Vappumenu kymmenelle

  • 2 h Työaika
  • 2 h Valmistusaika
  • Vaativa Vaikeustaso
Vappu - menu kymmenelle
  • Ei hyvä, 1 / 5
  • Parannettavaa, 2 / 5
  • Ihan ok, 3 / 5
  • Loistava, 4 / 5
  • Erinomainen, 5 / 5

27 arvostelua. Keskiarvo: 3.6/5

Ei arvosteluja

Vappu on toukokuussa vietettävä työläisten juhla, jolloin iloinen karnevaalihenki normaalisti täyttää kadut ja kaupungit. Ilmojen salliessa on hyvä syy kaivaa grilli esille ja ottaa esimakua lähestyvästä grillikaudesta. Pihan perältä saattaa jo pilkahdella narsissejakin. Vaikka luonto on vasta heräilemässä talven jäljiltä, on ihana pysähtyä hetkeksi nauttimaan perheen ja ystävien kesken pikkupurtavaa terassille tai keittiön pöydän äärelle.

Katso lisää VAPPU reseptejä

Advertising information

Ainekset

10 annosta
PERUNASALAATTI
  • 1½ kg perunoita
  • 1 tl suolaa
  • 1 hopeasipuli TAI
  • 1 keltasipuli (vaihtoehto)
  • 2 omenaa
  • 2 maustekurkkua
  • 2 prk kermaviiliä
  • 2 tl sinappia
  • 1-2 rkl sitruunamehua
  • suolaa
  • ½-1 ruukku persiljaa hienonnettuna
JUUSTOSALAATTI
  • 1 ruukku jääsalaattia
  • tai friseesalaattia
  • 200 g kermajuustoa
  • 125 g mozzarellaa
  • 100-200 g miniluumutomaatteja
  • 1 punasipuli
SAVULOHIRUISNAPIT
  • 20 kpl ruisnappeja
  • 200 g ruohosipulituorejuustoa
  • 400 g lämminsavustettua lohta
  • 1 ruukku ruohosipulia silputtuna
  • 200 g ranskankermaa
  • sitruunapippuria
COLESLAW
  • 500 g varhaiskaalia
  • 2 porkkanaa
  • 2 dl majoneesia
  • 1 tl sinappia
  • 1 rkl vaaleaa viinietikkaa
  • mustapippuria myllystä
  • ripaus suolaa
  • tuoretta persiljaa
PARMANKINKKUA JA MELONIA
  • ½ cantaloupe-meloni
  • 70 g Parmankinkkua
  • halutessasi lisäksi balsamico-kastiketta
  • rouhittua mustapippuria
KATKARAPUKOLMIOLEIVÄT
  • 10 isoa paahtoleipä viipaletta
  • 200 g tuorejuustoa
  • 1 dl sitruunamajoneesia
  • sitruunapippuria
  • 10 miniluumutomaattia
  • 150 g katkarapuja
  • tuoretta rucolaa
LIHAPYÖRYKÄT
  • 1½ dl korppujauhoja
  • 3 dl vettä
  • tai kermaa
  • 700 g jauhelihaa
  • 2 kananmunaa
  • 2 tl paprikajauhetta
  • ¾ tl suolaa
  • ripaus cayennepippuria
  • 1 tl rakuunaa
  • 3 kevätsipulinvartta hienonnettuna
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
GRILLATTUA PORSAAN ULKOFILEETÄ JA MARINADI
  • 1 kg porsaan ulkofileetä
  • ½ dl öljyä
  • 1 rkl sinappia
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • mustapippuria myllystä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
RATATOUILLE
  • ½ dl öljyä
  • 4 isoa sipulia
  • 1 iso munakoiso
  • 1 iso kesäkurpitsa
  • 1-2 paprikaa
  • 7 tomaattia
  • kiehuvaa vettä
  • 2-3 dl vettä
  • 5 valkosipulinkynttä
  • suolaa maun mukaan
  • mustapippuria myllystä
  • 1 tl kuivattua timjamia
MUNKIT
  • 1 l maitoa
  • 100 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 4 tl kardemummaa
  • n. 24 dl vehnäjauhoja
  • 200 g voita sulatettuna
  • 2 l öljyä paistamiseen
  • Sokerointiin Siro erikoishienoa sokeria
BERLIININPULLAT
  • puolet munkkitaikinasta
  • 1 kananmuna
  • tilkka vettä +
  • 300 g mansikanmakuista tomusokeria
TUULIHATTUDONITSIT
  • 3 dl vettä
  • 150 g voita
  • 2½ dl vehnäjauhoja
  • 4 kananmunaa
TUULIHATTUDONITSIT: Täyte
  • 2 dl vispikermaa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
TUULIHATTUDONITSIT: Pinnalle
  • 2 dl kaakaotomusokeria TAI
  • 2 dl mansikanmakuista tomusokeria (vaihtoehto)
  • 2 rkl vettä
MANSIKOITA JA KINUSKINEN DIPPIKASTIKE
  • 2 l tuoreita mansikoita
MANSIKOITA JA KINUSKINEN DIPPIKASTIKE: Dippikastike
  • 200 g ranskankermaa
  • ½-¾ dl fariinisokeria
SIMA
  • 8 l vettä
  • 500 g fariinisokeria
  • 500 g taloussokeria
  • 2-3 sitruunan mehua
  • 2 pientä palaa tuorehiivaa
  • 3⁄4 tl kuivahiivaa
  • rusinoita

Valmistusohje

  • PERUNASALAATTI
  • Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä ja kuori jäähtyneenä.
  • Kuutioi perunat tasakokoisiksi kuutioiksi.
  • Silppua sipuli.
  • Kuori omenat, poista siemenkota ja leikkaa omena pieniksi kuutioiksi.
  • Kuutioi myös maustekurkut.
  • Sekoita kermaviilin joukkoon sinappi, sitruunamehu, suolaa ja persiljasilppua.
  • Sekoita kastike muiden ainesten joukkoon ja tarkista maku.
  • JUUSTOSALAATTI
  • Revi ruukku- tai friseesalaatti vadille.
  • Paloittele kermajuusto ja mozzarella.
  • Puolita miniluumutomaatit.
  • Leikkaa kuorittu punasipuli ohuiksi renkaiksi.
  • Laita ainekset vadille ja tarjoa sellaisenaan tai salaattikastikkeen kanssa.
  • SAVULOHI-RUISNAPIT
  • Lado ruisnapit työlaudalle tai tarjoiluvadille.
  • Sekoita ruohosipulituorejuusto, paloiteltu lämminsavulohi, silputtu ruohosipuli, ranskankerma ja sitruunapippuri keskenään.
  • Tarkista maku.
  • Pursota tai lusikoi ruisnappien päälle.
  • COLESLAW
  • Raasta kaali ja kuoritut porkkanat karkealla raastinterällä.
  • Sekoita majoneesi, sinappi, viinietikka, mustapippuri ja suola keskenään.
  • Sekoita kastike raasteen joukkoon.
  • Ripottele joukkoon tuoretta persiljaa.
  • PARMANKINKKUA JA MELONIA
  • Kuori ja paloittele meloni pitkulaisiksi suikaleiksi tai viipaleiksi.
  • Kiepauta ympärille Parmankinkkua.
  • Laita tarjoiluvadille.
  • Valuta päälle halutessasi balsamico-kastiketta ja rouhi pinnalle mustapippuria!
  • Koristele rucolalla.
  • KATKARAPUKOLMIOLEIVÄT
  • Leikkaa leivistä kuoret ja puolita leipäviipaleet vinoviipaleiksi.
  • Sekoita tuorejuusto ja sitruunamajoneesi keskenään.
  • Mausta sitruunapippurilla.
  • Voitele leipäviipaleet seoksella.
  • Laita päälle halkaistut miniluumutomaatit, katkarapuja ja rucolaa.
  • Laita leipäpalat päällekkäin.
  • Kääri folioon ja nauti!
  • LIHAPYÖRYKÄT
  • Mittaa kulhoon korppujauhot ja neste.
  • Anna turvota hetki.
  • Lisää jauheliha, munat, mausteet ja hienonnetut kevätsipulinvarret sekä valkosipulit.
  • Kääntele taikina tasaiseksi ja muotoile tasakokoisiksi pyöryköiksi.
  • Laita vieretysten leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tai paista kuumassa pannussa rasvassa.
  • Vinkki! Pujota lihapyörykät pikkunakkien ja juustopalojen kanssa cocktailtikkuihin!
  • GRILLATTUA PORSAAN ULKOFILEETÄ
  • Poista lihasta mahdolliset kalvot ja leikkaa poikkisyin tasakokoisiksi pihveiksi.
  • Nuiji kelmun välissä.
  • Sekoita marinadin ainekset ja laita liha maustumaan marinadin kanssa pussiin tai kulhoon.
  • Kääntele aineksia maustumisen aikana.
  • Anna maustua muutama tunti tai mielellään yön yli.
  • Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen grillausta.
  • Grillaa fileepihvit molemmin puolin välillä kääntäen kuumassa öljytyssä grillissä.
  • Vinkki! Laita loppuvaiheessa grilliparilalle miniluumutomaatteja terttuina ja anna kuumentua.
  • RATATOUILLE
  • Lohko sipulit, kuutioi munakoiso, kesäkurpitsa ja paprika.
  • Vedä tomaatteihin ristikkäisviilto ja kasta ne kiehuvaan veteen, kunnes kuoret irtoavat.
  • Poista kuoret ja pilko tomaatit paloiksi ja hienonna valkosipulinkynnet.
  • Kuumenna öljy pannulla.
  • Paista sipulia, munakoisoa, kesäkurpitsaa ja paprikaa viitisen minuuttia koko ajan käännellen.
  • Lisää tomaatit, vesi, valkosipulit, suola ja mustapippuri, sekä timjami.
  • Jatka kypsennystä vielä noin viisi minuuttia.
  • Tarjoa sellaisenaan tai muuan ruoan lisänä.
  • MUNKIT
  • Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
  • Liuota joukkoon hiiva.
  • Lisää suola, sokeri, kardemumma ja vehnäjauhot alustaen.
  • Vaivaa lopuksi joukkoon sulatettu voi.
  • Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla.
  • Leivo pyöreiksi pulliksi ja kohota hetki.
  • Laita öljy paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna.
  • Laita kuumaan öljyyn yksi pulla reikäkauhaa apuna käyttäen.
  • Mikäli pulla painuu pohjaan, öljy ei ole tarpeeksi kuumaa.
  • Laske kolmesta neljään pullaa kerrallaan öljyyn ja anna kypsyä.
  • Käännä ympäri reikäkauhalla.
  • Nosta munkit talouspaperin päälle tarjottimelle ja kääntele Siro erikoishienossa sokerissa.
  • Vinkki! Jos haluat hillomunkkeja, laita pursotinpussiin tasaista hilloa tai marmeladia ja pursota ohutteräisellä pursotinterällä munkin pohjan läpi hilloa munkin sisään.
  • HUOM! Varaa munkkeja paistaessasi lähelle kansi, jolla voit tukahduttaa mahdollisesti syttyvän tulen. Pidä vesi kaukana munkkikattilasta!
  • Huom! Jos haluat valmistaa lisäksi Berliininpullia, säästä puolet taikinasta pullia varten!
  • BERLIININPULLAT
  • Ota puolet munkkitaikinasta sivuun ja valmista kuten munkit, mutta kohota pyöritettyjä pikkupullia liinan alla 15-20 minuuttia.
  • Voitele kananmunalla ja paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  • Sekoita mansikanmakuisen tomusokerin joukkoon vettä sen verran, että seoksesta tulee paksu, mutta levittyvä.
  • Valuta kuorrute munkkien päälle.
  • Vinkki! Voit halutessasi laittaa pullat muffini- tai muihin leivosvuokiin.
  • TUULIHATTUDONITSIT
  • Mittaa kattilaan vesi ja voi. Kuumenna, kunnes voi on sulanut.
  • Lisää vehnäjauhot yhdellä kertaa ja sekoita voimakkaasti, kunnes seoksesta muodostuu kiinteä pallo.
  • Anna jäähtyä hetki ja lisää munat yksitellen vatkaten.
  • Pursota taikinasta tasakokoisia rinkuloita tai pieniä palleroita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  • Paista 200 asteisessa uunissa 10-12 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut ja saanut kauniin värin.
  • Halkaise ja täytä jäähtyneet tuulihattudonitsit.
  • Leikkaa puolikkaiksi ja pursota alimmalle sokerilla ja vaniljasokerilla maustettua, vaahdotettua kermaa.
  • Sekoita kaakaotomusokerista tai mansikanmakuisesta tomusokerista ja vesitilkasta paksu, mutta levittyvä tahna. Valuta se täytettyjen tuulihattudonitsien päälle.
  • Säilytä jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka.
  • Vinkki! Voit pakastaa paistetut tuulihatut ilman täytteitä ja kuorrutusta. Ota huoneenlämpöön hetki ennen tarjoilua.
  • MANSIKOITA JA KINUSKINEN DIPPIKASTIKE
  • Sekoita fariinisokeri ranskankerman joukkoon ja anna sokerin liueta.
  • Tarjoa seuraksi tuoreita mansikoita.
  • SIMA
  • Kiehauta osa vedestä ja kaada sokerien päälle. Mikäli haluat tummempaa simaa, käytä pelkästään fariinisokeria.
  • Lisää loput vedestä, sekä sitruunoista puristettu mehu. Liuota hiiva pieneen nestetilkkaan ja lisää se haaleaan (noin 40 astetta) sokeriveteen.
  • Pullota sima seuraavana päivänä. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina.
  • Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia. Sima valmistuu viileässä noin viikossa, huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä.
  • Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa. Kun rusinat nousevat pullossa pintaan, se on yleensä merkki siitä, että sima on valmista.
  • Nauti vappumenu hyvässä seurassa!

Advertising information

Julkaisupäivä:

Reseptin on laatinut:

Yhteistyössä