1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (3 arvostelua, keskiarvo: 4,33 / 5)
Ladataan...

Dovgan: Kondensoitu maito

Kondensoitu maito on maidosta keittämällä valmistettua tiivistettyä maitoa, johon on lisätty sokeria. Kondensoitua eli tiivistettyä maitoa myydään sekä makeutettuna (sininen purkki) että valmiiksi karamellisoituna, toffeemaisena kastikkeena (ruskea purkki).
Kondensoitu maito on kätevä aines niin leivonnassa kuin jälkiruoissa. Maitotiiviste kuuluu moniin suosittuihin leivonnaisiin, kuten banoffee-piiraseen, key lime -piirakkaan ja juustokakkuihin. Siitä voi myös tehdä helposti kermaisen pehmeää jäätelöä tai monenlaisia makeisia kuten fudgea, snickersiä, bounty-patukoita tai twixejä.

Valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa (dulce de leche) voi käyttää sellaisenaan tai kuumennettuna kinuskikastikkeen tapaan. Se käy myös kakkujen ja kuppikakkujen kuorrutuksiin tai täytteeksi. Kesällä huoneenlämmössä säilyvä maitotiiviste on kätevä vaikka mökillä, jossa maitotiiviste käy esim. lettutaikinaan tai vaniljakastikkeen tavoin omena- tai marjapiirakoille. Kondensoidulla maidolla voi hyvin korvata maidon kahvissa tai teessä tai makeuttaa kylmät juomat kuten pirtelöt tai frappet.

Kondensoitua maitoa myydään säilykepurkissa ja nykyään sitä löytyy lähes kaikista suuremmista ruokakaupoista ja monista pienistä lähikaupoista (mm. K-citymarket, K-supermarket, Prisma, S-market, Tokmannit). Parasta on kysyä myyjältä, sillä eri kaupoissa kondensoitu maito voi olla eri hyllyssä. Useimmiten kondensoitu maito löytyy samasta paikasta kuin kookosmaidot tai muut leivontatuotteet.

Teksti ja kuva: tiedote