1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (2 arvostelua. Keskiarvo: 5,00/5)

Artikkeli on toteuttu yhteistyössä Suomen Diakoniaopiston kanssa.

Suomen Diakoniaopiston viidennen kerroksen ikkunasta avautuu upeat maisemat Helsingin Linnanmäkeä vastapäätä. Olemme opetuskeittiössä, jossa on kymmenkunta maahanmuuttajataustaista opiskelijaa. Ryhmä on oikeasti suurempi, mutta osa opiskelijoista on töissä koulun opiskelijaravintolassa Herttoniemen Sovinnon kampuksella Roihupellossa.

Olen tullut tutustumaan oppilaitokseen jossa voi opiskella itselleen hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnon. Linjalta valmistuu kokkeja ja tarjoilijoita.

Opiskelijat ovat aikuisopiskelijoita, joista useimmilla on pitkäkin tausta keittiöalalta, mutta ilman suomalaista koulutusta. Opiskelemaan voi tulla silti ilman alan kokemustakin. Oppilaat haastatellaan ja selvitetään, että opiskelumotivaatiota löytyy.

Jokaiselle opiskelijalle tehdään yksilöllinen oppimispolku, jossa huomioidaan jo aiemmin opitut taidot. Nopeimmat valmistuvat alle vuodessa ja aloittelijakin valmistuu kahdessa vuodessa.

Ryhmässä opiskellaan ravintola-alan opintojen lisäksi myös muita aineita. Ammatillisten tietojen ja taitojen lisäksi opiskellaan suomen kieltä ja työelämätaitoja parannetaan tarvittaessa esimerkiksi tietotekniikan, yrittäjyyden ja matematiikan opinnoilla.

Ryhmässä vallitsee hyvä yhteishenki. Toisia autetaan ja opittuja taitoja jaetaan muille opiskelijoille. Opiskelijat työskentelevät neljänä päivänä viikossa erilaisissa keittiöissä ravintoloista vanhainkoteihin. Harjoittelupaikkoja haetaan itse, mutta tarvittaessa opettaja auttaa uusien harjoittelupaikkojen löytämisessä. Joka viikko on yksi lähiopetuspäivä. Opiskelu- ja työpäivät ovat 6-8 tunnin mittaisia.

Suomen Diakoniaopistoon on jatkuva haku ravintola-alan opintoihin, mikä tarkoittaa joustavaa aloitusajankohtaa ja opiskelemaan pääsee pisimmilläänkin odottaen kolmessa kuukaudessa.

Ensimmäiset kaksi viikkoa oppilas osallistuu lähiopetukseen ja sen jälkeen keittiötaitoja hiotaan 3-5 viikkoa opiskelijaravintolassa Sovinnon kampuksella. Opiskelu on oppilaalle maksutonta.

Monet ovat löytäneet koulun TE-toimiston suosituksesta tai aikaisempien opiskelupaikkojen opettajat ovat osanneet siitä kertoa. Osa on kuullut koulusta ystäviltään.

Opiskelijoilla on hymy herkässä. Moni haaveilee omasta ravintolasta ja innovatiivisiakin ideoita he ovat kehitelleet. Keittolevyillä valmistuu upeita luomuksia. Opettaja saa lämpimän halauksen 41-vuotiaalta opiskelijalta joka on kotoisin Vietnamista. Tässä ryhmässä opiskelijat ovat pääosin Aasiasta: Vietnamista, Kiinasta, Thaimaasta, Filippiineiltä ja Iranista. Opiskelemaan voi hakea kuka tahansa kansallisuudesta riippumatta.

Opettajalla on aikaa kaikille. Ruokapöydän on kattanut tarjoilijaopiskelija, jonka kanssa opettaja käy läpi vielä tarjoilun perusteita, kuinka lautasia kannetaan ja miten ruokailuvälineet lukitaan alimmalle lautaselle.

Yhdessä ruokaillessa opettaja kyselee oppilailta heille ajankohtaisia asioita.

Pinja Grönholm on työskennellyt koulun opettajana yli 10 vuotta. Hän on mukana opiskelijan koulutuksessa alusta loppuun asti ja kertoo, että hän pääsee näkemään miten opiskelijalla sujuu kaikissa vaiheissa ja missä he tarvitsevat tukea, jotta tilanteeseen saadaan tarvittaessa oikeanlaista apua. Lämpimistä väleistä opiskelijoiden kanssa kertoo sekin, että moni ottaa yhteyttä vielä vuosienkin jälkeen kertoakseen mitä heille kuuluu.

Suomalaisetkin ruoat ovat harjoittelupaikoissa tulleet tutuiksi. Kun kysyn löytyykö suomalaisista ruoista omia suosikkeja, tulee vastaus nopeasti: ”Mustikkakukko, mustikkapiirakka, lohikeitto ja pyttipannu. Onko blinit Suomesta? Niistäkin minä tykkään”, sanoo vietnamilainen nainen hymyillen.

Tässä ryhmässä aistii mukavan tunnelman. Kyseessä on aikuisia, jotka haluavat itselleen ammatin. He tietävät, että työnhaku on helpompaa, kun on tutkintotodistus.

Lähden pois ilahtuneena. Tässä oppilaitoksessa annetaan upea mahdollisuus kotoutua Suomeen ja päästä kiinni työelämään ja luomaan suhteita muihin, sekä maahanmuuttajiin että kantaväestöön. On helppo yhtyä koulun sloganiin: ”Uskomme mahdollisuuksiin, uskomme ihmisiin.”

Oppilaat kiittävät läsnäolostani hymyillen ja toivotan heille mitä parhainta jatkoa.