
Tervetuloa Vihreäkeijun yrttitarhaan!
Täältä löydät herkulliset reseptit yrttien käyttöön. Aivan tavallisetkin arkiruoat saavat ihan uutta makua tuoreista yrteistä. Vihreäkeijun yrtit kasvatetaan Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, josta ne ovat matkanneet suomalaisten ruokapöytiin jo 30 vuoden ajan. Ympärivuotisesti kasvatetut yrtit kasvavat Honkatarhojen ja Kyröntarhojen kasvihuoneilla.
Vihreäkeijun arvomaailma perustuu puhtaisiin ja kotimaisiin raaka-aineisiin. Suurin osa raaka-aineista niin siementen, kuin pakkaustenkin osalta tulee kotimaisilta toimijoilta ja osaava henkilökunta pitää huolen, että tuotteet ovat tuoreita, laadukkaita ja tasalaatuisia. Lähes täysin automatisoitu toiminta yhdistettynä työntekijöiden osaamiseen ja jatkuvaan kouluttamiseen, sekä huippuluokan kehitystiimi ja biologit varmistavat, että tuotteet ovat varmasti turvallisia ja houkuttavia käyttää. Ruukkusalaattien rinnalla kasvatetaan erilaisia yrttejä ja tuotekehitys kehittää jatkuvasti uusia makuelämyksiä kuluttajille luontoa kunnioittaen.

Vihreäkeiju jääsalaatti
Leikattu jääsalaatti on tämän hetken suosituin salaatti. Se on rapea ja hauska rouskuteltava, josta loihdit runsaan houkuttelevat salaatit. Perussalaatti, joka soveltuu moneen käyttötarkoitukseen. Se kestää myös nopean lämmittämisen ja esimerkiksi wok-vihanneksena se on vertaansa vailla. Sisältää monia terveydelle hyödyllisiä hiven- ja kivennäisaineita sekä useita vitamiineja. Vihreäkeijun jääsalaatit tuotetaan Honkatarhoilla, Honkajoen energiapuistossa.
Viljelijä: Honkatarhat Oy, Kyröntarhat Oy
RAVINTOSISÄLTÖ | 100G |
---|---|
Energia | 48 kJ/11 kcal |
Rasva josta tyydyttyneitä | 0.1 g 0 g |
Hiilihydraatit josta sokereita | 1 g 1 g |
Proteiini | 0.9 g |
Suola | 0.06 g |
Ravintokuitu | 1.1 g |
Laktoosi | 0 g |

Vihreäkeiju makea frisee
Lehtisalaatin raikas väri ja jääsalaattia muistuttava rapeus. Makean friseen koostumus on pehmeämpi kuin jääsalaatin, ja sen suosio onkin kasvanut viime vuosina. Makea frisee on loistava pohja jokaiselle salaatille. Monen lapsiperheen suosikki makeutensa vuoksi – ehkäpä sinunkin? Vihreäkeijun makea frisee tuotetaan Honkatarhoilla, Honkajoen energiapuistossa.
Viljelijä: Honkatarhat Oy
RAVINTOSISÄLTÖ | 100G |
---|---|
Energia | 53 kJ/13 kcal |
Rasva josta tyydyttyneitä | 0.2 g 0 g |
Hiilihydraatit josta sokereita | 1 g 1 g |
Proteiini | 1.1 g |
Suola | 0.06 g |
Ravintokuitu | 1.1 g |
Laktoosi | 0 g |

Vihreäkeiju punainen jääsalaatti
Raikas ja rapsakka uutuus salaatti, jonka suuret lehdet ovat kauniin punertavan väriset. Punainen jääsalaatti on maultaan voimakkaampi sekä rapeudeltaan hieman pehmeämpi kuin tavallinen jääsalaatti. Punainen jääsalaatti tuo väriä ja makua erilaisiin salaatteihin.
Viljelijä: Honkatarhat Oy
RAVINTOSISÄLTÖ | 100G |
---|---|
Energia | 53 kJ/13 kcal |
Rasva josta tyydyttyneitä | 0.2 g 0 g |
Hiilihydraatit josta sokereita | 1 g 1 g |
Proteiini | 1.1 g |
Suola | 0.06 g |
Ravintokuitu | 1.1 g |
Laktoosi | 0 g |

Vihreäkeiju jääsalaatti, ruukku
Jääsalaatti on tämän hetken suosituin salaatti. Se on rapea ja hauska rouskuteltava, josta loihdit runsaan houkuttelevat salaatit. Perussalaatti, joka soveltuu moneen käyttötarkoitukseen. Se kestää myös nopean lämmittämisen ja esimerkiksi wok-vihanneksena se on vertaansa vailla. Sisältää monia terveydelle hyödyllisiä hiven- ja kivennäisaineita sekä useita vitamiineja. Vihreäkeijun ruukkujääsalaatit tuotetaan Honkatarhoilla, Honkajoen energiapuistossa.
Viljelijä: Honkatarhat Oy
RAVINTOSISÄLTÖ | 100G |
---|---|
Energia | 48 kJ/11 kcal |
Rasva josta tyydyttyneitä | 0.1 g 0 g |
Hiilihydraatit josta sokereita | 1 g 1 g |
Proteiini | 0.9 g |
Suola | 0.06 g |
Ravintokuitu | 1.1 g |
Laktoosi | 0 g |

Vihreäkeiju tammenlehti
Tammenlehtisalaatti tekee reipasta tuloaan suomalaisiin ruokapöytiin. Se on maultaan mieto perussalaatti, jonka lehdet ovat kauniin punertavat ja tammenlehden muotoiset. Sen kasvava suosio johtunee paitsi sen piristävästä ulkonäöstä myös sen sisältämistä ravintoaineista. Siinä on runsaasti mm. K-vitamiinia ja beetakaroteenia. Tammenlehväsalaattia sopii hyvin vihersmoothien ainesosaksi.
Viljelijä: Honkatarhat Oy
Säilyy parhaiten viileässä.
RAVINTOSISÄLTÖ | 100G |
---|---|
Energia | 53 kJ/13 kcal |
Rasva josta tyydyttyneitä | 0.2 g 0 g |
Hiilihydraatit josta sokereita | 1 g 1 g |
Proteiini | 1.1 g |
Suola | 0.06 g |
Ravintokuitu | 1.1 g |
Laktoosi | 0 g |

Vihreäkeiju mix-salaatti
Tästä tuotteesta saat näyttävän, houkuttelevan ja värikkään salaatin helposti. Ruukussa on kaksi erilaista salaattia valmiina, joten käyttö on helppoa jo nopeaa: katkaiset vain salaatin ruukusta, revit lehdet hienommiksi ja lisäät mieleisesi lisäkkeet salaatin joukkoon.
Viljelijä: Kyröntarhat Oy
Säilyy parhaiten viileässä.
RAVINTOSISÄLTÖ | 100G |
---|---|
Energia | 53 kJ/13 kcal |
Rasva josta tyydyttyneitä | 0.2 g 0 g |
Hiilihydraatit josta sokereita | 1 g 1 g |
Proteiini | 1.1 g |
Suola | 0.06 g |
Ravintokuitu | 1.1 g |
Laktoosi | 0 g |

Vihreäkeiju lehtisalaatti
Suomalaisten suosima monikäyttöinen perussalaatti. Leivälle, aterian koristeeksi, salaatteihin tai suoraan suuhun sellaisenaan. Maultaan mieto ja mehukas. Sisältää kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Vihannestiskin makuvarma valinta kaikille salaatinsyöjille.
Viljelijä: Honkatarhat Oy
Säilyy parhaiten viileässä.
RAVINTOSISÄLTÖ | 100G |
---|---|
Energia | 53 kJ/13 kcal |
Rasva josta tyydyttyneitä | 0.2 g 0 g |
Hiilihydraatit josta sokereita | 1 g 1 g |
Proteiini | 1.1 g |
Suola | 0.06 g |
Ravintokuitu | 1.1 g |
Laktoosi | 0 g |

Timjami
Timjami on voimakas ja aromaattinen yrtti, joka kestää pitkääkin haudutusta. Timjami on yksi maailman vanhimmista mauste- ja lääkekasveista. Se sisältää eteeristä öljyä ja flavonoideja. Timjami sopii liha-, kala-, kana- ja kasvisruokiin sekä salaatinkastikkeiden ja marinadien ainesosaksi.

Viljelijä: Kyröntarhat Oy
Säilyy parhaiten viileässä.
Vinkki: Kokeile marja- ja hedelmäjälkiruokiin

Korianteri
Korianteri on yksi suosituimmista yrteistä maailmalla, erityisesti Intian, Thaimaan, Meksikon, Kiinan ja Ranskan keittiöissä. Korianterin maku jakaa mielipiteitä: sitä joko vihataan tai rakastetaan. Korianterin maku on parhaimmillaan tuoreena, joten lisää se ruoanlaiton loppuvaiheessa.

Viljelijä: Kyröntarhat Oy
Säilyy parhaiten viileässä
Vinkki: kokeile salaatteihin, humukseen tai tex mex-ruokiin.

Basilika
Vahvatuoksuinen basilika sopii moneen ruokaan. Erityisesti basilika tunnetaan Italian keittiöstä, mutta on tuttu myös Aasian keittiöissä. Basilika sopii hyvin tomaatin ja valkosipulin kaveriksi. Se antaa lisämakua pastaan, pizzaan ja salaatteihin. Kokeile munakkaisiin, piirakoihin tai keittojen koristeeksi. Lisää basilika ruokaan vasta valmistuksen loppuvaiheessa.

Viljelijä: Kyröntarhat Oy
Säilytä huoneenlämmössä.
Vinkki: Lempeä yrtti, joten käytä runsaasti

Lipstikka
Lipstikka sopii erityisesti vahvojen makujen ystäville. Se sopii liha- ja kasvisruokiin. Lipstikka on vahva yrtti ja kestää pitkääkin haudutusta. Lipstikka on tuttu lihaliemikuution mausteena ja sopiikin hyvin yhteen muiden vahvojen yrttien kanssa.

Viljelijä: Kyröntarhat Oy
Säilyy parhaiten viileässä.
Vinkki: Sido langalla lipstikan, timjamin, salvian ja rosmariinin varsia tiiviiksi nyytiksi. Laita maustekimppu ruoanlaiton alkuvaiheessa pataruoan joukkoon.

Salvia
Lipstikka sopii erityisesti vahvojen makujen ystäville. Se sopii liha- ja kasvisruokiin. Lipstikka on vahva yrtti ja kestää pitkääkin haudutusta. Lipstikka on tuttu lihaliemikuution mausteena ja sopiikin hyvin yhteen muiden vahvojen yrttien kanssa.

Viljelijä: Kyröntarhat Oy
Säilyy parhaiten viileässä.
Vinkki: Sido langalla lipstikan, timjamin, salvian ja rosmariinin varsia tiiviiksi nyytiksi. Laita maustekimppu ruoanlaiton alkuvaiheessa pataruoan joukkoon.

Vahva minttu
Vahva minttu sopii lammas ja riistaruokien sekä erilaisten juomien maustamiseen. Vahva minttu sisältää paljon rautaa ja c-vitamiinia.

Viljelijä: Kyröntarhat Oy
Säilyy parhaiten huoneenlämmössä.
Vinkki: Vahva minttu kestää kuumennusta paremmin kuin tavallinen minttu.

Rosmariini
Rosmariini on vahva yrtti ja kestää pitkääkin haudutusta. Rosmariinia käytetään yleisesti lammas- ja riistaruokiin sekä marinointiin, mutta se sopii monen muunkin ruuan maustamiseen.

Viljelijä: Kyröntarhat Oy
Säilyy parhaiten viileässä.
Vinkki: Tee maustekimppu rosmariinin, timjamin ja salvian versoista. Sido versot langalla ja laita keiton joukkoon antamaan makua. Poista maustenyytti, kun keitto on valmis.

Viinisuolaheinä
Viinisuolaheinän punertavat lehdet maistuvat miedosti happamalta ja suolaiselta. Se sopii hyvin erilaisiin salaattisekoituksiin. Voimakas ja upea mausteyrtti – käytä rohkeasti, mutta pienissä määrin.

Viljelijä: Kyröntarhat Oy
Säilyy parhaiten viileässä.
Vinkki: Kokeile juustojen kanssa

Lehtipersilja
Lehtipersiljan maku on tavallista persiljaa voimakkaampi ja se sopii perusyrttinä monen ruoan maustajaksi. Lehtipersilja sopii hyvin yhteen sipulin, ruohosipulin ja valkosipulin kanssa. Sen maku muistuttaa korianteria. Lehtipersilja lisätään lämpimään ruokaan pariksi minuutiksi kypsennyksen loppuvaiheessa vapauttamaan arominsa, jotta sen maku lämmön vaikutuksesta hiukan ”pehmenee”

Viljelijä: Kyröntarhat Oy
Säilyy parhaiten viileässä.
Vinkki: voimakkaampi maku kuin tavallisessa persiljassa.

Oregano
Oregano on erityisesti italialaisen keittiön mauste, joka tunnetaan pizzan, pastan ja tomaattiruokien maustajana. Oregano sopii kaikkeen ruoan maustamiseen.

Viljelijä: Kyröntarhat Oy
Säilyy parhaiten viileässä.
Vinkki: Maustaa tacot ja tortillat

Sitruunamelissa
Sitruunamelissan pehmeät lehdet tuoksuvat ja maistuvat sitruunalle. Se sopii sellaisenaan käytettäväksi jälkiruokien koristeluun tai juomiin ja pääruokiin, joihin halutaan sitruunan makua. Kansanlääkinnässä sitruunamelissaa on käytetty rauhoittavana ja verenpainetta alentavana rohtona. Sitruunamelissan mintun ja sitruunan kaltainen aromi yllättää, kun käytät sitä rohkeasti ruoanlaitossa perinteisen koristeyrtin sijaan.

Viljelijä: Kyröntarhat Oy
Säilyy parhaiten viileässä.
Vinkki: Vinkki: Käytä rohkeasti ruoanlaitossa perinteisen koristeyrtin sijaan, sisätää raikkaan sitrusmaisen aromin.

Minttu
Mintun raikas ja hienoarominen maku sopii hyvin juomiin, jälkiruokiin ja pääruokiin. Minttu saa makunsa mentonista, minttuöljystä. Minttua käytetään lammasruokiin, kastikkeisiin ja minttuöljyihin. Lämmin minttutee rauhoittaa vatsaa.

Viljelijä: Kyröntarhat Oy
Säilyy parhaiten huoneenlämmössä.
Vinkki: Laita kourallinen mintun versoja mukiin ja kaada kiehuvaa vettä päälle, anna hautua 5 min ja poista versot.

Ruohosipuli
Ruohosipuli on mukavasti sipulinen mieto maustekasvi. Se sopii maustamiseen ja koristeluun. Ruohosipulin intohimoisimmat ystävät maistelevat sitä sellaisenaan. Silppua ruohosipulia keittoihin, salaatteihin tai leivälle. Kermaviilistä ja ruohosipulista saat kätevästi maukkaan salaattikastikkeen. Lisää ruohosipuli ruoanlaiton loppuvaiheessa. Ruohosipuli sisältää paljon C-vitamiinia, rautaa ja A-vitamiinin esiastetta karoteenia.

Viljelijä: Kyröntarhat Oy
Säilyy parhaiten viileässä.
Vinkki: Leikkaa versot terävällä veitsellä, jottei verson päät tummu

Persilja
Persilja on varmasti kaikille tuttu perinteinen yrtti. Se soveltuu hyvin keittoihin ja kastikkeisiin. Voit kokeilla sitä myös munavoin maustajaksi. Kun käytät persiljaa tuoreena voileivällä tai salaateissa, saat eniten hyötyä sen tarjoamista vitamiineista. Se sisältää muun muassa rautaa, C-vitamiinia ja karoteenia. Lisää tuore persilja ruoanlaiton loppuvaiheessa.

Viljelijä: Honkatarhat Oy, Kyröntarhat Oy
Säilyy parhaiten viileässä
Vinkki: Voit leikata rohkeasti myös varret mukaan.

Tilli
Suomen tunnetuin ja suosituin yrttimauste on kiistatta tuore tilli. Se sopii erittäin hyvin kala-, kasvis- ja äyriäisruokiin sekä kauniiksi koristeeksi keitettyjen perunoiden tai porkkanoiden päälle. Rapujen kaverina se on keittiömestareiden ehdoton must! Tilli on hienostuneen makuinen ja se sisältää runsaasti rautaa. Lisää tilli ruoanlaiton loppuvaiheessa.

Viljelijä: Honkatarhat Oy, Kyröntarhat Oy
Säilyy parhaiten viileässä.
Vinkki: Hyödynnä varret kalan graavaamisessa
TIESITKÖ, ETTÄ…
🌿 Kasvien kastelussa Vihreäkeiju käyttää suljettua vesikiertoa suoraan kasvien juuristolle. Ylimääräinen kasteluvesi otetaan talteen ja kierrätetään uudestaan. Suljetun vesikierron ansiosta vettä kuluu vähemmän eikä lannoitteita pääse maaperään.
🌿 Viljelyssä Vihreäkeiju hyödyntää biologista torjuntaa niin, että kasvihuoneille syntyy mahdollisimman hyvä ja luonnollinen ekosysteemi tuholaisten ja torjuntaeliöiden välillä.
🌿 Lämpöenergian lähteenä Vihreäkeiju käyttää Honkatarhoilla hukkalämpöä, joka on peräisin alueen toisen yrityksen lauhdelämmöstä
🌿
Honkatarhat on ensimmäinen suomalainen
kasvihuoneviljelmä, jolle on myönnetty IP Sigill ympäristösertifikaatti
Teksti ja kuvat: vihreakeiju.fi