1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (8 arvostelua. Keskiarvo: 4,75/5)

Aurinkoista Mikael Agricolan päivää!

Mikael Agricola oli Turun piispa ja uskonpuhdistaja, joka raamatunsuomennoksellaan loi suomen kirjakielen pohjan sekä kirjoitti ja käänsi ensimmäiset suomenkieliset painetut kirjat. (Wikipedia)

Suomen Pipliaseura ry järjesti kilpailun, jossa etsitään herkullista koko kansan reseptiä leivokseen, jonka voittajaleivos tulee vuosittain myyntiin näin Mikael Agricolan päivän aikaan. Minut kutsuttiin osallistumaan Hellapoliisin ominaisuudessa kolmen muun leivontabloggaajan kanssa tähän kilpailuun. Mukana on nyt neljä hyvin erilaista ja varmasti herkullista leivosta, joista Sinulla on mahdollisuus valita oma suosikkisi!

Äänestä oma suosikkisi täällä: www.agricola.fi

Agricolaleivos on valmistettu raaka-aineista, joita oli käytössä jo Agricolan aikaan.
Leivonnaisessa on erilaisia elementtejä, kuten rouheita pähkinöitä, hapokkaita omenoita, ihanaa tuoksuvaa kanelia, lempeää vaniljakreemiä, omenamarmeladia ja nämä kaikki eri kerroksissa. Leivoksen kruunaa pinnan makea marenki.
Tätä herkkua riittää pienikin palanen.

Agricola-leivos
20-24 annosta

Pohja 1:
4 isoa munaa
3 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
80 g saksanpähkinöitä rouhittuna
1 ½ dl maitoa
150 g (1 ½ dl) sulatettua voita tai margariinia

Pohja 2:
4 isoa munaa
3 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1-2 tl kanelia
1 ½ dl maitoa
150 g sulatettua voita tai margariinia
4-6 hapokasta omenaa

Väliin:
n. 400 g omenamarmeladia
2 dl vaniljakreemijauhetta
6 dl vettä tai maitoa

Pinnalle:
6 munanvalkuaista
2 ½ dl sokeria

Koristeluun:
saksanpähkinöitä

Valmista taikina 1.
Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lopuksi maito ja sulatettu voi tai margariini keskenään. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paista 225-asteisen uunin keskiritilätasolla noin 15 minuuttia.

Valmista taikina 2.

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lopuksi maito ja sulatettu voi tai margariini keskenään.
Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Kuori ja paloittele omenat pieniksi kuutioiksi.
Ripottele ne piiraspohjan päälle.
Paista 225-asteisen uunin keskiritilätasolla noin 15 minuuttia.
( marengin voi levittää tämän pohjan päälle jo ennen paistamista)

Levitä pohjan 1 päälle kerros omenamarmeladia.
Sekoita vaniljakreemijauhe ja vesi tai maito keskenään ja anna tekeytyä hetki.
Levitä vaniljakreemi marmeladin päälle.
Nosta päälle omenapohja.

Valmista marenki.
Erottele valkuaiset ja vatkaa valkoiseksi vaahdoksi.
Lisää sokeri vähän kerrallaan voimakkaasti vatkaten.
Levitä marenkivaahto omenapohjan päälle ja ota väri pintaan kaasupolttimella
(tai laita pinnalle jo paistovaiheessa).
Koristele saksanpähkinöillä.

Reseptin laatinut:

Yhteistyössä: