Saaristolaisleipä

  • 30 min Työaika
  • 12 h Valmistusaika
  • Helppo Vaikeustaso
Saaristolaisleipä
  • Ei hyvä, 1 / 5
  • Parannettavaa, 2 / 5
  • Ihan ok, 3 / 5
  • Loistava, 4 / 5
  • Erinomainen, 5 / 5

449 arvostelua. Keskiarvo: 4.1/5

Ei arvosteluja

Hellapoliisi logo

Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu

Saaristolaisleipä on tuttua pitopöydistä ja juhlapöydistä. Leivän ominaismaku tulee kaljamaltaista ja reilusta siirappimäärästä. Leivän valmistus on kohotuksineen ja pitkine paistoaikoineen hieman aikaa vievää, mutta hämmästyttävän helppoa. Kannattaa kokeilla! Leipävuokia voi ostaa myös kertakäyttöisinä.

Alkuperäinen ohje Dansukkerilta.

Advertising information

Ainekset

45 annosta
3 leipää
  • 1 l piimää
  • 75 g hiivaa
  • 3-4 dl tummaa siirappia
  • tai leipäsiirappia
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 3 dl vehnäleseitä
  • tai ruisleseitä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 rkl suolaa
  • 10 dl vehnäjauhoja
  • voisula
  • tai margariinisula
Voiteluun:
  • 3 rkl vettä
  • 1 rkl siirappia

Ohje

  • Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi.
  • Murenna joukkoon hiiva.
  • Lisää siirappi, kaljamaltaat, leseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot.
  • Anna kohota noin 1 ½ tuntia.
  • Voitele leipävuoat voisulalla tai margariinilla.
  • Jaa taikina kolmeen reilu litran vetoiseen leipävuokaan.
  • Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 2 tuntia.
  • Voitele paiston loppuvaiheessa leivät siirappi-vesiseoksella.
  • Kumoa ja jäähdytä liinan alla.
  • Parhaimmillaan saaristolaisleipä on seistyään viileässä kahdesta kolmeen päivään.
  • Tarjoa limpun seurana vaikkapa muikkuja.

Kauppalista

Advertising information

Julkaisupäivä:

Reseptin on laatinut: