Lanttulaatikko

  • Luonut: Hellapoliisi
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
  • Ei hyvä, 1 / 5
  • Parannettavaa, 2 / 5
  • Ihan ok, 3 / 5
  • Loistava, 4 / 5
  • Erinomainen, 5 / 5

34 arvostelua. Keskiarvo: 3.8/5

Ei arvosteluja

  • 20 min Työaika
  • 1 h 20 min Valmistusaika
  • Helppo Vaikeustaso
  • 8-10 Annosta
perinteinen lanttulaatikko

Lanttulaatikko ja muut perinteiset joululaatikot ovat todellisia joulupöydän klassikoita, jotka maistuvat parhailta perinteisillä resepteillä valmistettuina. Näiden laatikoiden valmistuksessa käytetään usein yksinkertaisia ja laadukkaita raaka-aineita, jotka tuovat esiin niiden aidon ja herkullisen maun. Koristelussa voi kuitenkin käyttää luovuutta ja lisätä kauniita jouluruokiin sopivia aineksia, kuten tähtianiksia ja kanelitankoja, jotka tuovat annoksiin sekä visuaalista että makuaistia hivelevää lisäarvoa. Näin saat joulupöytääsi sekä perinteitä kunnioittavan että näyttävän kokonaisuuden, joka ilahduttaa kaikkia ruokailijoita.

Advertising information

Ainekset

8-10 annosta
  • 1 kg lanttusosetta
  • 1 dl korppujauhoja
  • 2 dl kermaa TAI
  • 2 dl maitoa (vaihtoehto)
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl siirappia
  • 1-1 ½ tl suola
  • ripaus inkivääriä
  • ripaus maustepippuria
Pinnalle:
  • korppujauhoja
  • muutama nokare voita

Valmistusohje

  • Mittaa kulhoon korppujauhot ja neste. Anna turvota hetki.
  • Lisää lanttusose, kananmunat, siirappi ja mausteet. Sekoita tasaiseksi.
  • Kaada seos uunivuokaan.
  • Ripottele pinnalle vielä hieman korppujauhoja ja nosta päälle muutama nokare voita.
  • Kypsennä 175 asteessa noin tunti.
  • Koristele lanttulaatikko ja tarjoa!

Usein kysytyt kysymykset: Lanttulaatikko

Mikä on lanttulaatikko?

Lanttulaatikko on perinteinen suomalainen jouluruoka, joka valmistetaan keitetystä ja soseutetusta lantusta, korppujauhoista, kermasta tai maidosta, siirapista ja mausteista. Se paistetaan uunissa kullanruskeaksi.

2. Mitä mausteita lanttulaatikkoon tulee?

Yleisimmin käytetään:

  • Valkopippuria
  • Muskottipähkinää
  • Inkivääriä
  • Suolaa

Mausteiden määrä vaihtelee reseptin ja maun mukaan.

3. Voiko lanttulaatikon tehdä etukäteen?

Kyllä. Lanttulaatikko säilyy jääkaapissa 3–4 päivää ja sen voi myös pakastaa. Se kestää hyvin uudelleen lämmityksen.

4. Voiko lanttulaatikon pakastaa?

Ehdottomasti. Sekä raaka että paistettu laatikko voidaan pakastaa. Sulata hitaasti jääkaapissa ja lämmitä uunissa tai mikrossa.

5. Voiko maidon tai kerman korvata?

Kyllä. Voit käyttää kasvipohjaisia vaihtoehtoja kuten kaura- tai soijakermaa. Maku ja rakenne voivat hieman muuttua, mutta lopputulos on silti maukas.

6. Mihin lanttulaatikko sopii?

Se on klassinen osa joulupöytää, mutta sopii myös:

  • Liharuokien kuten kinkun tai paistin lisukkeeksi
  • Kasvispöytään muiden laatikoiden rinnalle
  • Arkena esimerkiksi paistetun kalan tai kasvispihvien kanssa

Voiko reseptiä muokata?

Kyllä. Voit säätää makeutta siirapin määrällä, käyttää gluteenittomia korppujauhoja tai lisätä kananmunaa rakenteen vahvistamiseksi.

Kauppalista

Yhteistyössä