1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (51 arvostelua, keskiarvo: 3,57 / 5)
Ladataan...

Kinkku-juusto-pastasalaatti 80:lle hengelle

Tulipa yllä olevasta kuvasta pimeä, eihän siinä näy läheskään kaikki
ainekset, ainakaan kunnolla. Tämä salaatti on tehty ystäväni isän 60
vuotisjuhliin. Hän (ystäväni) valitsi mieleisen ohjeen blogistani,
mutta toivoi, että muuttaisin ainesten suhteita hieman edullisempaan
suuntaan. Siksi laitoin tämän toistamiseen tänne. Joku jo ihmettelikin,
miten pystyn arvioimaan kuinka paljon salaattia pitää valmistaa.

Se
on loppujen lopuksi yksinkertaista. Mietitään mitä kaikkea muuta on
tarjolla ja suhteutetaan sen mukaan sopiva annoskoko per henkilö. Tässä
salaatissa annoskoko on noin 150 g. Tarjolla oli lämmintä ruokaa,
lisäkesalaattia, leipiä jne. Lisäksi mulla alkaa olla kokemusta sen
verran isoille määrille valmistamisesta, että osaan (vaikka sanonkin)
arvioida aika hyvin määriä. Se on totta, että jotkut eivät ota
ollenkaan, toiset syövät enemmän, mutta usein se ei juurikaan vaikuta
lopulliseen menekkiin. Tärkeää on, että kaikille riittää, muttei sitä
tarvitse silti varata järjettömiä määriä henkeä kohden. En tiedä miten
tämä salaatti on uponnut vieraisiin, onko se riittänyt, vaiko loppunut,
vai onko sitä kenties jäänyt tolkuttomasti yli. Saan vastauksen
varmasti, kunhan juhlat on juhlittu.

Tämän salaatin
valmistamiseen kului aikaa kaksi tuntia. En käyttänyt valmiiksi
pilkottuja aineksia, vaan tein kaiken itse. Sekoitin ensin kermaviilin
ja majoneesin, jonka joukkoon paprikajauhetta väriä antamaan.
Mielestäni tässä on niin paljon hyviä raaka-aineita, ettei niiden
makua kannata peitellä isolla maustemäärällä. Majoneesissahan on makua
jo itsessään. Kastikkeen joukkoon silppusin puntin persiljaa, hieman
jätin koristeeksi. Itse rakastan yrttejä ja persiljaa olisi tähän
määrään voinut minun makuuni olla enemmänkin.

Keitin pastan
kahdessa erässä väljässä vedessä ja huuhtelin juuri ja juuri kypsän
pastan kylmällä vedellä, ettei se jälkikypsyisi.

Kinkun
leikkasin suikaleiksi, juuston kuutioiksi, kirsikkatomaatit ja rypäleet
puolitin. Hunajamelonista otin palloraudalla palloja ja loput rippeet
leikkasin pieniksi kuutioiksi. Ananaksen paloittelin ja persiljan
silppusin. Salaatin kokonaispaino noin 12 kg. Tilavuutena noin 1,5
ämpärillistä.


Kinkku-juusto-pastasalaatti 80:lle hengelle


1,5 kg (raakapaino) Tricolori-simpukkapastaa (pieni)
1,7 kg maalaiskinkkua/palvikinkku a(huomioi hävikki, muutama sata grammaa)
1,6 kg kermajuustoa/polaria
2 litraa (n 1,8 kg majoneesia)
2 kg kermaviiliä
paprikajauhetta
1 puntti persiljaa
500 g- 1 kg tummia rypäleitä
1 kg kirsikkatomaatteja
1 kg hunajamelonia (hävikkiä syntyy kuorista ja siemenistä)
2 isoa prk ananasta renkaina/paloina

Salaatti
kulki juhlapaikalle kätevästi kannellisessa ämpärissä, sekä isossa
muovikulhossa. Koristeeksi jätin hieman tomaatteja, rypäleitä ja
persiljaa. Tässä salaatti on siis ämpärissä ja aika aneemisen näköistä.

Lisää suosikiksi
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy palveluun lisätäksesi suosikki reseptejäsi.