalmistukseen.
Kukapa olisi oikeampi henkilö aloittamaan tätä juttusarjaa, kuin koko kansan tuntema Keittiömestari Jaakko Kolmonen.

 

Jaakko Kolmosen moni muistaa tv-sarjoista Patakakkonen ja Asia on pihvi. Hän aloitti uransa 1962 ruoanlaiton opettajana ja
toimi jatkossa lukemattomissa eri työtehtävissä ruoanlaiton parissa. Itse tapasin Jaakon opiskeluaikana työharjoittelupaikassani
Eduskunnassa, jossa Jaakko tarjoili perinneruokaviikolla juustoja. Jaakko onkin tunnettu erityisesti suomalaisen ruoan, kotimaisten raaka-aineiden ja terveellisen ruoan puolesta puhujana.

Jaakko kehuu vaimoaan taitavaksi ruoanlaittajaksi ja leipojaksi todeten, että myös perheen lapset ovat olleet innokkaita ruoanlaittajia ja leipojia pienestä pitäen. Perheen poika Petri Kolmonen on seurannut isänsä jalanjälkiä samalle alalle.

38 keittokirjaa kirjoittanut Jaakko nostaa esille muutamia mieleenpainuvia hetkiä uransa varrelta. Sellaisia ovat olleet Pitäjäruokaprojektien yhteydessä vaalittavien ruokien julkistamistilaisuudet. Myös Patakakkosen tekemisessä syntyi liikuttavia hetkiä hänen valmistaessaan ruokaa isoäidin ikäisten maamojen kanssa.

Tunnelmiltaan mieleenpainuvia muistoja ovat olleet myös onnistuneet ruoanlaittohetket Tasavallan Presidenteille.

Lämpiminä muistoina Jaakko vaalii hetkiä, jolloin hän rypytti piirakoita Mirkun kanssa ja sulki kukkoa Fainan, Veeran ja Hilkan
kanssa, jotka kaikki ovat nykyisin 80-90 vuotiaita.

Tunnetun keittiömestarin keittiössä valmistuvat maukkaat laatikot ja keitot, paistettuna ja uunissa valmistettuna kalat, lihat ja
kasvikset. Ruokakomerosta löytyy aina itsevalmistetut mehut ja marjat, jälkiuunileipää ja kylmäpuristettua rypsiöljyä.

Jaakko listaa, että jokaisen kannattaisi sijoittaa hyvään veitsisarjaan, puiseen leikkuulautaan, digimittariin, Kokki-keittiöpiikkiin ja ulkoleivinuuniin.

Jaakko pitää hyvänä asiana, että teolliset einekset ovat pitäneet perinteisiä ruokia pinnalla. Hän kertoo maistavansa aina uutuustuotteet, mutta syö kuitenkin mieluiten kotona tehtyä ruokaa.

Maakunnissa liikkuessaan hän pyrkii pysähtymään ruokahetkinä paikkoihin, joissa tutut kokit valmistavat paikallisista
raaka-aineista maistuvaa perusruokaa. Ruoka on Jaakolle pyhä asia ja hän kertoo nauttivansa jokaisesta ateriasta. Ruisleipää heillä syödään joka aterialla, muutenkin ruokaa valmistetaan monipuolisesti perusraaka-aineista.

Hän pitää nykyihmisten ruokailutapoja liian kiireisinä. Vinkiksi työn ja perheen uuvuttamille perheenäideille hän toteaa, että
perusruokia kannattaa valmistaa aina suurempi määrä kerralla ja pakastaa tuleville päiville.

Lapsien hän soisi löytävän paikkansa kotitöiden parista heti kun kynnelle kykenevät. Jaakko vinkkaa, että tulevan miehen kanssa kannattaa jo papin läsnäollessa sopia, että kotityöt ovat yhteisiä.

Mahtavan uran kokeneena ja sen vieläkin jatkuessa Jaakko toivoo, että myös tulevat sukupolvet tutustuisivat ruokakulttuurimme rikkauksiin ja oppisivat valmistamaan ruokaa rakkaudella.

Jaakko tarjoaa käyttöönne maukasta kalaruokareseptiä kirjasta Tartu Pannuun.


Vesipaistettua kalaa


1 dl vettä
500 g kirjolohen fileetä
2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
ripaus suolaa

Poista lohifileestä pystyruodot ja leikkaa filee tasapaksuiksi paloiksi. Laita  pannulle puoli senttiä vettä. Pane kalaviipaleet
kiehuvaan vesitilkkaseen kypsymään. Käännä viipaleet minuutin kuluttua. Huolehdi siitä, ettei liemi kiehu liian rajusti. Lisää
pannulle öljy. Valele kalapaloja muodostuneessa kastikkeessa ja mausta kalat suolalla. Tarjoa lisukkeeksi maito- tai kalakastiketta ja keitettyä perunaa tai muusia.

Maitokastike

25 g rypsiöljyä ja voita
½ dl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
¼ tl suolaa

Kiehauta maito. Säädä liesi ⅓ teholle. Sulata rasva kattilassa. Lisää jauhot ja kypsennä niitä hetken aikaa miedolla lämmöllä. Kaada kuumaa maitoa desilitra kerrallaan vispilällä tehokkaasti pohjaa myöten sekoittaen. Jätä kastike hetkeksi miedolle lämmölle ja sekoita silloin tällöin pohjaa pitkin.

Maitokastikkeeseen voit lisätä esimerkiksi hienonnettua tilliä tai kananmunaa.

Jos käytät maidon asemasta kalalientä, saat kalakastikkeen.

Miedolla lämmöllä kypsennettäessä kalapalat säilyvät mehukkaina ja
rasvahapot terveellisinä. Onpa suunmukaista syötävää. Perunoiden mukana keitetyt porkkanapalat maustavat ja koristavat muusin. Tillillä maustettu maitokastike täydentää annoksen.

Kiinnostuitko yhteistyöstä?

Hellapoliisin sivuilla on myös lifestyle-osion, jossa voidaan esitellä monipuolisesti erilaisia ajankohtaisia tuotteita ja palveluita. Kerro lukijoillemme palveluista tai tuotteista omalla tyylilläsi tai anna meidän hoitaa sisältö.
Ota yhteyttä pienissä ja isoissa asioissa!

Ota yhteyttä pienissä ja isoissa asioissa!

Aiheeseen liittyvää lifestyle- sisältöä

Yhteistyössä