Haastattelussa muusikko Juha Tapio

Julkaistu: 07.01.2009

Juha Tapio on lahjakas artisti, jonka kappaleita soitetaan ahkerasti radiokanavilla. Hän on säveltänyt, sanoittanut ja laulanut kuudella pitkäsoitollaan itsensä suomalaisten sydämiin. Juha on loistava esimerkki siitä, että työ jota tekee sydämestä, kantaa varmasti hedelmää.
Hellapoliisi halusi ottaa selvää mitä kuuluu juuri 10-vuotis juhlakiertueen tehneelle laulajalle.

Syyskuussa julkaistiin uusin albumisi Suurenmoinen elämä, joka on ylittänyt jo 30 000 myydyn levyn rajan. Uskalsitko villeimmissä unissakaan toivoa tällaista menestystä näin pienessä ajassa?

Kyllähän sitä aina toivoo että hommat menisivät putkeen, mutta huomaa kuitenkin yllättyvänsä positiivisesti jos niin käy. Levymyyntien pysyminen hyvällä tasolla ja vieläpä se, että ne levy levyltä myyvät enemmän, on harvinaista, joten muistutan itselleni että osaan nauttia ja olla kiitollinen siitä, että saan tehdä työtäni näin suotuisissa olosuhteissa.

Miten aikoinaan tulit lähteneeksi musiikkibisnekseen?

Olen alusta lähtien vain nauttinut tekemisestä, löytämisen ilosta lauluja tehdessä ja ihmisten ja vähän itsenikin kohtaamisesta niitä laulaessa. Puskaradio ja muutamat onnelliset sattumat ovat tasoittaneet tietäni, ja nyt saan tehdä tätä samaa isommalle yleisölle kuin olisin osannut odottaa. Varsinaisesti en koe missään vaiheessa lähteneeni musiikkibisnekseen, ennemminkin pyrin pysyttelemään erossa bisnesajattelusta, vaikka sitäkin puolta tietysti tulee väkisinkin mukaan, kun esimerkiksi kiertueita järjestetään.

Olisitko uskonut ensimmäistä levyä tehdessäsi, että musiikista tulee vielä ammattisi?

Tietenkin siinä vaiheessa kun pääsi levyttämään, niin hommaan alkoi suhtautua totisemmin ja ammattimaisemmin. Oikeastaan vasta tämän uusimman levyn kanssa tuntui, että osaan jo kirjoittamista niin paljon, että siitä voisi tulla mulle isona ammatti.

Musiikkisi suurkuluttajille jokaiselta levyltä löytyy useita kappaleita, jotka muodostuvat erityisen rakkaiksi ja tärkeiksi. Osaatko itse nimetä suosikkilevysi tai suosikkikappaleesi?

Jokainen levy tai biisi on oikeastaan askel kohti sitä mitä minun musiikkini ja ilmaisuni loppujen lopuksi on. Jos osuisin maaliin ihan täydellisesti ja pystyisin ilmaisemaan itseni tyhjentävästi, olisi se luultavasti tämän homman loppu. Sen takia, vaikka minulla omat suosikkini onkin, ajattelen että ne parhaat ovat toivottavasti vielä tulossa.

Olet juuri kiertänyt bändisi kanssa 23 keikkaa sisältävän juhlakiertueen. Miten sinut otettiin kiertueella vastaan?

Kiertue oli loistava kokemus ja menestys, oikeastaan kaikki meni paremmin kuin osasin odottaa! Salit olivat täynnä ja yleisön palaute loistavaa, eli en voi olla muuta kuin kiitollinen ja tyytyväinen. Muutenkin se, että järjestimme kiertueen itse, tuntui hyvältä: toimia omilla ehdoilla ja olla vastuussa yleisön lisäksi vain itselleen ja bändilleen. Sopii tämmöiselle yksinäiselle ratsastajalle.

Uskotko vielä jonain päivänä palaavasi opettajan ammattiin?

Tällä hetkellä ei ole kiirettä sinne päin, enkä osaa sitä vaihtoehtoa ajatella. Itse työssähän ei todellakaan ole mitään vikaa, joten koskaan ei pidä sanoa ”että ei koskaan.”

Mieleenpainuvimpia muistoja vuosien varrelta, jotka olet saanut kokea nimenomaa ammattisi kautta?

Kyllä tämän syksyn kiertue oli niin huikea ponnistus ja onnistuminen, että se jää varmaan mieleen vaikka vastaavia tulisi myöhemminkin. Muuten mieliinpainuvimpia juttuja ovat ihmisten viestit ja palautteet siitä, kuinka laulut ovat merkinneet jotain todellista ihan oikeassa elämässä. Sen parempaa palautetta ei lauluntekijä voi saada. Lisäksi se, että minut on ammattini takia kutsuttu mukaan erilaisiin hyväntekeväisyysprojekteihin eri puolille maailmaa kokemaan ja näkemään asioita joita muuten en olisi kokea ja nähdä, on ollut merkityksellistä sekä taiteen tekemiselle että – ja aivan erityisesti – minulle yksityishenkilönä.

Kuinka onnistut kerta toisensa jälkeen säveltämään ja sanoittamaan niin tunteisiin vetoavia kappaleita ja pukemaan sanoiksi ihmiselämän ilot ja surut? Kuljetko siis tuntosarvet ojossa kaiken aikaa?

En kaiken aikaa, mutta laulunkirjoitusprosessin aikana lakkaamatta. Eipä tuohon ole muuta salaisuutta kuin sinnikäs työ ja sitoutuminen siihen, että ei päästä työtä käsistään ennenkuin tavoittaa jotain todellista ja oleellista.

Ihmiset tulevat rentoutumaan ja rauhoittumaan keikoillesi. Kuinka itse rentoudut?

Läheisteni, eli perheen ja ystävien kanssa elämällä tavallista arkea, se on jo itsessään vastapainoa esiintymiselle. Urheilla ja lukea yritän myös kunhan aikaa liikenee.

Miten ruokailet keikkareissuilla?

Huonosti! Epäsäännöllisesti ja epäterveellisesti. Tosin kun mahdollisuus on, niin yritän kyllä nautiskella ja otan ilon irti jos matkan varrella pääsee oikeasti syömään laadukkaasti.

Kuka perheessäsi valmistaa ruoan?

Se joka ehtii, toisin sanoen on kotona silloin kun ruoka-aika lähestyy. Joskus yhdessä, mutta ehkäpä päävastuu on kuitenkin paremmalla puoliskolla.

Mikä on oma bravuurisi?

Pastaruokaa tehdessä tunnen oikeasti että osaan tehdä hyvää.

Eksoottisin ruoka jota olet maistanut?

Venäjällä ja Afrikassa tuli vastaan muutamia lajeja, joista ei oikein tiennyt mitä ne olivat, mutta eipä muuten listalleni ole eksynyt mitään kovin erikoista.

Mitä ruokakaapistasi löytyy aina varmasti?

Hedelmiä! Joskus on kiire ja laiskottaakin niin, että ei tule väsätyksi mitään salaattia ruuan kanssa, noilla voi sitten kompensoida.

Millaisen aterian ehdit valmistaa puolessa tunnissa?

Kyllähän siinä voi valmistaa vaikka ihan useammankin ruokalajin kavalkaadin, riipuen tietysti vaatimustasosta… Kesällä grillatessa tämä toteutuu useinkin, ilta-auringossa on kiva huseerata monta juttua yhtä aikaa.

Mistä toivot ihmisten muistavan sinut?

Säkenöivästä ulkonäöstä. (naurua)

Terveisesi Hellapoliisi-sivuston lukijoille:

Hyvä kun olette eksyneet hyville sivuille, ottakaa hyöty talteen ja jakakaa takaisin!

 

Kiinnostuitko yhteistyöstä?

Hellapoliisin sivuilla on myös lifestyle-osion, jossa voidaan esitellä monipuolisesti erilaisia ajankohtaisia tuotteita ja palveluita. Kerro lukijoillemme palveluista tai tuotteista omalla tyylilläsi tai anna meidän hoitaa sisältö.
Ota yhteyttä pienissä ja isoissa asioissa!

Ota yhteyttä pienissä ja isoissa asioissa!

Aiheeseen liittyvää lifestyle- sisältöä

Yhteistyössä