1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (3 arvostelua. Keskiarvo: 4,00/5)

Joulutortut voivat olla muutakin kuin luumumarmeladeilla täytettyjä tähtitorttuja. Jouluun vahvasti yhdistetyt tortut voidaan tarjoilla ympäri vuoden, kun muutat hieman muotoa ja tuunaat täytteitä mielesi mukaan. MTV Viiden jälkeen -ohjelmassa maistatetut Hellapoliisin joulutortut herättivät runsaasti kiinnostusta ja niihin toivottiin reseptejä. Voit käyttää resepteissä lehtitaikinaa, torttutaikinaa tai wienertaikinaa. Taikinoiden merkittävin ero on käytetyissä rasvoissa. Perinteisesti taikinoissa on käytetty palmuöljyä, mutta lehtitaikinaa löytyy myös palmuöljyttömänä. Wienertaikina puolestaan sisältää voita, kananmunaa, sokeria ja kermaa ja sisältämänsä hiivan vuoksi leivonnaista on syytä kohottaa hetki ennen paistamista. Osa täytteistä laitetaan vasta valmiin tortun päälle. Testaa mikä on oma suosikkisi! Ehkä keksit myös oman makuvariaatiosi.

Voit katso osuuden MTV -palvelussa tästä:
https://www.mtv.fi/sarja/viiden-jalkeen-10003637/torstai-16-12-klo-1700-1511428


(Torttuja maistatetaan noin 34 minuutin kohdalla)

Reseptit löytyvät myös MTV Makuja -sivuilta:
Hellapoliisi Kati Jaakosen makeat ja suolaiset joulutorttutäyteideat ihastuttivat torstaina Viiden jälkeen -ohjelmassa. Nyt Kati jakaa torttujen ohjeet!

Nämä herkkupalat maistuvat milloin tahansa. Voit käyttää poron tilalla myös kinkkua, lohta tai kypsää kanaa.

Savupororullat
5-10 annosta

500 g lehtitaikinalevyjä
300 g valmista riisipuuroa
50 g poron kylmäsavupaistia hienonnettuna
1 dl juustoraastetta
80-100 g punaista pestoa
mustapippuria myllystä
(1 kananmuna voiteluun)

Ota lehtitaikinalevyt sulamaan vieretysten huoneenlämpöön 15-20 minuutiksi.
Sekoita riisipuuron joukkoon hienonnettua poron kylmäsavupaistia, juustoraastetta, punaista pestoa ja mustapippuria myllystä. Tarkista maku.
Mikäli haluat pienempiä rullia, leikkaa lehtitaikinalevyt kahteen osaan ja kaulitse hieman suuremmiksi molempiin suuntiin. Isommat rullat valmistat kokonaisista lehtitaikinalevyistä hieman kaulitsemalla. Jaa täyte rullien keskelle lähes reunasta reunaan, käännä rulliksi siten, että sauma jää alaspäin. Voitele halutessasi kananmunalla ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen. Tarjoa lämpiminä.

Paista tortut haluamaasi muotoon ilman täytteitä ja jäähdytä. Koristele jäähtyneet tortut. Nämä Välimerelliset tortut maistuvat milloin tahansa.

Välimeren tortut
10 annosta

500 g lehtitaikinalevyjä
(1 kananmuna voiteluun)
n. 200 g feta- tai salaattijuustoa
10 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
5-10 miniluumutomaattia puolitettuina
n. ½ dl balsamicoa
10 basilikanlehteä

Ota lehtitaikinalevyt sulamaan vieretysten huoneenlämpöön 15-20 minuutiksi. Jaa levyt kahteen osaan ja tee niistä tähtitorttuja tai haluamasi mallisia torttuja. Voitele halutessasi kananmunalla. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen. Jäähdytä.
Murusta feta-tai salaattijuustoa päälle. Paina pinnalle ilmakuivatusta kinkusta kääritty ruusuke. Puolita miniluumutomaatti ja laita päälle 1-2 puolikasta. Valuta pinnalle balsamicoa ja koristele basilikalla.

Kotimaisen Herkkujuustolan Willi Wili on erittäin aromikas juusto, jonka sisällä kulkee villiyrttiraita. Se sopii mainiosti racletteen, mutta myös tortun täytteenä päärynän makuparina. Nämä tortut maistuvat erityisesti lämpiminä.

Villiyrtti-päärynätortut
10 annosta

500 g lehtitaikinalevyjä
n. 200 g Herkkujuustolan Willi Wili villiyrttijuustoa
1 iso päärynä kuorittuna ja paloiteltuna

Ota lehtitaikinalevyt sulamaan huoneenlämpöön 15-20 minuutiksi vieretysten työalaudalle.
Ota lehtitaikinalevyistä juomalasin avulla ympyröitä. Saat kaksi ympyrää jokaisesta levystä. Painele ne metallisen muffinivuoan pohjalle ja reunoille. Laita taikinan päälle pala päärynää ja päälle yrttijuustoa. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen.

Kylmäsavulohitortut ovat tyylikkäitä ja sopivat mainiosti joulupöytään tai vuoden vaihteen juhlintaan. Paista tortut haluamaasi muotoon ja täytä jäähtyneenä.

Kylmäsavulohitortut
10 annosta

500 g lehtitaikinalevyjä
(1 kananmuna voiteluun)
150-200 g kylmäsavulohituorejuustoa
200-300 g kylmäsavulohta
10 tupsua tilliä
(sitruuna- tai limepippuria myllystä)

Ota lehtitaikinalevyt huoneenlämpöön 15-20 minuuttia ennen paistamista. Laita ne vieretysten työlaudalle. Leikkaa levyt kahteen osaan ja muotoile haluamaasi muotoon. Voitele halutessasi kananmunalla. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla. Jäähdytä. Pursota pinnalle keko kylmäsavulohituorejuustoa ja paina päälle ruusuke kylmäsavulohesta. Koristele tillillä. Rouhi pinnalle halutessasi sitruuna- tai limepippuria.

Raakasuklaa-banaanitortut sopivat myös vegaanille, kun käytät kasvirasvasta valmistettuja lehtitaikinalevyjä.

Raakasuklaa-banaanitortut
10 annosta

500 g lehtitaikinalevyjä
1 prk Herkutella raakasuklaalevitettä
1 banaani viipaleina
(tomusokeria)

Ota lehtitaikinalevyt sulamaan 15-20 minuutiksi ennen paistamista. Laita ne vieretysten työlaudalle. Ota ympyröitä juomalasilla tai käytä valmista puolikuu-muottia. Laita ympyrän keskelle raakasuklaalevitettä ja paina päälle banaaniviipale. Käännä kahteen osaan puolikuun muotoon ja paina reunat kiinni sormin. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla, kunnes pinta on kauniin värinen.
Ripottele pinnalle halutessasi tomusokeria.

Suklaa ei viihdy uunissa sellaisenaan, mutta jos kätket sen täytteen alle piiloon, se säilyy palamatta ja on hauska yllätys haukatessa. Mallin tortulle voit päättää itse. Vaniljakreemiä löytyy kaupan kylmähyllystä tai voit valmistaa sen sekoittamalla vaniljakreemijauhetta ja maitoa keskenään pakkauksen ohjeen mukaan. Anna seoksen jähmettyä hetki ennen käyttöä.

Vaniljakreemi-Geishatortut
10 annosta

500 g lehtitaikinalevyjä
10 Geisha-konvehtia
200-300 g vaniljakreemiä

Ota lehtitaikinalevyt sulamaan huoneenlämpöön 15-20 minuuttia ennen paistamista. Laita ne vieretysten työlaudalle. Leikkaa levyt kahteen osaan ja nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Laita keskelle Geisha-konvehti ja pursota päälle vaniljakreemikeko. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen. Tarjoa jäähtyneenä.

Ihanat lakritsi-kermatötteröt voit valmistaa käyttämällä leivontatarvikeliikkeissä myytäviä metallikartioita tai taittamalla foliosta oman kartion. Toki voit tehdä myös perinteisempiä torttuja, mutta lakritsilevite pitää suojata kovimmalta kuumuudelta taikinan sisään paistovaiheessa, jotta se ei pala. Se kannattaakin laittaa päälle vasta ennen tarjoilua.

Lakritsi-kermatötteröt
5 annosta

500 g lehtitaikinalevyjä tai Wienertaikinalevyjä
2 prk Kouvolan Lakritsi lakritsilevitettä
1 dl kuohu- tai vispikermaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
(lakritsijauhetta)

Ota lehtitaikinalevyt huoneenlämpöön 15-20 minuuttia ennen paistamista. Laita ne vieretysten. Leikkaa jokaisesta levystä viisi pitkää suikaletta pituussuunnassa taikinapyörällä tai veitsellä. Kieputa suikaleita kartion kapeasta päästä leveämpään päähän siten, että reunat menevät limittäin toistensa päältä. Yhteen tötteröön kuluu yksi lehtitaikinalevy. Paista 225 asteessa uunin keskiritilätasolla 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen. Ota tötteröt varovasti taikinan sisältä ja anna jäähtyä.
Laita huoneenlämpöinen lakritsilevite pursotinpussiin. Vaahdota kerma ja mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Laita kerma pursotinpussiin ja lakritsilevite toiseen. Pursota jäähtyneen tötterön sisään vuorotellen lakritsilevitettä ja kermavaahtoa. Voit siivilöidä pinnalle hieman lakritsijauhetta.

Reseptin laatinut:

Hellapoliisi-logo