Mikä superfood?

Julkaistu: 13.03.2010
Olli Posti

Superfood on ilmiö, joka on viime aikoina päässyt esille ainakin naistenlehdissä.
Itselleni superfoodien tarkoitus ei ollut kuitenkaan auennut, joten päätin ottaa asiasta selvää, kun siihen tarjottiin mahdollisuutta.
Mikä superfood, kenelle ja miksi?

Tapasin Olli Postin tyttöystävänsä Saila Saarelaisen kanssa heidän pitämässään Superfood-luennossa, jossa sai esittää kysymyksiä mieltä askarruttaviin asioihin.
Ja niitähän riitti.
Ollilla todettiin MS-tauti noin kahdeksan vuotta sitten. Hän piti sitä kuolemantuomiona ja päätti laittaa elämän risaiseksi. Millään ei ollut enää väliä, edessä olisi kituuttava kuolema.
Elämä risaiseksi-vaiheessa hän hankki lentolipun Thaimaahan. Tarkoitus oli nauttia elämästä vielä kun se oli mahdollista.
Tuolla matkalla hän huomasi olonsa kohentuneen. Kun pitkän reissun jälkeen kotona ollessaan olo jälleen heikkeni, hän jäi miettimään mikä yhteys asioilla oli. Kaverit ehdottivat ilmastoeroja, mutta Olli oli toista mieltä. Kyseessä oli varmasti thaimaalaisten terveellinen ruokavalio.
Asia jäi vaivaamaan ja Olli kiinnostui selvittelemään millainen ruokavalio toisi paremman olon.
Olli perehtyi vuosi vuodelta yhä syvemmin ravinnon laatuun ja lopulta löysi superfoodit kolme vuotta sitten. Mikä sitten on superfood?

Superfood voisi olla yksinkertaisuudessaan käännettynä sellainen raaka-aine luonnosta, joka sisältää erityisen paljon ravintoaineita.
Kotimaisia superfoodeja ovat ainakin tuore nokkonen ja ruusunmarja. Mustikka ja tyrnimarja ovat lähellä sitä, Olli luettelee.
Olli ja Saila kertovat innoissaan, kuinka he elävät täysin normaalia elämää, eivätkä enää edes muista, että heillä molemmilla on diagnosoitu MS-tauti. He kertovat, miten paljon heillä on energiaa. Luennolla istuu naisia, jotka ovat tulleet kuuntelemaan, voisiko superfoodeilla poistaa tai vähentää omaa väsymystä, masennusta ja uupumusta.
Jään itsekin miettimään, miten pieni lisäenergia olisi tarpeen. Voisiko tässä olla ratkaisu?Kun kysyn mitä Olli sitten itse syö, jään kuultuani miettimään, onko kyseessä jokin hihhuli-ruokavalio. En todellakaan voi kuvitella eläväni syömällä rusinan kaltaisia goji-marjoja, kookosrasvasta, erilaisista jauheista ja marjoista tehtyjä supersuklaita ja nauttimalla viherpirtelöitä ja juomalla teetä.
Rakastan ruokaa ja haluan nauttia siitä, mutta miten ihmeessä voisin saada kaiken?
Olli sanoo, että kannattaa lähteä liikkeelle siitä, että parantaa raaka-aineiden laatua. ”Suosi luomua ja vähennä pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden käyttöä.
Lisää ruokavalioosi hyvää oloa tuovia raaka-aineita ja korvaa osa vaikkapa napostelupaloista superfoodeilla. Kun huomaat olosi kohentuvan, et enää halua niitä tuotteita, jotka aiheuttavat väsymystä ja pahaa oloa,” Olli selventää.
Nyt alkaa minustakin kuulostaa jo paremmalta ja loogiselta.Mikä tausta mahtaa olla hoikalla ja kauniilla Saila Saarelaisella?
Saila kertoo olleensa vegaani jo kolmetoista vuotta. Hänellä on MS-taudin lisäksi ollut paljon erilaisia vaivoja, johon ruokavalion korjaus on tuonut positiivisia muutoksia.
Vegaanina hän ei syö lainkaan lihaa tai lihavalmisteita, kanaa, äyriäisiä, maitotuotteita, kananmunaa, eikä mitään, mikä on peräisin eläimestä, ei edes hunajaa.

Kahdeksan vuotta sitten hän poisti ruokavaliostaan viljat ja hiivan. Nykyään Saila ei raakavegaanin tapaan kuumenna ruokaansa.

Saila on ollut hyväkuntoinen ja tekee pitkiä, tuntien kävelylenkkejä.Luennolla vilisee vieraita raaka-aineita: lucumajauhe, macajauhe, gojimarjat, kaakaopavut, MSM-jauhe, Fiesta Mole, hyvä suola, Agave nektari ja kookosöljy.
Hieman hämmentyneenä poistun paikalta. En kuitenkaan voi olla huomaamatta Ollin ja Sailan hyvää oloa. Ehkä pieni tarkistus omaankin ruokavalioon voisi olla tarpeen.

Olli on ollut puuhaamassa superfoodeja Suomeen noin kahden vuoden ajan.

Hän kertoo asioista mielellään lisää. Voit seurata hänen blogiaan ja käydä keskustelua osoitteessa: www.viidakkomies.com
Saila järjestää aiheesta myös henkilökohtaisia konsultaatioita, joita voit kysellä meilitse: saila.saarelainen@welho.comSuperfoodeihin voit tutustua ja tilata niitä netistä osoitteesta: www.puhdistamo.fiKokeile itse helppoa vihersmoothieta.

Vihersmoothie
1 annos

-banaani
-1/2-1 tilliruukku tai luomu tammenlehtisalaattia
-100-200 g mustikoita tai luomumansikoita
-hunajaa

Laita ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi juomaksi.
Nauti!

Kiinnostuitko yhteistyöstä?

Hellapoliisin sivustouudistus toi sivustolle lifestyle-osion, jossa voidaan esitellä monipuolisesti erilaisia ajankohtaisia tuotteita ja palveluita. Kerro lukijoillemme palveluista tai tuotteista omalla tyylilläsi tai anna meidän hoitaa sisältö.
Ota yhteyttä pienissä ja isoissa asioissa!

Ota yhteyttä pienissä ja isoissa asioissa!

Aiheeseen liittyvää lifestyle- sisältöä