Kestävä mökkeily Hellapoliisin tapaan

Julkaistu: 13.07.2022
Yhteistyö

kaupallinen yhteistyö: laiturilla.fi

Mökkeilemällä voi olla osana mökkialueen kestävää kehitystä

Monivuotinen mökkihaaveemme toteutui muutama kesä sitten löytäessämme pienen ja suloisen mökin Mikkeliin kuuluvalta Haukivuorelta. Haukivuori oli meille ennestään täysin vieras, emmekä olleet koskaan aiemmin kuulleetkaan paikasta. Olin vuosien etsinnän aikana ehtinyt miettiä, että intuitioon on pakko luottaa tässäkin asiassa. Moni lähempänä Helsinkiä oleva mökkipitäjä ei tuntunut omalta, enkä voinut lähteä sellaiseen vastoin omaa tunnetilaa. Haukivuoren kauneus ja kotoisuus hurmasi jo ensi kerralla. Mietimme paljon miten voisimme toimia mökkeillessä vastuullisesti. Päädyimme laittamaan mökillä kaikki siihen kuntoon, että se lisäisi meidän viihtymistä ja viipymistä alueella kerrallaan pidempään ja puolestaan edistäisi alueen asukkaiden hyvinvointia muun muassa käyttämällä paikallisia palveluita ja suosimalla paikallisia tuotteita.

Mökistä toimiva etätyöpaikka

Koska mökin piti ehdottomasti olla erityisesti sopiva paikka työntekoon, listasimme jo harkintavaiheessa tärkeimpiä asioita töiden osalta. Toimivat nettiyhteydet, inspiroiva ympäristö, lähikauppa suhteellisen lähellä ja mahdollisuus säilyttää työhömme liittyvää rekvisiittaa, kuten astioita ja kuvausrekvisiittaa mökillä. Tänne oli hyvä rakentaa oma etätyöpaikka, sillä totuus on, että yrittäjä tekee töitä tavalla tai toisella viikon jokaisena päivänä. Meidän työn kannalta toimivaan työympäristöön kuului myös toimiva keittiö induktiotasoineen ja uuneineen. Hieman hidastusta aiheutti mökin pieni ja tehoton aurinkosähköjärjestelmä, mutta otimme selvää paljonko sähkötolpan hankkiminen maksaisi.

Keittiö ehdittiin remontoida jo ensimmäisenä syksynä ja tilaan asennettiin kytkentää vaille valmiiksi uuni, induktiotaso, liesituuletin ja jääkaappi. Kun sähkötolppa ensimmäisenä talvena ilmestyi tontin laidalle ja sähkötyöt toteutettiin heti keväällä Esedun oppilaiden avulla, tiesimme että meillä on kaikki mahdollisuudet ihanaan ja toimivaan ympäristöön. Pystyimme lataamaan puhelinten ja kameroiden akut ja sähköt mahdollistivat hälytysjärjestelmän kameroineen, josta saatamme katsella mökkipihaa eri vuodenaikoina. Uudet energiatehokkaat laitteet ja vihreän sähkön valinta olivat hyvä tapa huomioida kestävän kehityksen arvot mökilläkin.

Kestävä mökkeily

Etelä-Savo on panostanut erityisesti kestävään mökkeilyyn. Se koostuu ekologisesta, taloudellisesta, kulttuurisesta ja sosiaalisesta kestävyydestä. Tämä tarkoittaa sitä, että vapaa-ajanasuntoa käytetään aktiivisesti, vaalitaan luonnon monimuotoisuutta, kierrätetään, käytetään paikallisia palveluita ja olemme valmiita välillä antamaan omaakin osaamista alueen käyttöön osallistumalla vaikka vapaaehtoistoimintaan ja erilaisiin kylätapahtumiin. Olemme osaltamme pyrkineet toteuttamaan sitä sujuvasti omassa mökkeilyssämme. Meille se tarkoittaa sitä, että kuljemme matkat biokaasuautolla, johon saimme innostuksen juuri Haukivuorella. Meillä on kylällä biokaasun tankkausasemakin.

Pyrimme olemaan mökillä mahdollisuuksien mukaan pidempiä jaksoja kerrallaan. Ostamme pääosin kulutustavarat alueelta ja käymme syömässä paikallisessa ravintolassa. Kun kulutus siirtyy pidemmäksi aikaa mökkiseudulle, se tukee alueen taloutta. Pyykkipaikkakin löytyi Haukivuorelta eräästä taloyhtiöstä ja se on meille luksusta. Enää ei tarvitse kuljetella pyykkejä Helsinkiin ja takaisin. Olemme uusiokäyttäneet edellisen omistajan jättämiä kalusteita maalaamalla niitä omaan makuun sopiviksi. Keittiön kaapistotkin saivat jäädä, vaihdoimme tilalle vain uudet ovet, vetimet ja laatikostot. Ja ne huonekalut ja tarvikkeet, mille ei ole ollut käyttöä, olemme lahjoittaneet alueen Facebook-ryhmässä. Haukivuoren keskustassa sijaitseva jäteasema on muodostunut meille vakiopaikaksi, johon viemme muovi- ja kartonkijätteet, sekä pienmetallin ja lasipurnukat ja pullot kierrätykseen. Biojätteet kompostoimme omaan mökkikompostoriin ja käytössämme on biokäymälä. Pienillä valinnoilla voi itse vaikuttaa omaan viihtyvyyteen sekä mökkikunnan elinvoimaisuuteen ja sitä kautta omaankin hyvinvointiin. Meillä on alueesta, sen palveluista ja mahdollisuuksista iloinen ja kiitollinen olo.

Laiturilla -seminaari 2022

Pääsin kertomaan Mikkeliin Laiturilla -seminaariin omia ajatuksiani mökkeilijän näkökulmasta. Voit katsoa ja kuunnella tallenteen alta

Lue lisää kestävästä mökkeilystä täältä: laiturilla.fi/kestava-mokkeily

Vastapainoa tavalliseen arkeen

Moni ajattelee, että mökkeily on yhtä työleiriä. Meille se on vaihtelua omaan arkeemme. On kiva päästä puuhastelemaan ihan muita juttuja: ajamaan nurmea, istuttamaan kukkia ja jännittää nousevatko ne kukkapenkistä seuraavanakin kesänä. Suurta iloa tuottaa vesilintujen ja joutsenten seuraaminen järvellä.

Paikallisten palveluiden käyttäminen pitää kylän elinvoimaisena

Koimme, että haluamme olla myös antava osapuoli ja siksi meille oli selvää, että käytämme mahdollisimman paljon paikallisia palveluita, jotka ovat alkuvaiheessa olleet ennen kaikkea remonttipalveluita. Jotta Haukivuorella säilyy palveluja jatkossakin, on tärkeää käyttää paikallisia palveluita. Mökkitalkkarit ja remonttimiehet tekevät meidän mökkiläistenkin elämästä sujuvaa ja helppoa. Kaikkea ei kannata eikä tarvitse tehdä itse. Kun työn jättää ammattilaisille, tulee tukeneeksi paikallisten mahdollisuuksia elää alueella ja itselle jää enemmän aikaa muuhun tärkeään.

Paikalliset tapahtumat tuovat sisältöä päiviin

Nyt kun suurimmat remontit on tehty, olemme voineet käyttää silloin tällöin aikaa myös muuhun kuin remontteihin ja työhön. Haukivuorella on yllättävän paljon aktiviteetteja aina suolentopallon MM-kisoista erilaisiin urheilutapahtumiin ja juuri kylälle avattu Wanha Saha Kulttuuriklubi tarjoaa tansseja, elävää musiikkia, teatteria ja mahdollisuuden järjestää omia juhlahetkiä tilassa. Takakonttikirppiskin on mainio tapahtuma, jossa voi tehdä löytöjä ja nauttia vaikka paikallista jäätelöä kesäpäivän lomassa. Oikeastaan voisi todeta, että suurinta iloa tuottaa muut kuin aineelliset asiat, kuten luonto ja sen seuraaminen, teatteriesitykset ja tapahtumat, joissa tapaa muita ihmisiä.

Mökkeily on tuonut uutta mielenkiintoista sisältöä elämään

Meistä tuntuu, kuin olisimme saaneet ihan uuden elämän uusine ihmisineen ja paikkoineen ja se tekee elämästä entistä rikkaampaa. Välillä tulee vaihdettua talven aikana kuulumisia paikallisten kanssa viestein tai puhelimitse. Talvisin emme mökillä käy, vaan odotamme, että lumet sulaa ja säntäämme tontille taas täynnä uusia ideoita.

Paljon on vielä nähtävää ja koettavaa, mutta se onkin hauskaa. Monta retkeä on tekemättä ja monta kokemusta kokematta. Erilaiset luomutilat ja katettu marjatarha rikastuttavat paikallisten ja kausiasukkaiden arkea ja ruokalautasta ja alueella tuotetaan useita tuttuja tuotteita ihmisten ruokapöytiin ympäri Suomen.

Vuokramökeiltä käsin voi tutustua Etelä-Savon mökkipitäjiin

Etelä-Savossa ja Haukivuorellakin on upeita eritasoisia mökkejä ja huviloita vuokralla päivästä viikkoihin ja pidemmäksikin aikaa. Pienemmillä pyrähdyksillä voit tunnustella kiehtooko alue juuri sinua ja perhettäsi. Ehkä sinäkin löydät oman paratiisin täältä ja voit vuokrata tai jopa hankkia oman paratiisipaikkasi alueelta.

Seuraa mökkeilyämme somekanavissa, kuten Instagramissa ja TikTokissa @hellapoliisi

Laiturilla.fi -sivustolta löydät runsaasti vinkkejä vapaa-ajan asumiseen ja matkailuun Etelä- Savossa. Katso lisää: laiturilla.fi
Kiinnostuitko yhteistyöstä?

Hellapoliisin sivuilla on myös lifestyle-osion, jossa voidaan esitellä monipuolisesti erilaisia ajankohtaisia tuotteita ja palveluita. Kerro lukijoillemme palveluista tai tuotteista omalla tyylilläsi tai anna meidän hoitaa sisältö.
Ota yhteyttä pienissä ja isoissa asioissa!

Ota yhteyttä pienissä ja isoissa asioissa!

Aiheeseen liittyvää lifestyle- sisältöä

Yhteistyössä