Iittala PLAY-kokoelman esineet on tehty käytettäviksi ja rakastettaviksi, yhteisiin hetkiin ja jaettavaksi.

Julkaistu: 06.02.2024

Kuva ja teksti: Iittalan tiedote

Iittala PLAY on ensimmäinen kokoelma, joka on syntynyt Iittalan uuden luovan johtajan, Janni Vepsäläisen, johdolla. PLAY-kokoelma on suunniteltu toimimaan saumattomasti modernissa kodissa ja elämäntyylissä ja tuomaan arkeen iloa ja leikkisyyttä. Kokoelman luova idea ja muotoiluajatus nivoo luovuuden leikin osaksi jokapäiväistä elämäämme. PLAY kutsuu leikittelemään materiaaleilla, muodoilla ja väreillä.

Iittalan uudessa PLAY-kokoelmassa yhdistyvät luovuuden voima ja nykyelämän ymmärrys – tuloksena kokoelma, joka on leikkisä ja monikäyttöinen. Sarjaan kuuluu lasiesineitä, keraamisia astioita, tekstiilejä sekä – uutena Iittalan monipuolisessa valikoimassa – kynttilöitä. Vaikka kokoelma ilmentää Iittalan vuosisataista muotoiluosaamista, se ei nosta itseään jalustalle tai sulkeudu vitriineihin, vaan kutsuu käyttäjänsä leikkimään, kokeilemaan ja ilmaisemaan omaa luovuuttaan.

Janni Vepsäläinen, Iittalan luova johtaja, painottaa PLAY-kokoelman monikäyttöisyyttä ja yhteisöllistä luonnetta: ”PLAY-kokoelman kodin esineet ovat monikäyttöisiä, ne on tehty käytettäviksi ja rakastettaviksi, yhteisiin hetkiin ja jaettavaksi.”

Älä unohda leikkiä!

Alvar Aallon kuulu lausahdus, ”Älä unohda leikkiä”, on inspiroitunut luovaa ajattelua kokoelman taustalla. Iittalan muotoilun tavoitteena on luoda esineitä, jotka eivät ole pelkästään käytännöllisiä vaan niistä tulee rakastettuja elementtejä, jotka mukautuvat vaivattomasti koteihin ja elämänrytmiin.

PLAY-kokoelman esineitä on helppo yhdistellä keskenään ja olemassa olevaan kodin esineistöön. Ne toimivat myös monikäyttöisinä lahjoina perheelle ja ystäville, koska ne löytävät luontevasti paikkansa erilaisissa kodeissa. Kokoelman esineet on suunniteltu olemaan koko ajan esillä; ne tuovat kotiin iloa sekä toiminnallisuudellaan että esteettisillä ominaisuuksillaan.

PLAY mukautuu modernin elämän rytmiin

Ruokailutapamme ovat murroksessa: pöydän äärestä on siirrytty ruokailemaan sohvalla tai sängyllä, ja ruoka syödään usein kulhosta yhdellä kädellä. PLAY-kokoelmasta löytyy sekä erikokoisia keraamisia kulhoja että reunallinen lautanen, jotka kaikki palvelevat muuttuvia ruokailutapoja ja sopeutuvat moderniin elämään.

Iso keraaminen kulho on omiaan ramenille tai tarjoiluun, kun taas keskikokoinen kulho sopii esimerkiksi jugurtille tai hedelmille, ja suloinen minikulho on kuin luotu yhdelle, täydellisen kokoiselle jäätelöpallolle. Keraamiset lautaset palvelevat kaikenlaisissa ruokailuhetkissä, aina ex-tempore pastajuhlista ystävien kanssa pitkiin sunnuntai-illallisiin. Esineet löytävät paikkansa myös muualta kodista: niihin voi asetella koruja tai niissä voi säilyttää pikkutavaroita kuten avaimia tai kuulokkeita. PLAY-muki puolestaan on muotoiltu tarkasti juuri käteen sopivaksi. Sen reilu koko tekee siitä ihanteellisen latten, kuuman kaakaon tai teen nauttimiseen.

Korkealuokkaisesta vitroposliinista valmistettujen astioiden yksityiskohdat lautasten reunoissa sekä mukien korvissa ovat käsinmaalattuja. Keraamiset astiat on suunnitellut muotoilija Aleksi Kuokka.

Iittala tuo PLAY-kokoelmaan myös tekstiilejä: pöytäliinoja, keittiöpyyhkeitä, huopia ja tyynynpäällisiä. Uudet pöytäliinat luovat eloisan tunnelman kattauksiin ja vahva pellava on materiaali, joka vain paranee ja pehmenee käytössä. Keittöpyyhkeet tuovat väriä keittiöön tai kattauksiin ja toimivat täydellisinä lahjoina, kun niihin käärii vaikkapa itse leivotun leivän. PLAY-huovat ja -tyynynpäälliset tuovat energiaa kodin sisustukseen; niiden leikkisät väriyhdistelmät luovat ilmeikkään tunnelman.

Osana PLAY-kokoelmaa Iittala tuo valikoimaansa kynttilät. Värikkäät PLAY-kynttilät ovat saatavilla sekä ovaalina että pyöreänä ja ne on valmistettu laadukkaasta ja turvallisesta soijavahasta. Ne luovat ympärilleen iloa, ja käytön myötä niistä kuoriutuu monikäyttöinen keraaminen kuppi, kun kynttilä on palanut loppuun.

PLAY-kokoelman lasimaljakot ja -kulhot on suunnitellut suomalainen muotoilija Anne Hirvonen. Esineet on valmistettu suupuhaltamalla Iittalan Lasitehtaalla ja ne tulevat saataville hyväntuulisissa pastellisävyissä: vaalea lila, lohenpunainen, ja vaaleanvihreä. Lasiesineiden orgaaniset, piparkakun muotoiset reunat korostavat leikkisyyttä ja heijastavat kauniisti valoa. Maljakko on luonnollinen paikka kukkakimpulle, mutta samalla monikäyttöiset esineet sopivat täydellisesti niin meikeille, kynille, laturinjohdoille tai mille tahansa pikkutavaroille, jotka tarvitsevat kauniin paikan esillä jokapäiväisessä käytössä.

Värit auringon hehkusta

”Värien käyttö on olennaista muotoiluajattelussani”, sanoo Vepsäläinen. ”Tämän kokoelman väri-inspiraatio on peräisin matkaltani Etelä-Ranskaan.”

PLAY-kokoelman väripaletti on raikas ja ilahduttava; se ulottuu aina kirkkaasta keltaisesta vihreän, pinkin ja lilan pastellisiin sävyihin. Vepsäläinen kertoo myös, että kokoelman työstämisen aikaan hän vieraili Etelä-Ranskan Vencessa sijaitsevassa, Henri Matissen 1950-luvulla suunnittelemassa Chapelle du Rosairen kappelissa, joka teki häneen suuren vaikutuksen.

”Kappelin jokainen, tarkasti mietitty yksityiskohta, aina kauniisti maalatuista ikkunoista papin kaapuun ja mustavalkoisiin seinämaalauksiin ja niiden muotoihin, toivat vahvasti mieleeni Iittalan muotoilussa esiintyvät värit ja orgaaniset muodot, ja inspiroivat siten luovaa visiotani”, Vepsälainen kertoo.

PLAY-kokoelman värit myös Iittalan klassikoissa

Iittala täydentää PLAY-kokoelmaa lanseeraamalla Alvar Aallon vuonna 1936 suunnitteleman Aalto-maljakon (140 mm) samassa vaalean lilan sävyssä kuin PLAY-lasiesineet. Maljakko on valmistettu käsityönä Iittalan lasitehtaalla, suupuhaltamalla puumuottiin. Puumuotti tekee lasin pinnasta ainutlaatuisen elävän, koska muotti muuttuu hieman joka kerta kun siihen puhalletaan kuumaa lasimassaa. Iittalan lasitehtaan omat, taitavat puusepät työstävät kaikki puumuotit itse.

Myös kolme uutta, Oiva Toikan suunnittelemaa, käsin valmistettua lasilintua saavat ylleen PLAY-sävyt. Leppäisen (190×165 mm) keho on vaalean lilaa ja pyrstö kirkasta lasia. Ibis (205×165 mm) on persikkaisen pinkki ja sillä on pyöreä, valkoinen pää sekä kontrastina pitkä, kullanruskea nokka. Onnellinen Pikku pöllö (75×105 mm) on iloinen uudessa, vaalean lilassa puvussaan.

Onko yritykselläsi tai brändilläsi uutuustuote?

Haluaisitko nähdä tuotteesi Hellapoliisi -sivustolla? Se voi olla sesongin ruokatuote, ruoanvalmistusväline, keittiötekstiili tai lähes mihin tahansa elämän osa-alueeseen liittyvä tuote tai palvelu, jolle toivot lisää silmäpareja.
Ota rohkeasti yhteyttä, niin suunnitellaan juuri tälle tuotteelle sopiva näkyvyys!

Ota yhteyttä

Muita tuotevinkkejämme

Yhteistyössä