Burgundinpata pannulla
- 15 min Työaika
- 30 min Valmistusaika
- Helppo Vaikeustaso
- 4-6 Annosta
Burgundinpata on tyylikäs tarjottava ja sopii joulupöytään perinteisten ruokien rinnalle, mutta myös tilalle, jos kinkku lisäkkeineen ei maistu. Normaalisti lihapataa haudutetaan tunteja, mutta onnistut siinä myös pikaruokaversiona, mikäli käytät mureaa naudanlihaa. Tämä ruoka on tehty isolla pannulla liedellä.
Advertising information
Ainekset
- 175 g pekonia
- 900 g naudan sisäpaistia TAI
- 900 g paahtopaistia (vaihtoehto)
- ½ dl tomaattipyreetä
- 2 laakerinlehteä
- 2 tähtianista
- 3 valkosipulinkynttä
- 3 isoa porkkanaa
- 5 dl suppilovahveroita
- 4-6 dl punaviiniä
- 2 dl vettä
- 1 tl suolaa tai
- maun mukaan mustapippuria
- 1 dl hillosipuleita
- muutama varsi tuoretta timjamia
Valmistusohje
- Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen kypsennystä.
- Leikkaa liha ohuiksi suikaleiksi.
- Paloittele pekoni ja laita kylmään pannuun.
- Kuumenna ja paista pekonit rapeiksi.
- Lisää joukkoon lihasuikaleet ja paista pintaan väri kauttaaltaan.
- Lisää tomaattipyree, laakerinlehdet, tähtianikset, kuoritut valkosipulinkynnet ja kuoritut ja pieniksi kuutioiksi paloitellut porkkanat ja suppilovahverot ja kääntele hetki pannulla.
- Kaada joukkoon punaviini ja vesi ja rouhi sekaan mustapippuria myllystä.
- Lisää valutetut hillosipulit. Hauduta ruokaa hetki.
- Tarkista maku.
- Vinkki! Koristele timjamilla.
Usein kysytyt kysymykset: Burgundinpata
Mikä on Burgundinpata?
- Burgundinpata (ranskaksi Boeuf Bourguignon) on klassinen ranskalainen lihapata, jossa naudanliha haudutetaan hitaasti punaviinissä, lihaliemessä ja yrteissä. Mukana on yleensä pekonia, sipulia, porkkanaa ja sieniä.
Miksi siinä käytetään punaviiniä?
Punaviini antaa padalle syvän, täyteläisen maun ja auttaa mureuttamaan lihaa pitkän haudutuksen aikana. Viini haihtuu kypsennyksen aikana, joten lopputulos ei ole ”viininen” vaan aromikas.
Kuinka kauan Burgundinpata kestää valmistaa?
Valmistusaika on yleensä 2,5–3 tuntia. Pitkä haudutus on välttämätön, jotta liha pehmenee ja maut syventyvät. Pata voidaan tehdä myös edellisenä päivänä – se vain paranee seuraavana päivänä.
Mitä lihaa kannattaa käyttää?
Parhaiten sopivat naudan etuselkä, lapapala tai muu haudutukseen sopiva edullisempi osa. Tärkeää on, että liha kestää pitkän kypsennyksen.
Voiko reseptiä muunnella?
Kyllä!
- Pekonin voi korvata savukyljellä tai jättää pois.
- Sienet voi vaihtaa kantarelleihin tai jättää kokonaan pois.
- Punaviinin tilalla voi käyttää osittain lihalientä, jos haluaa miedomman maun.
Mitä tarjota lisukkeeksi?
Perinteisesti Burgundinpata tarjotaan keitettyjen perunoiden, perunamuusin tai tuoreen patongin kanssa. Myös voilla maustettu pasta tai polenta sopii hyvin.
Voiko Burgundinpataa pakastaa?
Kyllä, pata kestää pakastamisen hyvin. Sulata hitaasti jääkaapissa ja lämmitä miedolla lämmöllä, jotta rakenne säilyy.