1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (40 arvostelua. Keskiarvo: 3,68/5)

Piparkakkutaikinoilla on eroja. Tätä ohjetta kokeilin Tammen suuresta keittokirjasta.
Itse en juuri piparkakuista välitä, mutta näitä söin monta, olivat ihanan siirappisen makuisia.
5-vuotiaani leipoi nämä kaverinsa kanssa, 2-vuotias keskittyi syömään koristeita ja minä hoidin paistamisen.
Kovin suurta taikinaa ei tästä tullut, ohje kannattaa mielestäni tuplata.
Kun piparit oli paistettu ja koristeltu, ne eivät kauaa ehtineet pöydällä vanheta. Ne olivat lasten mielestä niin herkullisia, kun ne oli ihan itse tehty!

Koristelussa lasten käsissä olivat omiaan DrOetkerin sokerituubit, itse tuon seoksen voi valmistaa lisäämällä tomusokerin joukkoon sitruunamehua tai vettä, muutama tippa kerrallaan, ettei seoksesta tule liian löysää. Seoksen voi värjätä elintarvikeväreillä, joita voi ostaa apteekeista (jauheet), päivittäistavarakaupoista (nesteet) ja nettikaupoista (jauheet ja geelivärit).
Jos koristeltuja pipareita haluaa laittaa kuuseen roikkumaan tai antaa lahjaksi, kannattaa koristeseos valmistaa lisäämällä munavalkuaisen joukkoon tomusokeria ja halutessaan väriä. Tuo seos kovettuu, eikä sottaa.

Rapeat maustepiparit

200 g leivontamargariinia
2 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl siirappia
1 dl kuohukermaa
1 tl jauhettua maustepippuria
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
7 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa

Sulata rasva kattilassa. Lisää sokeri, siirappi, kerma ja mausteet, sekoita, kunnes sokeri sulaa.
Kaada seos taikinakulhoon ja vatkaa kuohkeaksi.
Sekoita sooda jauhoihin ja lisää taikinaan, sekoita hyvin.
Anna taikina kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä, ota muotilla pipareita ja kypsennä leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 200 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia.
Koristele jäähtyneinä.