Agricola-leivos

  • 15 min Työaika
  • 30 min Valmistusaika
  • Keskitaso Vaikeustaso
agricola-leivos
  • Ei hyvä, 1 / 5
  • Parannettavaa, 2 / 5
  • Ihan ok, 3 / 5
  • Loistava, 4 / 5
  • Erinomainen, 5 / 5

12 arvostelua. Keskiarvo: 4.6/5

Ei arvosteluja

Agricola-leivos on valmistettu raaka-aineista, joita oli käytössä jo Agricolan aikaan. Leivonnaisessa on erilaisia elementtejä, kuten rouheita pähkinöitä, hapokkaita omenoita, ihanaa tuoksuvaa kanelia, lempeää vaniljakreemiä, omenamarmeladia ja nämä kaikki eri kerroksissa. Leivoksen kruunaa pinnan makea marenki. Tätä herkkua riittää pienikin palanen.

Advertising information

Ainekset

20-24 annosta
Pohja 1:
  • 4 isoa kananmunaa
  • 3 dl sokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 80 g saksanpähkinöitä rouhittuna
  • 1 ½ dl maitoa
  • 150 g (1 ½ dl) sulatettua voita TAI
  • 150 g (1 ½ dl) margariinia (vaihtoehto)
Pohja 2:
  • 4 isoa kananmunaa
  • 3 dl sokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1-2 tl kanelia
  • 1 ½ dl maitoa
  • 150 g sulatettua voita TAI
  • margariinia
  • 4-6 hapokasta omenaa
Väliin:
  • n. 400 g omenamarmeladia
  • 2 dl vaniljakreemijauhetta
  • 6 dl vettä TAI
  • 6 dl maitoa (vaihtoehto)
Pinnalle:
  • 6 kananmunanvalkuaista
  • 2 ½ dl sokeria
Koristeluun:
  • saksanpähkinöitä

Valmistusohje

  • Valmista taikina 1.
  • Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  • Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lopuksi maito ja sulatettu voi tai margariini keskenään.
  • Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 225-asteisen uunin keskiritilätasolla noin 15 minuuttia.
  • Valmista taikina 2.
  • Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  • Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lopuksi maito ja sulatettu voi tai margariini keskenään.
  • Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  • Kuori ja paloittele omenat pieniksi kuutioiksi.
  • Ripottele ne piiraspohjan päälle.
  • Paista 225-asteisen uunin keskiritilätasolla noin 15 minuuttia. (marengin voi levittää tämän pohjan päälle jo ennen paistamista)
  • Levitä pohjan 1 päälle kerros omenamarmeladia. Sekoita vaniljakreemijauhe ja vesi tai maito keskenään ja anna tekeytyä hetki.
  • Levitä vaniljakreemi marmeladin päälle. Nosta päälle omenapohja.
  • Valmista marenki.
  • Erottele valkuaiset ja vatkaa valkoiseksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan voimakkaasti vatkaten.
  • Levitä marenkivaahto omenapohjan päälle ja ota väri pintaan kaasupolttimella (tai laita pinnalle jo paistovaiheessa).
  • Koristele Agricola-leivos saksanpähkinöillä.

Kauppalista

Advertising information

Julkaisupäivä:

Reseptin on laatinut:

Yhteistyössä