Saaristolaisleipä
- 30 min Työaika
- 12 h Valmistusaika
- Helppo Vaikeustaso
Uusimmat reseptit
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu
Saaristolaisleipä on tuttua pitopöydistä ja juhlapöydistä. Leivän ominaismaku tulee kaljamaltaista ja reilusta siirappimäärästä. Leivän valmistus on kohotuksineen ja pitkine paistoaikoineen hieman aikaa vievää, mutta hämmästyttävän helppoa. Kannattaa kokeilla! Leipävuokia voi ostaa myös kertakäyttöisinä.
Advertising information
Ainekset
45 annosta
3 leipää
- 1 l piimää
- 75 g hiivaa
- 3-4 dl tummaa siirappia
- tai leipäsiirappia
- 3 dl kaljamaltaita
- 3 dl vehnäleseitä
- tai ruisleseitä
- 3 dl ruisjauhoja
- 1 rkl suolaa
- 10 dl vehnäjauhoja
- voisula
- tai margariinisula
Voiteluun:
- 3 rkl vettä
- 1 rkl siirappia
Valmistusohje
- Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi.
- Murenna joukkoon hiiva.
- Lisää siirappi, kaljamaltaat, leseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot.
- Anna kohota noin 1 ½ tuntia.
- Voitele leipävuoat voisulalla tai margariinilla.
- Jaa taikina kolmeen reilu litran vetoiseen leipävuokaan.
- Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 2 tuntia.
- Voitele paiston loppuvaiheessa leivät siirappi-vesiseoksella.
- Kumoa ja jäähdytä liinan alla.
- Parhaimmillaan saaristolaisleipä on seistyään viileässä kahdesta kolmeen päivään.
- Tarjoa saaristolaisleivän seurana vaikka muikkuja.