Oletko jo valmistanut aterioita kymmenelle tai useammalle henkilölle omassa keittiössä? Onnistuuko se rivakasti joko yksin tai tuttujen ja halukkaiden kokkikaverien kanssa? Tekisitkö sitä mielelläsi työksesi? Ei ole ihme, jos catering-ura on käynyt monella ahkeralla kotikokilla mielessä.
Catering-palvelun pyörittäminen vaatii ruoanlaittotaidon lisäksi sinnikkyyttä, kykyä navigoida yrittäjyyteen liittyvän byrokratian mutkia ja haasteita sekä markkinointia. Toisaalta pitopalvelun voi aloittaa halvemmalla kuin monet muun ruoka-alan yritykset, sillä usein perustajalla on jo suurin osa tarvittavasta kalustosta. Jo noin 10 000 euron alkuinvestoinnilla pääsee pitkälle.
Näin pääset alkuun
Ensimmäiseksi tulee olla idea. Minkälaista ruokaa haluat tarjota ja minkälaisiin tilaisuuksiin? Mikä tekee palvelustasi paremman tai mielenkiintoisemman kuin muut? Teetkö upeita hääkakkuja vai suussa sulavaa maksalaatikkoa?
Kun tiedät, minkälaista palvelua haluat myydä, olisi seuraavaksi vuorossa nämä tehtävät:
- Selvitä, mitä lupia tarvitset ruoka-alan yrityksen pyörittämiseen.
- Valitse yritysmuoto, nimeä yritys, ja luo sille markkinointisuunnitelma.
- Luo budjetti, jolla yrityksen saa alkuun. Siihen tulisi laskea ainakin lupien hinnat, tarvittavat keittiövarusteet, raaka-aineiden ja markkinoinnin hinta.
- Jos tarvitset tähän lainaa, kilpailuta laina verkossa ja valitse harkiten sopiva lainan muoto ja summa. Luo myös takaisinmaksusuunnitelma.
- Markkinoi yritystä, esimerkiksi verkossa ja myös jakamalla lehtisiä. Ilman asiakkaita ei ole yritystäkään.
- Suunnitele menu ja ateriavaihtoehtoja erilaisiin tilaisuuksiin.
- Hanki tarvittava kalusto.
Sitten vain alkuun!
Lainan valinta
On harkittava, haluaako yrityksen pyörittämiseen hakea lainaa kuluttajana vai yrittäjänä. Yrityslainassa on aina vähintään 20 prosentin omarahoitusosuus ja yrityksen on täytettävä tietyt ehdot, ennen kuin sen voi hyväksyä. Kuluttajalaina taas vaatii vain, että lainan ottajalla ei ole maksuhäiriöitä. Toisaalta yrityslaina jää yrityksen maksettavaksi, ei yksilön, ja tästä voi olla hyötyä myöhemmin, jos yhtiöön tulee esimerkiksi useampia omistajia. Kaikki lainat on kuitenkin maksettava ajallaan takaisin.
Pienyrittäjyys on elämäntapa
Yrittäjäksi ryhtyminen voi kuulostaa pelottavalta. Siinä on kyllä opittavaa, jos yritystaustaa ei ole, mutta jostakin on aloitettava. Kannattaa lukea muiden pienyrittäjien kokemuksista ja miettiä, soveltuuko yrittäminen oikeasti omaan luonteeseen.
Jos tulee siihen tulokseen, että luvat, markkinoinnin, ennalta-arvaamattomat työurakat ja jatkuva verkostoitumisen tarve eivät kiinnostakaan, voi olla parempi jäädä kotikokiksi. Isoja ruokatilauksia tarvitaan kuitenkin aina myös omiin perhejuhliin ja hyväntekeväisyyteen. Ehkä riittää leipoa piparit joulumarkkinoille ja munkit vappujuhliin.
Jos taas siltä tuntuu, että yrittäjyys on oma juttu, niin Yrittäjäliiton sivuilta löytyy tietopaketti, jolla pääsee alkuun lupien, tukien ja muiden välttämättömyyksien kanssa. Moni haaveilee työstä, jossa saa toteuttaa omia visioita ja päättää omista työajoista – ja mikä tarjoaisikaan vapautta paremmin kuin yrittäjyys.
Kiinnostuitko yhteistyöstä?
Hellapoliisin sivuilla on myös lifestyle-osion, jossa voidaan esitellä monipuolisesti erilaisia ajankohtaisia tuotteita ja palveluita. Kerro lukijoillemme palveluista tai tuotteista omalla tyylilläsi tai anna meidän hoitaa sisältö.
Ota yhteyttä pienissä ja isoissa asioissa!