1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (27 arvostelua. Keskiarvo: 3,63/5)

Gluteenittomia reseptejä on pyydetty paljon. Kevään Gastromessuilla Keliakialiiton työntekijä tarttui minua hihasta ja toivoi, että kehittelisin sivustolle enemmän gluteenittomia reseptejä.
Kyselin hänen lisäkseen hieman vinkkejä lukijoiltakin hyvän gluteenittoman leivän reseptistä, mutta joka paikasta tuntui tulevan vastaus, ettei sellaista oikein ole löytynyt.
Pengottuani sähköpostiani, löysin erään lukijan lähettämän reseptin, jota päätin testata, koska sitä kehuttiin toimivaksi. Alkuperäisessä ohjeessa taikinaan laitettiin porkkanaraastetta, mutta itse korvasin sen juustoraasteella.

Valmistin leivän Tefalin leipäkoneellani, jossa on gluteenittoman leivän leivontaohjelma.
Helppoa ja vaivatonta leivän leivontaa ja täytyy sanoa, että tämä ohje toimi. Leipä oli pehmoinen sisältä ja rapeakuorinen päältä ja maku oli hyvä minustakin, vaikken gluteenittomia tuotteita normaalisti syökään.

Semper valmistaa erilaisia gluteenittomaan ruokavalioon sopivia tuotteita. Katso tuotevalikoimaa ja reseptivinkkejä tästä.

Mitä sitten on keliakia?

Keliakia on elinikäinen vehnän, ohran ja rukiin sisältämän valkuaisaineen, gluteenin, aiheuttama sairaus. Sen ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio. Vain ihokeliakiassa voidaan tarvita lisänä myös lääkehoitoa.

Muistathan, että valmistat gluteenittomat ruoat aina omilla, puhtailla välineillä niin, etteivät ne pääse kosketuksiin kiellettyjä viljoja sisältävien elintarvikkeiden kanssa! Keliaakikolle pitää olla myös oma margariini-, tai voirasia, sekä oma tarjoilulautanen. Pienikin muru väärää viljaa voi saada suolinukan vaurioitumaan, jonka paraneminen kestää jopa kuukausia.

Katso lisätietoja keliakiasta tästä.

Gluteeniton juustoleipä leipäkoneella

4 dl vettä
1/2 dl öljyä
100 g juustoraastetta tai porkkanaraastetta
2 rkl siirappia (ei leipäsiirappia!)
1 tl suolaa
500 g (=1 pkt) Semper Karkeaa luontaisesti gluteenitonta jauhoa
2 dl Semper MIX jauhoseosta
2 pss (a 11 g) kuivahiivaa

Mittaa ainekset leipäkoneen kulhoon ohjeenmukaisessa järjestyksessä.
Valitse ohjelma ja käynnistä kone.

Lisää suosikiksi
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy palveluun lisätäksesi suosikki reseptejäsi.