Lainanhakijan opas – huomioi nämä asiat ennen lainan hakua

Julkaistu: 02.05.2023

Kaupallinen yhteistyö: Bondora.fi

Lainat ovat luottovälineitä, joissa rahasumma lainataan toiselle osapuolelle vastineeksi takaisinmaksusta tulevaisuudessa. Usein lainanantajat lisäävät takaisinmaksujen summien päälle korkoa, jota lainaaja maksaa lainattavan summan päälle. Lainat voivat olla tietyn, kertaluontoisen määrän tai ne voivat olla saatavilla luottokortin muodossa tiettyyn rajaan saakka.

Suurin osa suomalaisista tarvitsee rahalainaa jossain vaiheessa elämää. Syitä tälle voi olla esimerkiksi oman talon ostaminen, kesäreissun suunnitteleminen, mökin ostaminen, keittiöremontti, lemmikin sairastuminen tai esimerkiksi vesivahinko.

Lainaaminen on arkipäiväistä, mutta sitä kannattaa tehdä harkiten. Onkin todella tärkeää perehtyä lainanhakijan oppaaseen ennen lainan hakemista.

Lainavaihtoehtojen vertailu on tärkeää

Lainaa voi hakea eri paikoista ja sen vuoksi lainojen vertaileminen on todella tärkeää. Erilaisia tarjouksia voi saada monesti eri paikasta. Yleisin luulo on, että kaikki lainat haetaan netistä pankkien omilta verkkosivustoilta. Näin ei kuitenkaan aina ole.

Lainan voi saada edulliseen hintaan myös muista paikoista varsinkin jos kyseessä ei ole vakuudellinen laina. Siksi edullinen laina netistä löytyy monelle lainanhakijalle netissä toimivalta rahoituslaitokselta.

Selvitä lainan todellinen vuosikorko

Lainojen vertailussa saa monenlaisia vastauksia siitä, paljonko korot ovat ja mitä erilaisia kuluja lainan ottamiseen liittyy. On kuitenkin kaikkein tärkeintä tuijottaa lainan todellista vuosikorkoa.

Lainan todellinen vuosikorko koostuu lainan eri kuluista, kuten tilin avausmaksusta sekä tilinhoitomaksuista. Nämä määräytyvät eri lailla eri lainan myöntäjillä. Lisäksi todelliseen vuosikorkoon kuuluu tietysti lainan korko.

Paljonko lainaa tarvitsen?

Lainattava summa määräytyy tietysti tarpeen mukaan. Jos ollaan ostamassa esimerkiksi taloa, ovat lainasummat tietysti suurempia, kuin vaikka matkapuhelinta ostaessa.

Monesti lainaa varten lasketaan ensin käytettävissä oleva käsiraha ja sen jälkeen mietitään, paljonko lainaa tarvitsisi ottaa. Lopullinen takaisin maksettava summa koostuu paitsi lainattavasta summasta, niin myös vuosikorosta. Korko ja muut seikat taas riippuvat takaisinmaksuajasta.

Lainan takaisinmaksuaika

Mitään ei saa  yleensä ilmaiseksi. Rahan lainauskin on bisnestä, jonka vuoksi laina täytyy luonnollisesti maksaa korkoineen takaisin. Lainaa ei kannata ottaa liikaa, eli sitä kannattaa ottaa ainoastaan oikeasti tarpeeseen.

Lainaraha kun ei ole ilmaista ja summan kasvaessa myös korot kasvavat. Toisaalta liian lyhytkään takaisinmaksuaika ei ole hyvä, sillä elämässä voi tulla eteen yllättäviä tilanteita, jolloin takaisinmaksuissa voi tulla ongelmia.

Takaisinmaksu aikataulu täytyy suhteuttaa aina jokaisen omaan tilanteeseen ja siksi kannattaa huomioida takaisinmaksuaika tarkasti.

Asiakirjat ja ehdot

Lainan ottamisen yhteydessä selvitetään asiakkaalta aina kaikki tiedot maksuhistoriasta omaisuuteen ja muihin tietoihin. Tähän kannattaa varautua, sillä jotkut saattavat kokea tietojen kyselemisen jopa tungettelevana.

Lainan hakemiseen on silti tiettyjä ehtoja ja ne pysyvät lainapaikasta riippumatta lähes samoina. Niitä ovat esimerkiksi ikäraja lainaamiseen, henkilökohtainen puhelinnumero, henkilötunnus sekä kotiosoite Suomessa, luottotietojen nuhteettomuus, verkkopankkitunnukset tunnistautumiseen sekä säännölliset tulovirrat.

Näitä asioita moni lainanmyöntäjä pitää tärkeänä ja pankkien sekä lainantarjoajien omat sähköiset järjestelmät jo itsessään osaavat arvioida lainaajan tilannetta. Tämän lisäksi työntekijät tekevät arviota tilanteesta.

Lainan anominen on helppoa

Lainan anominen lainanmyöntäjältä on todella helppoa. Kannattaa sen vuoksi miettiä aina lainaamista harkitusti, sillä sitä ei kannata ottaa huvikseen.

Paitsi lainaaja itse niin myös lainan myöntäjä arvioi anojan tilanteen aina tapauskohtaisesti. Sopimusehdot voivat olla hyvin erilaisia eri paikoissa. Joissakin nettilainapalveluissa on käytössä myös kellonajat, ettei esimerkiksi keskellä yötä pystytä anomaan lainarahaa ollenkaan.

Laina auttaa todella monen ihmisen tilanteessa. Se auttaa toteuttamaan unelmia, auttamaan hädässä tai mahdollistamaan erilaisia asioita. Laina ei ole vihollinen, mutta sitä kannattaa käyttää apukeinona harkitusti.

Kiinnostuitko yhteistyöstä?

Hellapoliisin sivustouudistus toi sivustolle lifestyle-osion, jossa voidaan esitellä monipuolisesti erilaisia ajankohtaisia tuotteita ja palveluita. Kerro lukijoillemme palveluista tai tuotteista omalla tyylilläsi tai anna meidän hoitaa sisältö.
Ota yhteyttä pienissä ja isoissa asioissa!

Ota yhteyttä pienissä ja isoissa asioissa!

Aiheeseen liittyvää lifestyle- sisältöä